Ajankohtaista

Hän tuntee Inkoonsa

Olemme täällä sinua varten, osa 8: Rakennusvalvontapäällikkö Mikael Wikström

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Mikael Wikström
Uskollinen työmyyrä. Mikael Wikström on työskennellyt Inkoon kunnassa yli 30 vuotta.

Rakennusvalvontapäällikkö Mikael Wikström on yksi Inkoon kunnan pitkäaikaisimmista työntekijöistä. Mutta byrokraattiseksi laiskiaiseksi hän ei ole muuttunut, vaan tekee joka päivä vielä vähän ylimääräistä asiakkaiden hyväksi.

Nuori, riuska ja vastavalmistunut rakennusmestari Mikael Wikström astui Inkoon kunnantaloon 5. maaliskuuta 1984 aloittaakseen ensimmäisen työpäivänsä.   

33 vuotta myöhemmin hänet löytää edelleen työpöytänsä äärestä.  

Näinä vuosina on tapahtunut paljon. Wikström aloitti projektityöntekijänä piirtäen ja uudistaen kunnan rakennuksia – vailla mitään mainittavia sähköisiä varusteita. Nykyisin hän tekee suurimman osan työstään erilaisten erikoisohjelmien avulla. 

– Minulla on tietenkin tietty rutiini työskenneltyäni niin kauan samassa työpaikassa, sanoo Wikström.

– Mutta tekniikka on kehittynyt – ja kehittyy – valtavasti. Se alkaa käydä vaativaksi vanhalle ukolle, hän jatkaa nauraen. 

Oma järjestelmä

Inkoon rakennustarkastustoimi otti äskettäin käyttöön sähköisen Lupapiste.fi              -asianhallintajärjestelmän, jossa asiakkaat voivat hoitaa rakennuslupa-asiansa täysin sähköisesti tarvitsematta täyttää paperilomakkeita.   

Inkoon osalta tämä on luonnollinen jatkumo kehitykselle, jonka mukaan Wikström on työskennellyt monia vuosia, vaikka puutteellisista teknisistä taidoistaan vitsaileekin.    

– Sähköpostin käytön yleistyessä pyrin ohjaamaan asiakkaita lähettämään luonnokset varhaisessa vaiheessa. Aineistoa tarkastelemalla päädymme yhdessä hyvään lopputulokseen ottaen huomioon kaavat ja kaavamääräykset.  

Menettely säästää sekä rakennusvalvonnan että asiakkaiden työtä.

– On helpompi, kun minun ei tarvitse käsitellä puutteellisia tai puolivalmiita hakemuksia. Maanomistajat ovat ottaneet tämän hyvin vastaan.   

”Micke on hyvä pomo”

Inkoon rakennusvalvonta kuuluu 1. kesäkuuta 2017 alkaen ympäristösektorille, joka kattaa maankäytön suunnittelun, rakennusvalvonnan, ympäristönsuojelun ja pintavesiasiat, ja jota johtaa kaavoituspäällikkö Minna Penttinen.  

Wikström johtaa pientä ja rutinoitunutta tiimiä, johon kuuluvat rakennustarkastaja Håkan Wide ja hallintoassistentti Susanna Niiranen.

– Micke on hyvä pomo, sanoo Niiranen.

– Hän tukee alaisiaan. Olemme lojaaleja hänelle ja hän meille. Osastollamme on hyvä yhteishenki, me tunnemme toisemme. Tiedämme, koska kullakin on hyvä tai huono päivä. Koska voi laskea leikkiä ja koska on paras vaieta.  

Iloinen 80-luku

Mikael Wikström on johtanut rakennusvalvontaa vuodesta 1994.  

– Ennen sitä tein samaa kuin rakennustarkastaja Håkan Wide nykyisin, toisin sanoen liikuin maastossa ja tarkastin uudisrakennuksia. Virka oli aluksi jaettu, kaksi päivää Siuntiossa ja kolme Inkoossa, hän sanoo.   

– 80-luvun loppu oli fantastista aikaa Inkoossa – ennen 90-luvun alun lamaa oli valtava rakennusbuumi ja Inkoossa päätettiin, että minut tarvittiin kokonaan tänne.   

Wikströmille, joka ehti alkuvuosinaan hoitamaan teknisen osaston työnjohtajan pestiäkin, tämä oli oikea unelmatyö. 

– Sain tavata iloisia ihmisiä, jotka suunnittelivat tulevaisuuttaan. En viihtynyt teknisen osaston työssä, sillä työn ja vapaa-ajan raja hämärtyi. Mihin vain menin, näin vinossa olevia liikennemerkkejä tai muuta korjattavaa.   

Lähes joka tontti tuttu

Wikström on syntynyt ja kasvanut Inkoossa ja asuu kunnassa edelleen. Hän pitää Inkoosta kotikuntana ja työnantajana. Vapaa-aikansa hän viettää mieluiten puutarhassa, jossa tunnit kuluvat kuin siivillä.    

– On eduksi saada sekä asua että työskennellä samalla paikkakunnalla. Saa olla lähellä lapsia. Vaimo työskentelee Viikissä, toisella puolen Helsinkiä, jonne on pitkä työmatka. On ollut hyvä, että olen päässyt varhain kotiin lasten luo. 

Keskustelun lähetessä loppuaan käytävään ilmaantuu asiakas. Wikström keskeyttää ja pyytää asiakkaan sisään. Kyseessä on poikkeamishakemus. Wikström katsoo paperia kiinnostuneesti, keskustelee hetken ja sopii yhteydenpidosta sähköpostitse.   

Asiakas on huomattavan myönteisesti yllättynyt tästä rennosta ja ammattimaisesta kohtaamisesta.   

– On suuri etu, että olen tehnyt samaa työtä niin kauan, kun puhun asiakkaiden kanssa heidän hankkeistaan, sanoo Wikström jälkeenpäin.  

– Olen käynyt, jos en jokaisella Inkoon tontilla, niin ainakin naapuritontilla. Alan osata tämän kunnan. 

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Osa 1: Inkoon terveyskeskus: ”Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään”
Osa 2: Tekninen johtaja: Leka vaihtui melaan
Osa 3: Inkoon kirjasto: Kirjat toivat savolaisen Inkooseen
Osa 4: Kotihoito: "Olen Aina pitänyt vanhuksista"
Osa 5: Kuntouttava työtoimina: Yhdenkään inkoolaisen ei tarvitse olla toimettomana
Osa 6: Etsivät nuorisotyöntekijät: Kellarimonsterit inkoolaisnuorten puolesta
Osa 7: Naksulan päiväkoti: Kesä leikkien Naksulan vihreällä pihalla


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017