Ajankohtaista

Kellarimonsterit inkoolaisnuorten puolesta

Olemme täällä sinua varten, osa 6: Etsivät nuorisotyöntekijät

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Uusi artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Linda Loimijoki_Sara Hellsten
Bad hair day. Sohvalla vietetyn yön jälkeen ei ehkä ole edustavimmillaan. Mutta kellarimonsterit Linda Loimijoki ja Sara Hellsten haluavatkin korostaa työssään nuorten kanssa sitä, ettei tarvitse olla täydellinen; riittää, että yrittää parhaansa.

Inkoon työttömien alle 30-vuotiaiden lukumäärä on puolittunut alle vuodessa. Kunnan etsivät nuorisotyöntekijät Sara Hellsten ja Linda Loimijoki haluavat nyt auttaa niitä, jotka ovat edelleen vailla työtä tai opiskelupaikkaa.  

Linda Loimijoki seisoo haukotellen nuoriskan hämärästi valaistussa kellaritilassa mikron kilahdusta odotellen.   

– Nukuin vähän huonosti, koska nukahdin sohvalle.  

Kollega Sara Hellsten lyllertää työhuoneestaan. Paita kiristää pallomahaa, joka kielii pian alkavasta äitiyslomasta ja vaipanvaihtorumbasta. Hän selventää.   

– Palasimme eilen iltakymmeneltä Espoosta elokuvista inkoolaistyttöjen kanssa. Retki oli osa nuorisotoimen Ladies’ Nights -iltoja, jotka on suunnattu nuorille tytöille ja naisille. Ja meillä oli strategiakokous heti aamusta, sanoo Hellsten ja hieroo silmiään. 

– Tapaamme kutsua itseämme kellarimonstereiksi, sillä jo päivä täällä pimeässä kellarissa tekee vähän hassuksi, jatkaa hän nauraen. 

– Onneksi emme istu täällä koko ajan, vaan olemme paljon kentällä nuorten kanssa hoitamassa asioita, juoksemme verkostokokouksissa ja muuta.

66 työtöntä 35

Inkoossa on tällä hetkellä 35 henkilöä, jotka ovat 15-29-vuotiaita ja vailla työtä tai opiskelupaikkaa. Viime syksynä heitä oli 66. Työmarkkinatilanteella on vaikutuksensa, mutta ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö etsivät nuorisotyöntekijät ja heidän ponnistelunsa täytä tärkeää tehtävää.     

– Mottomme on: Olemme täällä sinua varten. Tarvitsetko apua CV:n ja työhakemuksen kirjoittamisessa? Harrastuksen löytämisessä? Lomakkeen täytössä? Kenenkään ei tarvitse selvitä yksin, sanoo Sara Hellsten.

Etsivän nuorisotyön tavoitteena on auttaa vailla työtä tai opiskelupaikkaa olevia 15-29-vuotiaita nuoria löytämään elämälleen suunnan. Inkoon kunta käynnisti etsivän nuorisotyön vuonna 2013. Sitä ennen nuorisotyöntekijä Dennis Bäckman vastasi yksin koko nuorisotoiminnasta. 

Nyt tiimi koostuu neljästä kokopäiväisestä työntekijästä, joista uusin on vastaava nuorisotyöntekijä Janne Lahtia. Lisäksi he saavat säännöllisesti vahvistusta tuntipalkkaisilta ja harjoittelijoitakin on tällä hetkellä kolme: Julia Hirvonen, Niklas Pyy ja Cathrin Nyholm.

Tavoitteena on, ettei kenenkään inkoolaisen nuoren eikä ikääntyneemmänkään tarvitse olla toimettomana.   

Syksyllä uusi nuorisoverstas

Inkooseen syksyllä perustettava nuorisoverstas on askel oikeaan suuntaan.  

– Olemme tehneet kovasti töitä saadaksemme oman nuorisoverstaan, josta tulee konkreettinen työväline nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, sanoo Linda Loimijoki.

Projekti sai äskettäin valtionapua ja toteutuu siksi elokuussa 2017. Työttömät nuoret voivat työskennellä nuorisoverstaassa käytännön tehtävissä.  

– Tulemme toimimaan aktiivisessa yhteistyössä yritysten kanssa ja kehittämään erilaisia opinto- ja työharjoittelumuotoja. Verstaasta ei tule säilytyspaikkaa niille, joilla ei ole muuta paikkaa missä olla, vaan portti, joka tarjoaa laajat mahdollisuudet työhön ja opintoihin, sanoo Sara Hellsten.

Inkoossa on ennestään Inkoon kunnan kuntouttavan työtoiminnan (Kuty) perustama ja ylläpitämä verstas pitkäaikaistyöttömille.

– Syvennämme yhteistyötä heidän kanssaan ja käytämme myös Unccanin tiloja, jotka ovat enimmäkseen tyhjillään päivisin, sanoo Loimijoki.

Unccan

Uudella kyselyllä selvitetään tilannetta

Suurin haaste on saada kontakti henkilöihin, jotka ovat eniten etsivien nuorisotyöntekijöiden avun tarpeessa. Kaikille työttömille 15-29-vuotiaille inkoolaisille lähetetään toista vuotta peräkkäin kysely TE-toimiston kautta. Kyselyyn voi vasta myös sähköisesti osoitteessa inkoo.fi/tyoton.

– Saimme arvokasta tietoa ja muutamia uusia asiakkaita viime vuonna, mutta vastauksia tuli valitettavasti vähemmän kuin olisimme toivoneet, sanoo Loimijoki.

– Tänä vuonna on erityisen tärkeää tavoittaa mahdollisimman monta nuorisoverstasta ajatellen, sanoo Hellsten.

– Haluamme tietää, millaista on olla työtön nuori Inkoossa. Miten nuoret voivat? Mitä voimme tehdä helpottaaksemme tilannetta? Olemme tietoisia siitä, että osa kohderyhmästämme elää hyvin eristyneenä kunnan tiedotuskanavien saavuttamattomissa. Pyydämme siksi kaikkien apua. Istukaa alas naapurin, ystävän lapsen tai työttömän ystävän kanssa ja täyttäkää lomake yhdessä.  

”Kannatti tavata etsivät nuorisotyöntekijät”

26-vuotias opiskelija, joka haluaa pysytellä nimettömänä, kertoo kokemuksiaan Inkoon etsivästä nuorisotyöstä. Hän kuuli palvelusta sosiaalitoimistossa ja päätti suostua tapaamiseen. 

– Olin vähän epäileväinen ja mietin miten he voisivat auttaa minua. Ilokseni saatoin todeta, että tapaaminen kannatti. Pääsin työharjoitteluun mielenkiintoiseen työpaikkaan ja sain tukea yhteishaussa. Kävi niin onnekkaasti, että sain opiskelupaikan ensiyrittämällä. 

Hän kertoo myös sosiaalisten kokemusten tärkeydestä.

– Pääsin mukaan keilaamaan ja ampumaradalle, mikä oli oikein mukavaa. Pienetkin poikkeamat arjesta piristävät työtöntä. Keskustelut nuorisotyöntekijöiden kanssa auttoivat selvittämään tilannettani ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. 

Sekä Linda Loimijoella että Sara Hellstenillä on henkilökohtaista kokemusta työttömyydestä ja tilanteen haasteista.    

– Silloin tarvitsee ihmisen, joka todella näkee sinut – ei byrokraatteja luukkujen takana, sanoo Hellsten.

– Roolin taakse ei voi piiloutua. On todella välitettävä, toteaa Loimijoki ja jatkaa:

– Tällä työlle täytyy palaa.

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Osa 1: Inkoon terveyskeskus: ”Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään”
Osa 2: Tekninen johtaja: Leka vaihtui melaan
Osa 3: Inkoon kirjasto: Kirjat toivat savolaisen Inkooseen
Osa 4: Kotihoito: "Olen Aina pitänyt vanhuksista"
Osa 5: Kuntouttava työtoimina: Yhdenkään inkoolaisen ei tarvitse olla toimettomana


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017