Ajankohtaista

Länsirinne haastaa Erkkilän perheen uudella tavalla

O-P Erkkilä
Vanhemmuutta. Alihankkijat Mikko Hokka, Inari Laitinen ja Miikka Reiman tulivat heti, kun Katarina Sillman ja Olli-Pekka Erkkilä kutsuivat kuvaan. Poika Patrick (ajoneuvossa taustalla) ei ollut kuulevinaan.
Yksi Inkoon Länsirinteen terveellisen asuinalueen tavoitteista on tarjota sukupolville mahdollisuus elää lähellä toisiaan. Tämä on todellisuutta jo ennen kuin ensimmäinenkään talo on ehtinyt harjakorkeuteen. O-P Erkkilä Oy:n rakentaessa infrastruktuuria kaivinkoneiden puikoissa istuu koko perhe. 

– Kuopus, Patrick, istuu koneessa tuolla, Charlotta, joka on rakennusmestari, on lapsensa kanssa hammaslääkärissä ja Melissa on äitiyslomalla.

Näin kertoo Katarina Sillman. Hän ja aviomiehensä Olli-Pekka Erkkilä eivät enää anna kolmelle lapselleen viikkorahaa. Sen sijaan nämä nostavat kuukausipalkkaa perheyritys O-P Erkkilä Oy:ltä.

– Olemme joskus työnantajia, joskus vanhempia. Rooleja voi olla vähän vaikea pitää erillään, mutta tähän saakka on sujunut hyvin, sanoo Katarina.

O-P Erkkilä 1
Tarkastus. Katarina Sillman ja Olli-Pekka Erkkilä esittelevät aluetta Inkoon kunnan rakennusvalvontapäällikkö Mikael Wikströmille.

Olli-Pekka myhäilee samansuuntaisesti. Yritysrakenne oli toinen perustettaessa 1990. Olli-Pekka ajoi silloin rekkaa elättääkseen perheensä kotona Forssassa. 

Yrityksen erikoistuttua rakennustöihin 2001 perheenjäsenet tulivat mukaan, yksi toisensa jälkeen.

– Heillä on ikänsä verran kokemusta tästä työstä, sanoo Olli-Pekka.

– Nykyisin mukana on joskus lastenlapsiakin, työturvallisuus edellä tietenkin, sanoo Katarina.

Taikakivet saivat jäädä – tietä siirrettiin

Perhe rakentaa tulevina kuukausina Inkoon Länsirinteen asuinalueen perustan. He rakentavat kadut, asentavat katuvalaistuksen, vetävät putkia – tekevät kaiken, mikä infrastruktuuriin kuuluvan. 

Yrityksellä on vuosikymmenten kokemus vastaavista töistä, mutta hanke ei muistuta mitään aikaisempaa toimeksiantoa. 

The Natural Building Company rakentaa Länsirinteeseen terveellisiä taloja luonnollisista rakennusmateriaaleista. Perhe Erkkilä-Sillman ottaa luonnon huomioon myös infrastruktuurin rakentamisessa.

O-P Erkkilä 2
Luonto otetaan huomioon Länsirinteen rakennustöissä.
Alueella kiemurtelee kelta-punaraitaisia nauhoja, jotta kaivinkoneet eivät vahingossa peruuta tonteille ja tuhoa kasvillisuutta. Forssalaisperhe kaataa vain aivan välttämättömät puut. Alihankkija, Louhinta ja Piikkaus Hokka Oy, säästää dynamiittia ja räjäyttää vain välttämättömän.  

– Pyrimme vahingoittamaan luontoa mahdollisimman vähän, sanoo Katarina.

Västerbrinken - Länsirinne
Taikakivet saivat jäädä – tietä siirrettiin.

He osoittavat kuusikkoon, jossa on kaksi suurta ja hienoa sammalpeitteistä kivenlohkaretta, oikeaa taikakiveä. Tien oli määrä kulkea juuri niiden kohdalta. 

– Keskustelimme asiasta toimeksiantajiemme kanssa ja päätimme siirtää tietä. On helpompaa niin. Kiviä olisi ollut mahdotonta siirtää vahingoittamatta niitä, sanoo Olli-Pekka.

Infrastruktuuritöiden on määrä valmistua helmi-maaliskuussa 2018, säästä riippuen. Länsirinteen hanke asettaa Erkkilä-Sillmanin perheelle suuria vaatimuksia, mutta he pitävät sitä mukavana kokemuksena.   

– Hyvin todennäköisesti tällainen työskentelytapa lisääntyy tulevaisuudessa, ennustaa Katarina Sillman. 

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

O-P Erkkilä 4
Iloinen Inkoo. Kaivinkoneiden hauskat maalaukset ovat ohi kulkevien lasten suosiossa.


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 22.12.2017