Ajankohtaista

Olemme täällä sinua varten, osa 1: Terveyskeskus

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Uusi artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Terveyskeskus

”Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään”

Jokainen inkoolainen käy siellä kai joskus elämässään. Inkoon terveyskeskus voi ylpeillä korkealaatuisesta diabeteshoidosta ja nopeasta takaisinsoittojärjestelmästä ilman ikuisuuden kestäviä puhelinjonoja. Myös henkilökunnan ystävällisyys ja ammattitaito saavat kiitosta asiakkailta.

Inkoon terveyskeskus toimii punavalkoisessa tiilirakennuksessa keskellä kirkonkylää.  Kaikki kunnan terveydenhuoltopalvelut ovat kätevästi yhdessä paikassa. Rakennuksessa toimii myös Mehiläisen järjestämä hammashoito.   

Riippumatta siitä, tarvitsetko fysioterapiaa, rokotuksen tai käynnin lastenneuvolassa, tämä on oikea paikka. Erityisesti diabeteshoito on omaa luokkaansa. 

­– Diabeteshoito toimii erinomaisesti. Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään. Prosessi on käynnissä koko ajan, sanoo hoitoyksikön vastaava Stina Holmström.

Terveyskeskus
Yleislääkäri Chandini Ballchand ja hoitoyksikön vastaava Stina Holmström.

Osaavaa väkeä

Holmström on hoitohenkilökunnan esimies. Hän huolehtii myös astmavastaanotosta ja tarttuu työhön siellä missä tarvitaan. Lääketieteellinen vastuu on johtavalla lääkärillä Helge Heinosella. Hän on työskennellyt lääkärinä Inkoossa vuodesta 1982 ja nähnyt kaiken.   

– Inkoon terveydenhuolto on laajentunut ja monipuolistunut vuosien kuluessa, sanoo Heinonen.

– Meillä on se etu, että monet työntekijät ovat hyvin pitkäaikaisia. Se helpottaa myös minua esimiehenä, sanoo Stina Holmström

– Täällä työskentelee yhteensä 15 henkilöä. Heillä on laajaa osaamista ja he kehittävät aktiivisesti ammattitaitoaan ja hakevat uusia näkökulmia, hän jatkaa.

20161216_122359
Terveyskeskuksessa on myös lasten-, äitiys- ja ehkäisyneuvola sekä fysioterapia.
Ongenkoukku sormessa

Inkoo on paikkakunta, joka elää ja muuttuu vuodenaikojen mukaan, ja se näkyy terveyskeskuksessa. Kesäpäivän potilaat poikkeavat huomattavasti talvikuukausista. 

– Kesällä toiminta on aivan erilaista. Inkoolaiset lähtevät lomailemaan ja kesäasukkaat tulevat tilalle. Kesämökeillä sattuu tapaturmia, kun tehdään sellaista, mihin ei olla niin tottuneita. Potilailla on paljon pieniä haavereita, kuten ongenkoukkuja sormissa, sanoo Holmström.

Terveyskeskuksen henkilökunta tekee pienempiä toimenpiteitä, kuten ompelee pintahaavoja ja poistaa syntymämerkkejä. Jos joku tulee käsi jääsangossa, suuntana on Raaseporin tai Lohjan sairaala.   

”Pelkkää myönteistä sanottavaa”

Inkoolaisella Matti Uusitalon asia ei ole kovin dramaattinen. Hänen käyntinsä on ohi parissa minuutissa. Kysymykseen siitä, mitä hän pitää terveyskeskuksen toiminnasta, hän vastaa: 

– Minulla on vain myönteistä sanottavaa. Ystävällinen palvelu. Ja nopea.  

Hän on testannut myös terveyskeskuksen takaisinsoittojärjestelmää. Uusi järjestelmä otettiin käyttöön muutamia vuosia sitten perinteisen puhelinjonon ja musiikinkuuntelun tilalle.   

– Minulle soitettiin eilen takaisin kahdessa minuutissa, sanoo Uusitalo iloisesti.   

– Olemme itse hyvin tyytyväisiä takaisinsoittojärjestelmäämme, sanoo hoitoyksikön vastaava Stina Holmström.

– Nyt ei tarvitse istua ja odottaa puhelinjonossa. Me soitamme takaisin. Aina on niitä, joiden mielestä on hankalaa näppäillä oikea numero, mutta olemme saaneet enimmäkseen hyvin myönteistä palautetta. Akuutissa tarpeessa apua saa suoraan.   

”Inkoolaiset ovat mukavia, kilttejä – ja puheliaita”

Myös eri osastojen sijainti on muuttunut vuosien kuluessa. Lasten- ja äitiysneuvola oli aikaisemmin samassa tilassa kuin muut vastaanotot, kertoo Holmström.

– Toiminnan kehittymisen myötä olemme saaneet käyttöömme uusia tiloja. Se on myönteistä. On myös hyvä, ettei lastenneuvola ole samoissa tiloissa, joissa käy paljon sairaita, sanoo Holmström.

Yleislääkäri Chandini Ballchand on työskennellyt Inkoon terveyskeskuksessa kolme kuukautta ja viihtyy erittäin hyvin.   

Inkoolaisia hän kuvailee seuraavasti:

– Mukavia, kilttejä – ja puheliaita. Täällä on oikein hauskaa. Kaikki ovat auttavaisia, me pidämme huolta toisistamme.

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Terveyskeskus

Inkoon terveyskeskus

Osoite: Rantatie 6, 10210 Inkoo

Avoinna arkisin 8-16.

Terveyskeskuksessa työskentelee viitisentoista henkilöä. Talossa on lääkärivastaanotto, diabeteshoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja sairaanhoitajia.  

Sairaanhoitajien lisäksi paikalla on aina päivystävä hoitaja, jolla ei ole ennakkovarauksia, ja joka voi ottaa vastaan potilaita, joille on sattunut akuutteja tapaturmia.   

Terveyskeskuksessa on myös lasten-, äitiys- ja ehkäisyneuvola sekä fysioterapia.

Terveyskeskuksessa toimii lisäksi Huslab-laboratorio ja Mehiläisen hammashoitola.

Ajanvaraus puhelimitse, +358 9 29515 500, arkisin klo 08–15

Kiireelliset tutkimukset ja hoito arkisin klo 16–08, viikonloppuisin ja pyhäpäivisin ympäri vuorokauden:

Raaseporin sairaala / Yhteispäivystys, soita
Itäinen Rantakatu 9, Tammisaari
+358 19 224 2890

Lohjan sairaala / Yhteispäivystys, soita
Sairaalatie 8, Lohja
 +358 50 427 5600


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 19.9.2017