Ajankohtaista

Olemme täällä sinua varten, osa 2: Tekninen johtaja

Olemme täällä sinua varten, osa 2: Tekninen johtaja                        

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Uusi artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Alexandra forsen
Vakinainen. Inkoon kunnan uuden teknisen johtajan koeaika on ohi, ja Alexandra Forsén voi jatkaa Länsi-Uudenmaan salatun helmen kiillottamista.

Leka vaihtui melaan

Viime vuonna tehtävänä oli purkaa Koverharin terästehdas. Nyt Alexandra Forsén rakentaa Inkoota.

Tekniseksi johtajaksi tituleerataan yleensä vanhempia miehiä. Ja kyllä, Alexandra Forsén, 28, herättää hämmennystä esittäytyessään.   

– Yllättynyt toteamus kuuluu yleensä: ”Olet aika nuori siihen tehtävään!”. Mutta aina myönteisessä mielessä, ei koskaan kielteisessä, sanoo Forsén hymyillen leveästi.  

Forsén astui Inkoon teknisen johtajan virkaan elokuun puolivälissä viime vuonna, ja kirjoituspöytä täyttyi pian tärkeistä papereista. Inkoon kaltaisessa pienessä kunnassa vastuualueita riittää: kiinteistöt, tiet, puistot, korjaukset ja erilaiset hankkeet.

Lisäksi hän johtaa kunnan vesilaitosta – suuremmilla paikkakunnilla tehtävässä on oma johtajansa.    

Ei kahviaryystäviä laiskiaisia

Alexandra Forsén huomasi pian, ettei myytti kunnan työntekijöistä kahvia ryystävinä laiskiaisina vastaa todellisuutta.   

­– Töitä täällä saa paiskia. Inkoon pieni tekninen tiimi tekee tiivistä yhteistyötä. Minä, controller Ilkka Rissanen ja hallintoassistentti Riitta Korkman.

Kuuden kuukauden koeaika on nyt päättynyt ja Alexandra voi henkäistä. Kunnallinen työ on tähän saakka ollut uusi ja jännittävä tuttavuus Forsénille, joka on aikaisemmin johtanut projekteja yksityissektorilla.

– Suurin ero on päätöstahdissa. En voi noin vain lähettää tilausta puhelinkeskustelun jälkeen. Myös laajuus on erilainen. Aikaisemmin työskentelin tiettyjen rajattujen hankkeiden parissa, nyt tehtäväkenttä on laajempi.  

Teknisenä johtajana Alexandra Forsén toimii myös yhdyskuntateknisen lautakunnan esittelijänä. Hän sanoo lautakunnan olevan tärkeä tuki hänen työlleen.   

– Lautakunnan jäsenet ovat hyvin rutinoituneita.

IMG-20170215-WA0007
Uusi metodi. Alexandra Forsén tarkastaa satamarakenteita lihasvoimalla pienen perämoottorin sijasta.
 

”Tarvitaan houkuttelevia kouluja”

Forsén käänsi asetelmat työhaastattelussaan. Sen sijaan, että olisi vain vastannut tulevan työnantajansa kysymyksiin, hän asetti haastattelijat seinää vasten tiedustellen, minkälaisia visioita heillä oli kunnastaan.

Hänellä itsellään on selvä tavoite:

– Tehdä kunta houkuttelevammaksi uusille asukkaille, kuten lapsiperheille. Tarvitaan houkuttelevia kouluja, ja Kyrkfjärdens skolan uudistaminen on siksi tärkeä hanke. Vanhemmille on tärkeää, minkälaiseen kouluun lapsensa laittavat. Myös satamaa ja puistoalueita on siistittävä. Kaiken on oltava kaunista, siistiä ja toimivaa.

Tämä poikkeaa täysin hänen aikaisemmasta työstään Hangossa, jossa hän johti Koverharin terästehtaan purkutöitä. Forsén ehti työskennellä kolme ja puoli vuotta Delete-purkuyritykselle ja hajottaa mm. Helsinki-Vantaan lentoaseman voimalan ja vesitornin maan tasalle. Leka on nyt kuitenkin hyllyllä ja sen sijaan rakennetaan Inkoota. 

Tosin Inkoossakin alkaa lähiaikoina laaja purkutyö, kun Fortumin hiilivoimala puretaan. Tehtävä ei kuitenkaan lankea Forsénille.   

– Fortum hoitaa työn itse Inkoon rakennusvalvonnan myötävaikutuksella.  

Melova virkamies

Alexandra Forsén on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja valmistunut ammattikorkeakoulu Noviasta Raaseporista. Hän on kotoisin Tuusulasta, mutta Inkoo on tuttu jo lapsuudesta.   

Ensimmäisenä työpäivänään Alexandra ajeli ympäriinsä tutustuen kunnan kiinteistöihin. 

– Asiat ovat paremmin hallinnassa, kun on itse ollut paikan päällä.  

Suurin osa Forsénin työajasta kuluu kuitenkin hänen toimistossaan kunnantalossa. Paperitöistä hän rentoutuu täyttämällä vapaa-aikansa kolmella harrastuksellaan: purjehduksella, slalomilla ja suppailulla, eli lautamelonnalla.  

Viimeksi mainitusta harrastuksesta Forsénilla on ollut hyötyä työssään.  

– Tarkastin syksyllä satamalaitureiden kunnon. Keksin, että sen voi mainiosti tehdä laudalla meloen. Siten onnistuin yhdistämään suppailun työhöni. 

Parasta teknisen johtajan työssä on kuitenkin läheinen kontakti kuntalaisiin, sanoo Forsén.  

– Työskentelen heidän hyväkseen.   

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Lue myös:

Olemme täällä sinua varten, osa 1: Terveyskeskus

 


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017