Ajankohtaista

Olemme täällä sinua varten, osa 3: Kirjastovirkailija Timo Kärnä

20170224_131149_resized

Timon hylly. Uutuuskirjat odottavat luettelointia ennen pääsyä kirjastoon.

Kuka on terveyskeskuksen pomo? Minkälainen on kirjastonhoitajan työpäivä? Mitä kunnantalon virkamiehet oikein puuhaavat? Uusi artikkelisarjamme ”Olemme täällä sinua varten” vie sinut Inkoon kunnan kulisseihin.

Kirjat toivat savolaisen Inkooseen

Kirjastovirkailijan työ on kokenut 15 vuodessa valtavan muutoksen. – Teemme paljon muutakin kuin vain lainaamme kirjoja, sanoo Timo Kärnä.

Hänen työpäivänsä alkavat aina samoin: kävelyllä.

Timo Kärnä kävelee työmatkat urheasti, vaikka lumi iskee vaakasuoraan kasvoihin ja Kyrkfjärdenillä vyöryvät metriset aallot.   

Hoikka, silmälasipäinen kirjastovirkailija on tuttu näky Inkoon kirjaston kävijöille. Rauhallisuutensa ja huumorinsa avulla hän hoitaa kaikki kohtaamiset; niin seniorit oikkuilevine tabletteineen kuin pelihuoneen nuoret avuntarpeineen.   

Mutta miten savolaispoika ajautui Inkoon rannikkoyhteisöön?

– Opiskelin Turun ammattikorkeakoulun Raision yksikössä. Opintojen loppusuoralla aloin etsiä työtä, joka olisi suhteellisen lähellä. Meidän alallamme on harvoin auki virkoja samanaikaisesti, mutta Inkoossa haettiin kirjastovirkailijaa.

20170224_131341_resized
Oletko miettinyt, mitä kirjastokirjojen selässä olevat numerosarjat tarkoittavat? Kirjat järjestetään niiden avulla eri luokkiin. Tässä on ruotsalainen luontotietokirja.

Kuin kotonaan

Timo Kärnä ei ollut käynyt Inkoossa koskaan aikaisemmin, mutta tunsi heti olevansa kuin kotonaan.

– Inkoo muistuttaa monin tavoin Iisalmen naapurissa sijaitsevaa kotikylääni Sonkajärveä, joka on suurin piirtein samankokoinen kuin Inkoo. Miljöö oli siis tuttu. 

Timon tullessa Inkooseen kirjasto toimi vielä toisella puolen jokea viihtyisässä pienessä puurakennuksessa, Wilhelmsdalissa. Työ oli silloin aivan toisenlaista kuin nyt.  

– Työ monipuolistuu koko ajan. Nykyään teemme paljon muutakin kuin annamme lainaksi kirjoja. Lisäksi saimme uuden kirjaston 2014, minkä ansiosta voimme tehdä paljon sellaista, mikä ei ollut mahdollista aikaisemmin, sanoo Kärnä.

Pelkästään viime vuoden aikana Kärnä osallistui kymmenien tapahtumien järjestämiseen. Ehdottomasti suurin tapaus oli USA:n entisen Suomen suurlähettilään, Bruce Oreckin vierailu. Vanhoissa tiloissa ei mitenkään olisi ollut tilaa yli sadalle kuulijalle.

20170224_131707_resized
Tiesitkö? Inkoon kirjastossa on digitalisointivarusteet. Näiden vehkeiden avulla voi konvertoida VHS-kasetteja ja LP-levyjä digitaaliseen muotoon.
 

Ei luppoaikaa

Monilla ehkä on käsitys, että kirjastovirkailijat ottavat töissään rauhallisesti kahvia siemaillen ja vanhaa kirjaa hajamielisesti selaillen, tai vilttitossuissa hiippaillen ja hyssytellen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sanoo Kärnä.  

– Ei alkuunkaan. Meillä on paljon tehtäviä, joita asiakkaat eivät näe. Viikoittain kuluu paljon aikaa siihen, että kokoamme kirjoja lähetettäväksi muihin kirjastoihin ja vastaanotamme meille lähetettyjä kirjoja.  

Myös kaukolainoihin kuluu oma aikansa. Kaukolainoina tilataan kirjoja, joita ei ole muissa Lukas-kirjastoissa, Hangossa, Raaseporissa tai Siuntiossa. Kirjan löytäminen on joskus salapoliisityötä, ja saattaa viedä paljon aikaa.

– Erityisesti, jos on aineistoa on tilattava yliopistokirjastoista.  

Hypistelee kaikkia uutuuskirjoja

Inkoon kirjaston henkilöstövahvuus on pieni; kolme kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista. Timo Kärnän päätehtävä on uusien kirjojen luettelointi. Useimmat kirjaston uutuuskirjoista viivähtävät hetken hänen kirjoituspöydällään.

– Luettelointi tarkoittaa, että tietokantaan syötetään tiedot kirjailijasta, kustantajasta, julkaisuvuodesta ja kääntäjästä. Aikaisemmin jouduimme kirjaamaan kaiken tiedon jokaisesta kirjasta itse. Nyttemmin tietoja on useimmiten vain täydennettävä. Mutta edelleen on kirjoja, kuten paikallisten kotiseutukokoelmien teoksia, joiden kaikki tiedot kirjaamme täällä Inkoossa. 

Kirjojen hyllyttämisen ja vanhan aineiston poistamisen lisäksi asiakaspalvelu on tärkeä osa kirjastonhoitajan työtä. Niin hyllyillä kuin infopisteessä. Kärnä on yökukkuja, joka tekee vapaaehtoisesti iltavuoroja.  

– Se sopii vuorokausirytmiini.

20170224_131924_resized
Intohimoinen pelaaja. Timo Kärnä rentoutuu yhtä mielellään pelisohvalla kuin nauttii hyvästä kirjasta.

Lukee mielellään hitaasti

Kerran kuukaudessa hän vetää kirjaston suomenkielistä kirjallisuuspiiriä, johon kokoontuu innokas ydinjoukko. Viimeksi piiriläiset lukivat Jukka Viikilän kirjan Akvarelleja Engelin kaupungista, joka voitti Finlandia-palkinnon 2016.

– Vaikka työskentelen kirjojen keskellä kaiket päivät, luen mielelläni vapaa-aikana. Mutta olen melko hidas lukija. Pidän ajatuksia herättävistä kirjoista, ja faktasta enemmän kuin fiktiosta, sanoo Kärnä.

Kärnä on myös intohimoinen pelaaja, joka valvoo yömyöhään tietokoneen ja Playstation 4. parissa. Tällä hetkellä kuumana käy gangsteritarina Mafia III.   

Kärnä ei pidä pelejä kirjallisuutta huonompana kulttuurina.

– Kirjat, elokuvat tai pelit eivät sulje pois toisiaan. Ne ovat hyvin erilaisia medioita omine vahvuuksineen ja tarinoiden kerrontavälineineen.   

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

Timon kirjavinkit:

Tuula-Liina Varis
Kilpikonna ja olkimarsalkka
”Kirja kertoo kirjailijan elämästä ex-miehensä Pentti Saarikosken kanssa. Minkälaista on elää kuuluisuutena ja hänen kanssaan. Se ei ole ruusuilla tanssimista.”

Antti Heikkinen
Pihkatappi
”Nuoren kirjailijan jännittävä kuvaus elämästä eri aikakausina.”

Charles Bukowski
Postitoimisto
”Klassikko”

Haluaisitko tulla Timon työkaveriksi? Haemme lastenkirjastonhoitajan sijaista, jolla on mahdollisuus saada vakituinen paikka. Lue lisää.

"Olemme täällä sinua varten"-artikkelisarjan aiemmat haastattelut:

Osa 1 Inkoon terveyskeskus: ”Pyrimme seuraamaan aikaamme ja kehittymään”
Osa 2 Tekninen johtaja: Leka vaihtui melaan


Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017