Ajankohtaista

Terveellisempiä taloja luonnonläheiseen Inkooseen

Västerbrinken 019

Paul Lynchillä ja The Natural Building Companyllä on vuosikymmenen kokemus luonnollisten rakennusmateriaalien käytöstä
ja yritys on johtava alallaan Suomessa. KUVA: Benjamin Lundin

Länsirinne on ainutlaatuinen hanke Suomessa. The Natural Building Company rakentaa luonnonkauniiseen ja hyvinvoivaan Inkooseen sosiaalisen asuinalueen; huippumoderneja taloja luonnonmateriaaleista.

– Ihmiset syövät ja elävät nykyisin terveellisesti. Mutta moniko oikeastaan asuu terveellisesti?  

The Natural Building Companyn toimitusjohtaja Paul Lynch seisoo sammaleisen kukkulan huipulla, yhdellä neljästätoista tontista, joille Länsirinteen asuinalue pian nousee. 

Aurinko siivilöityy lehvistön läpi raikkaassa kesätuulessa. Puunlatvojen meditatiivista suhinaa lukuun ottamatta on aivan hiljaista. Inkoon keskustaan on kuitenkin vain kilometri. 

– Ajatuksena on rakentaa aktiivinen ja sosiaalinen asuinalue, jossa lapset voivat leikkiä ja kasvaa turvallisesti ja jossa ikääntyneemmät voivat tavata toisiaan. Täällä on tilaa leikkipuistolle ja kaupallekin, sanoo Lynch.

Luontoa ja teknologiaa

Länsirinne on lajissaan ainutlaatuinen Suomessa. Vuodesta 2008 toiminut The Natural Building Company rakentaa periaatteella, että talot ovat terveellisiä ja että niissä käytetään luonnollisia rakennusmateriaaleja. 

– Olemme teettäneet alueella laserskannauksen. Siten näemme jokaisen puun ja lehden, ja voimme rakentaa optimaalisesti alue huomioon ottaen. Emme räjäytä mitään, vaan talot nousevat symbioosissa luonnon kanssa, ja voimme säilyttää haluamamme puut.   

Luonto ja teknologia käyvät hankkeessa käsi kädessä. Lynch korostaa kuitenkin, ettei kyseessä ole mikään hämärä hippikylä, vaan huippumoderni asuinalue, jonka rakennukset täyttävät niin EU-direktiivit kuin Suomessa 2020 voimaan tulevan passiivistandardin vaatimukset.

The Natural Building Company toimii yhteistyössä ammattikorkeakoulu Metropolian kanssa. Yhdessä koulun teknisen osaston kanssa yritys on suunnitellut energiatehokkaita taloja; taloja, jotka edustavat ehdotonta huippua Suomessa. 

– Rakennamme terveellisempiä koteja luonnonmateriaaleista, mutta talot ovat myös hiilineutraaleja, energiatehokkaita ja suunniteltu passiivistandardin mukaisesti. Kustannuksia säästyy. Nämä talot kuluttavat noin 4500 kilowattia vuodessa. Vertailuna mainittakoon, että perinteinen talo kuluttaa noin 20 000 kilowattia vuodessa.

Västerbrinken 027
Alkuperäistä puustoa ja maastoa pyritään säästämään teiden,infran ja talojen rakentamisen aikana. KUVA: Benjamin Lundin
Ensimmäinen tontti myyty

Ensimmäinen tontti on jo myyty. Talo, jonka The Natural Building Company tontille rakentaa on suhteellisen pieni 64 neliön rakennus. 

– Perustustöiden jälkeen rakentaminen kestää noin kuusi kuukautta. Talotyyppejä on neljä, kooltaan 64-120 neliötä. Talot rakennetaan moduuleista, joten niitä voi helposti laajentaa tarpeen mukaan.  

The Natural Building Companyllä on vuosikymmenen kokemus luonnollisten rakennusmateriaalien käytöstä ja yritys on johtava alallaan Suomessa.   

– Kaikki alkoi siitä, että törmäsimme lukuisiin ongelmiin kunnostaessamme vanhoja rakennuksia, kertoo Lynch.

– Halusimme tehdä helpommaksi käyttää ja löytää luonnollisia rakennusmateriaaleja. Yhdessä kahden arkkitehdin, insinöörin ja rakennusmestarin kanssa kiertelimme pitkin ja poikin Eurooppaa ja kävimme kursseilla ja hankimme tietoa luonnollisista materiaaleista, kuten oljesta ja erilaisista savista. Keräsimme tietoa ja kontakteja ja aloimme rakentaa terveellisempiä taloja myös Suomeen. 

Yritys on laajentunut tasaisesti alun jälkeen. Länsirinne on uusi virstanpylväs. 

– Se on suurin hankkeemme tähän saakka.   

Optimaalinen sijainti Inkoossa

Valinnan osuminen Inkoon kuntaan johtuu monista eri tekijöistä. Lynch on asunut vuosia Inkoossa ja sijainti on optimaalinen pääkaupunkiseudun läheisyyttä ajatellen. 

Inkoo luokitellaan myös viiden tähden kunnaksi, ja Suomen Kuvalehden 2017 julkaiseman laajan tutkimuksen mukaan Inkoo on seudun elinvoimaisin. Valtakunnallisesti Inkoo sijoittuu kahdeksanneksi 297 kunnan joukossa. Tulos perustuu perusteelliseen väestö-, elinvoima- ja talousanalyysiin kaikissa Suomen mannerkunnissa. 

Inkoon keskusta, © Laura Ilona
Inkoo on viiden tähden kunta. KUVA: Laura Taskinen
Inkoon kunnan kaavoituspäällikkö Minna Penttinen pitää Länsirinnettä jännittävänä hankkeena.  

– Tämän kaltainen rakentaminen vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta ja tervetulleelta Inkooseen. Mielenkiintoista on nähdä, miltä asuinrakennukset sekä alue lopulta tulee näyttämään.

The Natural Building Company on rakentanut Inkooseen aikaisemmin kolme terveellistä taloa.   

– Inkoon kunta on avoin kokeilemaan uusia asioita. Kunnassa nähdään, ettemme haihattele, vaan työskentelemme ammattimaisesti ja rakennamme korkealaatuisia taloja, sanoo Paul Lynch.

Kiinnostaako koti Länsirinteessä? Ota yhteyttä:

Paul Lynch, toimitusjohtaja, Natural Building Company
+358 44 250 9663
paul(at)naturalbuilding.fi
http://naturalbuilding.fi/

Alueen rakentumista voit seurata Facebook ryhmässä: Inkoo Länsirinne – IngåVästerbrinken

Palaa otsikoihinViimeksi muokattu: 5.9.2017