Kuva: Irjalea Degerman

Lojuuko kovalevylläsi kertomus Inkoosta? Haluatko sen julki? Inkoon kunta käynnistää Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi verkkohankkeen Inkoo – vuosisata kertomuksia.

Kertomus voi käsitellä kaikenlaista nykyhistoriasta 1930 kalaretkiin isoisän kanssa. Kertomuksen on kuitenkin oltava asiallinen, joten siinä ei esimerkiksi saa olla rasismia.

Tekstin pituutta ei ole rajattu. Lähetä teksti osoitteella: benjamin.lundin(at)inkoo.fi.

Oikolue kuitenkin vielä kerran, koska julkaisemme tekstin vastaanottamassamme muodossa.

Lisätietoja:
Regina Ekblom, kulttuuri- ja kurssisuunnittelija
+358 9 29515 367
regina.ekblom(at)inkoo.fi


Glad att ingå (ruotsiksi)

Fredrik Hummel

"Nu har min vägvisare övergått till att noppa sina ögonbryn med naglarna. Med en kirurgs precision griper han tag om dem med pincettgrepp. I en rättvis värld skulle han lyckas varje gång, få ett belönande svart borst med en pigg fettknöl i änden när han rycker till, men nu glider hårstråna mellan naglarna och krullar sig. Ibland lyckas han få loss ett enstaka strå. Då håller han upp det i skenet från Hjulmans eld, snurrar på det och granskar det noggrant och lite besviket."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Glad att ingå


Biblioteket – ett bultande hjärta! (ruotsiksi)

Britta Lindblom

"Det var den texten som var så svår för mej. Far rodde inte, han seglade. Mor sydde inte hon spelade amatörteater och var med i en massa föreningar. Och jag var inte rar. Före lilla My var uppfunnen kände jag mej som den karaktären i Mumin, rebellisk och argsint!"

Lue teksti kokonaisuudessaan: Biblioteket – ett bultande hjärta!


Mäns och kvinnors möten (ruotsiksi)

Dorrit Krook

"Vid köksbordet, vid det som kallades kaffe men som den tiden innehöll mycket surrogat och ofta hette surra, sitter sedan kvinnorna och talar om sjukdomar, om barnfödslar eller dödsfall, bekymmer med ungdomen eller med gubbar som dricker för mycket och för ofta. Ibland kommer kvinnorna till min mamma för att få medicin mot smärre krämpor eller få ett sår ombundet. Ofta händer det att man glömmer bort flickan som sitter under köksbordet med sin pappersdockor, hon kan konsten att vara tyst och får hör mycket som inte är ämnat för barnaöron och som hon oftast inte förstår alls."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Mäns och kvinnors möten

Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?

Jorma Viita

"En tiedä onko nykyään uuden asukkaan/kesäasukkaan miten helppo löytää Inkoosta palvelut ja yhteydet, kuin oli vuonna 1977, kun ensi kerran me parikymppiset, intoa täynnä olevat, tulimme kylälle sillä mielellä, että haluttiin rakentaa mökki Skämmön saareen."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Ei ollut helppo 70-luvulla löytää palveluja Inkoosta. Onko nyt?


Stugköp (ruotsiksi)

Maj-Britt

"Inuti var den röda stugan med vita knutar i uselt skick. Det luktade både tobak och som på en hundgård, dörrarnas målning var märkt av hundklor, inte en fönsterruta som inte var sprucken, enorma stoppor med hundhår virvlade efter en där man gick. Bedrövligt men inte avskräckande. En av tittarna försvann strax och vi hörde hans bil rivstarta."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Stugköp


Ingå, min hemby sedan 30 år (ruotsiksi)

Elisabeth Liljeqvist

"Fagerviks bruksmiljö är unik med sina höjdskillnader och sin storslagna natur. Herrgården och den lilla träkyrkan ligger på en höjd intill Bruksträsket och nedanom herrgården slingrar sig ån genom en park av gamla knotiga lövträd. Ån är ställvis uppdämd och så här på senvintern är forsarnas monotona brus det enda ljud som hörs i den katedralliknande parken."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Ingå, min hemby sedan 30 år


Ingå, min hemby sedan 30 år (ruotsiksi)

Dorrit Krook

"Att som pensionär bo i Ingå har inte många nackdelar, fördelarna skulle kunna fylla en bok."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Långdansen


Mitt smultronställe (ruotsiksi)

Dorrit Krook

"Ingenting extra, tycker kanske någon som besöker mig och sitter vid mitt bord framför fönstret.

– Det här är mitt smultronställe, säger jag och menar utsikten från mitt fönster.

Min gäst ser en skogsbacke med blandskog, bakom dungen skymtar närmaste grannhus. Är hon då en person som har förmågan att se mer än det första ögonkastet ger, tar hon en kanelsnurra till och vill lyssna."

Lue teksti kokonaisuudessaan: Mitt smultronställe


Viimeksi muokattu: 28.11.2017