Inkoon vierassatamaan kiinnittyy kesällä monia pitkänmatkan vieraita. Me käymme rannalla kuuntelemassa heidän tarinoitaan.

"Me rakastamme Inkoota!"

Iloiset norjalaiset satamassa © Benjamin Lundin
Iloiset norjalaiset Inkoossa. Tage Christiansen, Heidi Björklöf Christiansen ja Espen Christiansen lomailevat Inkoon saaristossa.

Espen Christiansen löysi Inkoon vaimonsa suomalaisten juurten ansiosta. Nykyään koko norjalainen perhe on rakastunut paikkaan.

Christiansenin perhe kävelee maalaiturilla. He ovat juuri kiinnittyneet laituriin, ja nyt mahat kurnivat. Muutamia minuutteja myöhemmin he istuvat Deltacafén ulkoilmaravintolan pöydän ääressä nauttimassa kylmistä juomista ja ylistävät Inkoota.

– Täällä on kjempefint (”todella upeaa”), sanoo Espen Christiansen.

Normaalisti Christiansenin perhe asuu Jarissa, hieman Oslon ulkopuolella sijaitsevalla pienellä paikkakunnalla, jolla on suunnilleen 6 000 asukasta. Kuulostaako tutulta? Paperilla Jar voisi olla Inkoon kaksonen. Asukasmäärä on sama, meri ja luonto ovat lähellä, mutta myös pääkaupunki on työssäkäyntietäisyydellä.

Kesämökki Trollholmenilla

Ehkä Espen, Heidi ja Tage tuntevat juuri siksi olonsa kotoisaksi Inkoossa. Niin kotoisaksi, että he autoilevat tänne lähes joka kesä viettämään muutaman rentouttavan viikon saaristossa.

– Vi elsker Ingå! (”Me rakastamme Inkoota!”) Isoisäni oli kotoisin täältä, sanoo Heidi Björklöf Christiansen.

Heidi muutti Norjaan jo vuonna 1974 pienenä tyttönä, mutta Inkoo on aina ollut mukana hänen elämässään. Nykyään hänen vanhemmillaan on kesämökki Trollholmenin saarella, ja perhe viettää lomansa usein siellä.

– Yleensä kiinnitymme laituriin Barösundissa, sillä sinne on lyhyempi matka meriteitse. Sitten kun meidän pitää käydä kunnolla ostoksilla, tulemme Inkoon satamaan, sanoo Espen.

"Veneen pysäköinti on helppoa"

Perhe kehuu Inkoon vierassataman palveluvalikoimaa. He ovat tottuneita veneilijöitä, ja kotona Norjassa heillä on oma purjevene.

– Veneen pysäköiminen tänne on helppoa, sanoo Heidi.

– Minä tykkään myös käydä kävelyllä täällä ja vierailla kauppakeskus Strandissa. Eikö se olekin melko uusi? Luin Kompass-lehdestä, että kauppakeskusta pyörittää rallikuski Marcus Grönholm.

– Me ostimme sieltä hieman vaatteita ja saappaita viime vuonna, muistelee Espen.

Myös poika Tage pitää Inkoosta. Perhe oli vähän aikaa sitten lomalla Irlannissa, mutta brittisaari jää hänen mukaansa toiseksi Inkooseen verrattuna. Inkoon saaristossa hän saa sekä ajaa venettä että kalastaa.

– Tämä on kyllä parempi kuin muut paikat.

Teksti & kuva: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 14.7.2016