Inkoon vierassatamaan kiinnittyy kesällä monia pitkänmatkan vieraita. Me käymme rannalla kuuntelemassa heidän tarinoitaan.

Merihukka löysi kotiin

Glada turister i gästhamnen © Benjamin Lundin

Näille kahdelle kulttuurimatkailijalle Inkoon vierassatama on ensimmäinen pysäkki matkalla seikkailuun. Reitti kulkee länteen inkoolaisella laatuveneellä.

– Tervetuloa veneelle! Tule, tule, istutaan kajuuttaan!

Ella Ranta ja Arto Kultamaa ovat kaksi iloista helsinkiläispurjehtijaa, jotka ovat juuri rantautuneet Inkoon vierassatamaan.

Huolella sidottu köysi kiinnittää purjehtijoiden aluksen Merihukan laiturin metallirenkaaseen. Vai onko se Merikukka? Nimen h:ta voisi helposti luulla kuluneeksi k:si, mutta niin ei ole.

– Purjeveneen nimi oli tosiaan aiemmin Merikukka, sillä sen omisti eräs Sjöblom, kertoo Arto Kultamaa.

– Mutta me kastoimme sen Merihukaksi, sillä se sopii meille paremmin. Me olemme hieman hukassa, sanoo Ella Ranta nauraen.

– Tämä on laatuvene, joka on itse asiassa rakennettu Inkoossa, jatkaa Kultamaa.

– Se valmistettiin Degerbyssä vuonna 1982. Olen henkilökohtaisesti ottanut yhteyttä veneenrakentajaan ja kiittänyt häntä hyvin tehdystä työstä.

Bongaa kirjasto

Matkailijat kävivät Inkoossa viimeksi neljä vuotta sitten. He toteavat pyyhkiessään katseellaan kunnan keskustan yli, että ensisilmäyksellä kaikki vaikuttaa olevan entisellään.

– Kun viimeksi olimme täällä, kirjasto oli tarkoitus siirtää pois joen viereisestä vanhasta talosta. Olemme kuulleet, että inkoolaiset ovat saaneet uuden hienon kirjaston, joten ajattelimme bongata sen, sanoo Ranta.

Myös käynti 1300-luvun kivikirkossa on päässyt listalle nähtävyyksistä, jotka matkailijat ovat innokkaita näkemään. Viime käynnillään paikkakunnalla he nauttivat tunnelmallisesta konsertista.

merihukka– Tämä on kulttuurimatka. Kirjasto ja konsertit, siinä on kaikki, mitä me tarvitsemme. Meillä on lisäksi kajuutta täynnä kirjoja ja musiikkia, sanoo Ella Ranta.

Helppo löytää”

Purjehtijat kehuvat Inkoon vierassatamaa. Maalaiturin hyvin hoidetuille puurivistöille ja suurille ilmoitustauluille näytetään peukkua.

– Ne helpottavat vierassataman löytämistä, jos täällä ei ole käynyt hetkeen ja on epävarma, mihin pitäisi kiinnittyä, sanoo Arto Kultamaa.

Ranta ja Kultamaa suunnittelevat viipyvänsä yksi tai kaksi yötä vierassatamassa, ja sen jälkeen matka jatkuu kohti Elisaarta. Helsingin kaupungin omistama saari oli 1980-luvun puoleen väliin asti avoin vain pääkaupungin asukkaille. Nykyään kaikki saavat nousta maihin siellä ja nauttia saaren komeista tammimetsistä, jotka ovat maan suurimmat.

Kultamaa ja Ranta, helsinkiläisiä kun ovat, ovat nousseet siellä maihin monta kertaa aiemminkin.

– Tammimetsä on todellakin upea, sanoo Arto Kultamaa.

Seikkailu alkaa Inkoosta

 Vierailu Inkoon vierassatamassa on alku kolmen viikon pituiseksi suunnitellulle purjehdukselle länteen. Arto Kultamaa ja Ella Ranta lähtivät vesille Vuosaaressa, Helsingissä, ja kohteena on Örön saari Hiittisten saaristossa.

Myös tämä luonnonkaunis saari on ollut historiansa aikana suljettu yleisöltä, sillä Puolustusvoimat oleskeli siellä monen vuoden ajan.

– Meillä on monta seikkailua edessämme, sanoo Ella Ranta.

Tulevatko he uudestaan Inkooseen paluumatkallaan?

– Mitä todennäköisimmin, toteavat purjehtijat.

Teksti & kuvat: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 23.6.2016