Tarina Hirdalin taistelusta 1008

Vuonna 2008 tuli kuluneeksi 1000 vuotta siitä, kun maailmankirjallisuudessa mainitaan suomalainen paikkakunta, nimittäin Herdalar Snorresaganissa. Jotkut historian harrastajat ovat tulkinneet tämän paikan olevan Inkoossa sijaitseva Hirdal 

Legenda lyhyesti:

Tapahtui siis tuhat vuotta sitten, vuonna 1008, että nuori viikinki Olavi Haraldinpoika nousi yhdellä ryöstöretkistään maihin Fagervikin Hirdalissa tarkoituksenaan ryövätä kylän rikkaudet. Hirdalin asukkaat saivat kuitenkin vihiä Olavin tulosta (historia ei kerro miten ja keneltä). Kylä tyhjennettiin ja kyläläiset vetäytyivät metsään väijyksiin. Olavin tehdessä lähtöä autiosta kylästä Hirdalin asukkaat hyökkäsivät heidän kimppuunsa ja Olavi menetti paetessaan monta miestä. Hirdalin väellä olivat hallussaan vielä taikavoimatkin. Kun Olavi joukkoineen saavutti laivat, nousi raivoisa myrsky ja kova merenkäynti, ja Olavi katsoi viisaammaksi purjehtia tiehensä tästä vaarallisesta maankolkasta.

Tämä tapahtui Olavin hurjassa nuoruudessa ennen kuin hänestä tuli Kuningas Pyhä Olavi, joka juurrutti kristinuskon Pohjolaan. Pari sataa vuotta kuolemansa jälkeen Olavista tuli laajan pyhimyskultin kohde Pyhä Olavi ja Suomessakin on useita keskiaikaisia Pyhälle Olaville pyhitettyjä kirkkoja. Pyhä Olavi on myös ritarien suojeluspyhimys, mistä Erik Axelsson Tott sai aiheen nimetä Savonlinnassa sijaitsevan Olavinlinnan hänen mukaansa.


Viimeksi muokattu: 18.4.2015