Klinik_Pro_Banneri_Inkoo_555x227,5_FINAL

Äitiysneuvola

Äitiysneuvolan kohderyhmän muodostavat raskautta suunnittelevat parit, raskaana olevat ja vastasyntyneiden perheet.    

Terveystarkastuksia, punnitusta ja hoivaa neuvolassa

Neuvolakäynnit alkavat yleensä raskauden keston ollessa noin 8-10 viikkoa. Tuleva äiti käy neuvolassa kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan 30. raskausviikolle saakka ja sen jälkeen kahden viikon välein. Viimeisellä raskauskuukaudella tuleva äiti käy neuvolassa kerran viikossa tai tarpeen mukaan. Käynti neuvolalääkärin vastaanotolla suunnitellaan raskausviikoille 17-20 ja 35-37 ja tarvittaessa. 

Perheen kotiuduttua synnytysosastoltaterveydenhoitaja tapaa vastasyntyneen vauvan perheen kotikäynnillä tai neuvolassa muutaman päivän kuluessa.  Terveydenhoitaja tapaa lasta ja perhettä synnytyksen jälkeen tarpeen mukaan. Äidin lakisääteinen synnytyksen jälkitarkastus on neuvolassa 6-12 viikkoa synnytyksestä.

Työmuotoinamme ovat terveystarkastukset seulontoineen, henkilökohtainen ohjaus vastaanotolla tai kotikäynnillä ja puhelinneuvonta. Perhevalmennusta järjestetään tarpeen mukaan erityisesti ensimmäistä lastaan odottaville perheille.

Yleistä äitiyshuollosta

Äitiysneuvolan terveydenhoitaja antaa neuvoja raskautta suunnitteleville pareille, seuraa raskaana olevien ja synnyttäneiden äitien ja heideän perheidensä terveydentilaa. Äitiysneuvola palvelee myös ehkäisyyn liittyvissä asioissa.   

Äitiyshuollon ydintehtävänä on turvata odottavan äidin, sikiön, vastasyntyneen ja perheenjäsenten paras mahdollinen terveys. Pyrkimyksenä on raskaudenaikaisten häiriöiden ehkäisy, häiriöiden varhainen toteaminen ja sujuva hoitoon ohjaaminen, valmentautuminen synnytykseen ja lapsen hoitoon, vastasyntyneestä huolehtiminen sekä perheen tukeminen muuttuneessa elämäntilanteessa.

Viimeksi muokattu: 20.3.2018