Lapsi näkyy perhepäivähoidossa

He rakentavat majoja metsään, leipovat pullaa ja askartelevat – kuin kotonaan. Inkoon perhepäivähoito tarjoaa kodikasta ja turvallista hoitoa pienissä ryhmissä, joissa jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet otetaan huomioon.  

Vehmaalla Dalin alueella asuu perhepäivähoitajat Heidi Hindersson ja Malin Schönberg kävelyetäisyydellä toisistaan.

– Olemme ulkona luonnossa heti kun astumme ulos ovesta, sanoo Hindersson.

Kaksi hänen hoitolapsistaan työntää pihassa kumpikin omaa kärryään. Läheisellä sammaleisella kalliolla on komea kota, jonka Hindersson on rakentanut yhdessä lasten kanssa. Majassa on hämärää, mutta viihtyisää.

Perhepäivähoito © Benjamin Lundin
Heidi Hinderssonin ja hoitolasten retkipaikka sateella.

– Se antaa hyvän suojan. Voimme olla ulkona sateella ja tuulellakin, sanoo Hindersson, joka ei anna säiden estää hoitolastensa ulkoleikkejä. 

Kun Hindersson ja hänen hoitolapsensa oikein innostuvat, metsään otetaan mukaan riippumatot ruokalepoa varten.   

Tärkeintä on joustavuus

Tänäänkin ohjelmassa on ulkoaktiviteetteja. Heti aamupuuron jälkeen puetaan haalarit päälle ja lähdetään seikkailemaan. Tänään leikitään yhdessä Malin Schönbergin päivälasten kanssa Dalin leikkipuistossa. Yhteistä ohjelmaa on pari kertaa viikossa.

Perhepäivähoito © Benjamin Lundin
Eläimiä ja luontoa. Nämä kolme iloista koiraa asuvat perhepäivähoitaja Malin Schönbergin luona.

– Käymme kirjaston satutunneilla, jumpassa Merituulen koulun jumppasalissa tai keksimme jotakin muuta hauskaa, sanoo Malin Schönberg.

IMG_49571
Pienet (ja isot) pääsiäisnoidat.

Perhepäivähoidossa lapset voivat vaikuttaa toiminnan sisältöön ja heidän mielipiteitään ja toivomuksiaan  kuullaan. Joustavuus on tärkeintä. Tiukkoja rutiineja ei ole, vaan leikki saa ottaa aikansa.

– Perhepäivähoito täydentää hyvin päiväkotien toimintaa. On hienoa, että voimme tarjota valinnan mahdollisuuksia, sanoo kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Charlotta Nyholm.

– Kaikki lapset eivät viihdy suurissa ryhmissä. Haluamme vaalia pientä lasta, olemme aidosti läsnä. Näemme, kuulemme ja otamme huomioon jokaisen lapsen, sanoo Heidi Hindersson.

Yksi perhepäivähoidon eduista on, ettei henkilökunta vaihdu päivän aikana.  

– Lapsilla on pysyvä ja turvallinen paikka. Vanhempien noutaessa heidät illalla, voimme käydä yhdessä läpi päivän tapahtumat, sanoo Malin Schönberg.

Lisäksi joka päivä tarjotaan kunnon kotiruokaa.

Lapset saavat aikaa

Perhepäivähoito © Benjamin Lundin
Tytär viihtyy perhepäivähoidossa ja äiti Åsa Holmberg on tyytyväinen.

Åsa Holmbergin tytär on ollut Heidi Hinderssonin hoidossa yli kaksi vuotta ja hän on tyytyväinen. Hän valitsi perhepäivähoidon, koska se on yksilöllisempää ja sisältää paljon ulkoilua.

– Lapset saavat enemmän aikaa ja ohjelma on joustavampi. Toiminta ei ole liian rutiininomaista, vaan sopeutetaan lasten toiveiden mukaan.  

Kotinsa avaaminen muiden lapsille voi tuntua oudolta, mutta Inkoon perhepäivähoitajille jokainen lapsi on tervetullut.  

– Haluamme lasten tuntevan olevansa kuin kotonaan, sanoo Heidi Hindersson.

– Meillä ollessaan he ovat kuin omia lapsia. Tämä on tärkeää työtä, suorastaan elämäntapa.  

Inkoon perhepäivähoidossa on muutamia vapaita paikkoja. Ryhmässä on enintään neljä kokopäivälasta ja yksi esioppilas täydentävässä päivähoidossa.  

Kysyttävää perhepäivähoidosta?

Lisätietoja:
Charlotta Nyholm
09 29 515 312
charlotta.nyholm(at)inga.fiViimeksi muokattu: 5.4.2018