Eläinten konservointi on tarkkaa työtä, joka vaatii työrauhaa

Djurkonservator Eläinkonservaattori Teemu Salonen
Kaikkea maan ja taivaan väliltä. Teemu Salonen omaa laajan ammattitaidon. Tässä hän viimeistelee kuivumassa olevaa valkohäntäpeuran metsästystrofeeta (siksi neulat).

Eläinkonservaattori Teemu Salonen on jälleen yksi todiste Iloisen Inkoon ammatti-ihmisistä ja jännittävistä ja monipuolisista yrityksistä. Hän tekee korkealuokkaisia konservointitöitä maaseudulla sijaitsevassa navetassa, ja tilauksia riittää vuodeksi eteenpäin.    

Kuka olet?

– Teemu Salonen, 43. Olen työskennellyt eläinkonservaattorina yli puolet elämästäni ja vuodesta 2006 yksityisyrittäjänä täällä Inkoossa. Olen koulutukseltani museaalisesti suuntautunut luonnontieteellisen alan konservaattori, mikä tarkoittaa, että voin tehdä kaikenlaisia töitä: fossiileja, kasveja, luita, rekonstruktioita, nisäkkäitä, hyönteisiä ja matelijoita. 

Prisbelönt - Palkittu
Palkittu. Teemu Salonen on menestynyt eläinten täyttökilpailuissa niin Pohjoismaissa kuin Euroopassa.

Mikä on taustasi?

– Taisi käydä niin, että harrastus muuttui ammatiksi. Kaikki alkoi pikkupoikana. Olen kotoisin Turun seudulta ja naapurustossa oli eläinkonservaattori, joka herätti mielenkiintoni – ja jota saan kiittää alan ensimmäisistä työkokemuksista. En muista, minkä eläimen täytin ensin, todennäköisesti muutamia hiiriä. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Se oli sattumaa. Muutin Helsinkiin opiskelemaan 90-luvun puolivälissä ja sain myöhemmin viran Luonnontieteellisestä museosta. Kun päätin ryhtyä yrittäjäksi, aloin etsiä taloa, jossa olisi sopivat tilat ja löysin tämän vanhan maatilan Inkoosta. Maatilan navetta on muutettu asianmukaiseksi työtilaksi.

Kuinka on sujunut?

– Tilauksia on riittänyt jo vuosia vuodeksi eteenpäin. Töitä on paljon.  

Fågel - lintu
Verstas toimii vanhassa navetassa. Inkoon maaseudulle on hyvät yhteydet.
Millainen on asiakaskuntasi?

– Suuri osa asiakkaistani tulee Raaseporista ja Espoosta. Monet ovat metsästäjiä, jotka ohittavat Inkoon matkalla kesämökille. Heille on kätevää poiketa tänne. Asiakkainani on myös paljon yrityksiä.   

Kuinka yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– En ole itse asiassa ollut koskaan tekemisissä kunnan kanssa. Kunta ei ole häirinnyt minua, enkä minä kuntaa.

Mikä Inkoossa on parasta?

– Työni kannalta olinpaikallani ei ole oikeastaan mitään väliä, mutta on mukavaa saada olla maaseudun rauhassa. Väkeä ei juokse koko ajan, eikä tarvitse olla koko ajan kahvinkeitossa. Minulla on yksinkertaisesti työrauha. 

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä Inkoossa?

– Minulla ei ole mitään erityistä suosikkimuistoa, mutta on aina mukavaa luovuttaa valmis työ tyytyväiselle asiakkaalle. En kilpaile halvoilla hinnoilla vaan korkealla laadulla. Nuorempana iloitsin joskus, kun tunsin onnistuneeni erityisen hyvin. Nykyisin taidan olla laitostuneempi. Panostan täysin jokaiseen yksittäiseen työhön.  

Jakttroféer - metsästystrofeita
– En kilpaile halvoilla hinnoilla vaan korkealla laadulla.

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Luultavasti melko samanlaiselta. En voi ajatella tekeväni jotakin muuta. Voisin lisätä määrää, mutta silloin laatu kärsii.

Mitä haluaisit sanoa yrityksen perustamista miettiville?

– Yrittäminen vaatii rohkeutta ja hyvää liikeideaa. Vähän hulluutta myös. Aloittaessani yrittäjänä minulla oli se etu, että olin rakentanut laajan verkoston aikaisemmassa työssäni. Minulla oli varusteet valmiina, joten minun ei tarvinnut velkaantua. Ostin vain kaksi uutta pakastinta – ja otin niille kunnon vakuutuksen. Säilytän niissä sentään koko elantoani. 

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 3.4.2018