Grönholm 10 vuotta Strandin ratissa

Marcus Grönholm
Vuosikymmen takana. Marcus ja Tessa Grönholm ovat todistaneet, että pienemmälläkin paikkakunnalla voi ajatella suuresti.
 

Kaksinkertainen rallin maailmanmestari Marcus Grönholm ei ollut koskaan edes leikitellyt ajatuksella ryhtyä kauppiaaksi. Hän sanoo itse olevansa huono sellainen, mutta Inkoon kirkonkylän kruununjalokivi, ostoskeskus Strand, vietti kuitenkin 10-vuotisjuhlia 29. huhtikuuta 2017. 

– Vuodet kuluvat niin nopeasti. Uskomatonta, että täytämme jo 10 vuotta. 

Marcus Grönholm kuulostaa aidosti hämmästyneeltä. Hän muistaa edelleen selvästi, miten alkoi luonnostella tulevaa Strandia yhdessä vaimonsa Tessa Grönholmin kanssa.  

– Se alkoi oikeastaan siitä, että Tessan putiikki tarvitset uudet ja suuremmat tilat. Sitten aloimme ajatella laajemmin ja tuumimme, että olisi hauskaa rakentaa Inkooseen oikea ostoskeskus.

Amerikkalaisesta designista inspiroituneina he rakensivat satamaan ruosteenpunaisen puurakennuksen, jossa on nykyisin paljon kaikenlaista; ravintola ja kahvila, vaatteita, sisustustuotteita, matkamuistoja, Alko, kampaaja, kuntosali ja hieroja.    

– Päätimme heti alusta lähtien rakentaa puusta. Oli tärkeää, että Strand sopisi kylän ilmeeseen eikä olisi harmaa betonilaatikko.

Lisää uutuuksia

Kuluneiden kymmenen vuoden aikana Marcus ja Tessa Grönholm ovat kerta toisensa jälkeen todistaneet, että kunnianhimoista kauppakeskusta voi pyörittää myös vuodenaikojen mukaan elävällä pienellä paikkakunnalla. Toiminta on laajentunut, ja nykyisin Grönholmin pariskunta julkaisee keväisin Inkoo Kompass -lehden.  

Lisäksi he ovat jatkaneet Amerikka-teemaa ja lanseeranneet inkoolaisille ja suomalaisille Black Friday -ostosjuhlapäivän.  

– Tutustuin ostospäivään USA:n matkalla ja minusta se oli hauska idea, sanoo Marcus Grönholm.

Yksi uutuuksista on, että Strand on saanut sähköautojen latauspisteen. Kun Helsinkiin on matkaa 55 km, Inkoo on täydellinen levähdys- ja tankkauspaikka ympäristöystävällisille autoilijoille.  

– Lataus ei maksa mitään. Me tarjoamme.

Yllätys

Kukaan ei ole yllättyneempi kuin Marcus Grönholm itse siitä, että hän päätti asettua aloilleen ja ryhtyä kauppiaaksi vauhdinhurmaisen ja menestyksekkään ralliuransa jälkeen.   

– Voin rehellisesti sanoa, etten ollut suunnitellut tätä. En ole erityisen hyvä myyjä tai kauppias, vaan enemmän sellainen, joka järjestelee asioita ja käynnistää hankkeita. Tunnen paljon ihmisiä. Joku muu saa vastata toteutuksesta. 

Entä tulevaisuus? Miltä Strand näyttää vuosikymmenen kuluttua ostoskeskuksen viettäessä 20-vuotisjuhlia? 

– Vireillä on kaikenlaista. Yksi on Inkoonranta-hanke, jossa laajennamme ja rakennamme asuntoja vesirajaan, sanoo Marcus Grönholm.   

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 4.5.2017