Ensimmäinen kesä ylitti uusien inkoolaisyrittäjien kaikki odotukset

Lill-Breds
Lill-Breds sijaitsee keskellä Inkoon kulttuurimaisemaa, valtatie 51 varrella.

Lill-Bredsin marjatila on perinteinen maamerkki kantatie 51 varrella Inkoossa. Tällä kaudella uusi yrittäjäpariskunta, Gustav ja Jenny Hildén, on uudistanut konseptia sekä kahvilalla että paikallisesti pyydetyillä ravuilla. Asiakkaat ovat olleet iloisia – ja yllättävän monilukuisia, kertoo Gustav Hildén. 

Keitä olette?

– Minä olen kotoisin maatilalta Inkoosta. Vaimoni Jenny on Sipoosta, maatilalta hänkin. Syksyllä 2016 saimme mahdollisuuden ostaa Lill-Bredsin marjatilan ja tartuimme tarjoukseen. Kummallakin on yrittäjätausta, joten tiesimme mitä on tulossa: paljon työtä ja vähän vapaa-aikaa, mutta myös runsaasti hauskoja hetkiä.  

Mikä on taustasi?

– Minulla on ollut oma rakennusyritys Inkoossa vuodesta 2011 ja olen työskennellyt rakennusalalla yli kymmenen vuotta. Jenny on toiminut kahvilayrittäjänä Karjaalla vuodesta 2013. Siksi halusimme kokeilla kahvilaa Lill-Bredsissä. Se on ollut onnistunut konsepti ja asiakkaat ovat olleet iloisia ja suhtautuneet myönteisesti.

IMG_1112
Rakentajasta marjanviljelijäksi. Gustav Hildén, 27, vaihtoi alaa.
 Miten on sujunut?

– Ajatuksena oli palkata yksi myyjä ja selvitä kaikesta kolmistaan, mutta se oli aivan mahdotonta. Kävijöitä on ollut useita satoja päivässä. Pelkästään kahvilassa on ollut keskimäärin 130 ostotapahtumaa päivässä, asiakkaana usein kokonaisia perheitä. Se ylittää kaikki odotukset.

IMG_1115
– Tiesimme, mihin ryhdyimme, mutta kesä on ollut uskomattoman työntäyteinen. Hieno palaute saa kuitenkin työn tuntumaan hauskalta, sanoo Jenny Hildén. Hän on hyödyntänyt kahvilayrittäjän taustaansa ja avannut Lill-Bredsiin uuden kahvilan.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa, Gustav?

– Olen pohjimmiltani inkoolainen. Viihdyn täällä. Varmin tapa saada työskennellä kotikunnassaan on ryhtyä yrittäjäksi.

IMG_1134
Lill-Breds on avoinna joka kesäpäivä satoi tai pyrytti. Koulujen alettua marjatila ja kahvila ovat avoinna perjantaista sunnuntaihin.
   

Mikä on parasta Inkoossa?

– Viihdyn, koska Inkoo on pieni kunta, joka kasvaa sopivaa vauhtia. Väestömäärä ei ole räjähtänyt, vaan kasvaa hitaasti mutta varmasti. Täällä on vielä kyläkouluja, eikä minulla ole mitään valittamista terveydenhuollosta tai muustakaan. Täällä tehdään järkeviä päätöksiä – päätöksentekijämme eivät souda ja huopaa edestakaisin.  

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Rakennusyrittäjävuosina olin usein yhteydessä kunnan rakennussektoriin – ja se toimii hyvin. On myönteistä, ettei organisaatio ole suuri ja raskassoutuinen, vaan oikeaan ihmiseen on helppo saada keskusteluyhteys.

IMG_1127
Lill-Bredsin päätoimiala on edelleen marjanmyynti, etenkin mansikoiden. Itsepoiminta on suosittu vaihtoehto.

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Inkoolaiset ovat maanläheisiä ja mukavia ihmisiä. Täällä on ainutlaatuista yhteisöllisyyttä ja talkoohenkeä.  

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Tee päätös ja kokeile. Jos ei koskaan uskalla kokeilla, ei saakaan koskaan mitään. Valmistaudu siihen, että alussa on vaikeaa, mutta yrittäjyydessä on runsaasti hyviä puolia, ja saa jättää oman jalanjälkensä.    

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä Inkoossa?

IMG_1143
Uutta. Lill-Breds välittää myös toisen inkoolaisyrityksen, Viltgårdenin paikallisesti kalastettuja rapuja. Elävät ravut ovat marjatilan nuoremmille vieraille jännittävä elämys.

– Rakennusyrittäjäuraltani ehdottomasti se, kun kunnostimme 200-300 vuotta vanhan päärakennuksen ja annoimme sille uuden elämän. Hankkeessa oli mukana paljon tunteita ja talosta tuli hieno. Lill-Bredsissä parasta on ehdottomasti se, että kokonaisuus toimii. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Kehitämme toimintaa uusilla viljelytuotteilla ja laajentamalla elintarvikemyyntiä. Monipuolistamme tilaa, hankimme ehkä joitakin eläimiä, joiden parissa lapsiperheet voivat viettää päivän maalla.  

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

IMG_1114
Makeaa ja suolaista. Kahvilassa on tarjolla kaikenlaista pehmojäätelöstä ja makeista leivonnaisista suolaisiin piiraisiin, voileipiin ja voisarviin.Viimeksi muokattu: 22.8.2017