"Monipuolisuus ja vaihtelu ovat rikkaita"

037

Kaksi näyttävää kettua, ruosteenpunainen ja lumenvalkoinen, kiiruhtaa kallioiden yli. Taivaansiniset arapapukaijat istuvat ylhäällä oksalla ja siristelevät nappisilmillään. Piikkisika mutustelee tyytyväisenä banaania. On vaikea uskoa, että olemme Degerbystä hieman etelään sijaitsevassa mäntymetsässä. Tervetuloa Inkoon ikiomaan minieläintarhaan.

Keitä te olette?

– Nimeni on Mikko Auri, ja minä pyöritän Lomamäen lemmikkipuistoa yhdessä vaimoni Sharonin kanssa. Vaimoni on lastentarhanopettaja ja kotoisin Englannista. Oma taustani on tekstiilialalta, vaate- ja kenkäteollisuudesta tarkemmin sanottuna.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Me pyöritämme myös Degerbyn englanninkielistä kansainvälistä päiväkotia. Se on oikeastaan pääelinkeinomme. Lemmikkipuiston aloittaminen noin 15 vuotta sitten perustui osittain kiinnostukseen harrastustasolla, osittain päiväkotitoimintaan. Meillä on aina ollut eläimiä päiväkodissa, aiemmin pelkästään joitain kaniineja ja lintuja, mutta kesän tullen jouduimme aina miettimään, minne laittaisimme eläimet. Me päätimme panostaa ja rakentaa isommat tilat kotiin tilallemme ja hankkia joitakin eläimiä lisää. Kun meillä kerran oli niitä, mietimme, että miksi emme antaisi muiden tulla katsomaan niitä.023

Kuinka se on sujunut?

– Vierailijamäärä on kasvanut joka vuosi, ja puiston elämyksistä saamamme palaute on ollut positiivista. Kyseessä on edelleen pohjimmiltaan harrastustoiminta, ja me olemme pyrkineet sovittamaan kasvun resursseihimme. Melkeinpä paras palkinto kaikista on kuitenkin hymy vierailijoiden kasvoilla. Meillä on omia lapsia, ja päiväretkille soveltuvien matkakohteiden löytäminen on aina ollut ongelma. Lähiympäristössä on ehkä yksi tai kaksi kohdetta. Mitä enemmän niitä on, sitä rikkaampi alueesta tulee.

Mitkä ovat kolme parasta asiaa yrittämisessä Inkoossa?

– Inkoo on pieni paikkakunta, joka on kuitenkin erittäin lähellä Helsinkiä. Tänne on helppo tulla, mikä helpottaa ammattitaitoisten ihmisten palkkaamista pääkaupunkiseudulta. Kesäisin kesämatkailijat ja mökkeilijät piristävät seutua erittäin paljon, mutta kyseessä on kuitenkin pieni kylä, missä kaikki tuntevat toisensa, joten kontaktien solmiminen ja yhteistyön tekeminen on helppoa. Helsingissä se ei ole lainkaan niin helppoa, sillä siellä ihmiset eivät tunne toisiaan samalla tavalla.060

Millaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Meillä on tietysti myös muita asiakkaita kuin inkoolaisia, mutta tosiasia on, että paikkakunnan kaksikielisyys on pieni haaste minulle, sillä en osaa ruotsia niin hyvin. Ihmiset täällä ovat kuitenkin hyvin positiivisia ja mukavia.

Kuinka yhteistyö kunnan kanssa on mielestänne sujunut?

– Meillä ei ole mitään valittamista. Yhteistyömme on ollut erittäin hyvin toimivaa. Kunnan virkailijat muodostavat pienen tiimin, joka vastaa laajasta alueesta. Se on erittäin asiantunteva ydinjoukko, joka ei myöskään ole sotkeutunut byrokratiaan. Yhteistyön tekeminen heidän kanssaan on erittäin joustavaa. 006

Mikä on paras muistonne yrittäjyysajaltanne paikkakunnalla?

– Yksi erityisen hieno hetki, joka tulee heti mieleen, erityisesti näin vanhana partiolaisena, on Muinaistulien yö, jonka olemme joinain vuosina järjestäneet täällä meillä yhdessä Degerbyn kylätoimikunnan kanssa. Ne ovat olleet erittäin tunnelmallisia iltoja ja ehdottomasti huippuhetkiä yrittäjyysaikanani Inkoossa. Ne pidetään sesongin lopussa, kun seutu on alkanut hieman hiljentyä kesän jälkeen.

Miltä yrityksenne näyttää viiden vuoden päästä?

– Me toivomme luovamme edelleen unohtumattomia elämyksiä, ja että eläimet voivat hyvin ja ottavat vierailijoita vastaan yhtään mielellään kuin me. Vaimoni on jo pitkään elätellyt unelmaa, että joskus tulevaisuudessa saisimme tänne pienen apinan, marakatin, mutta se on osoittautunut hieman haasteelliseksi viranomaisten puolelta.051

Mitä terveisiä lähettäisitte muille, jotka harkitsevat yrityksen perustamista Inkooseen?

– Kaikki, mikä rikastuttaa seutua, on hyvästä. Tulkaa vain rohkeasti mukaan! Vaikka kyseessä olisi jokin pienimuotoinen toiminta, esimerkiksi vesiturismi, se auttaa parantamaan yhteistä elämänlaatuamme. Monipuolisuus ja vaihtelu ovat rikkautta.

Teksti & kuvat: Benjamin Lundin004Viimeksi muokattu: 18.7.2016