Siirry sisältöön

Yrittäjyyden ytimessä: Eettinen, ekologinen ja kestävä Stallwallen

Inkoosta löytyy useita tiloja, joilla harjoitetaan hevostoimintaa, eläinten kasvatusta sekä käsitöitä. Mutta vain yhden pihasta löytyy kaiken tämän lisäksi ikivanha ratikan vaunu. 

Tervetuloa Stallwalleniin! 

Tuleva maisemoija viihtyy vielä toistaiseksi Rannvin sylissä

Stallwallenin pihalla nököttävä raitiovaunu on vanha Helsingin raitiovaunu, joka poistettiin liikenteestä 50-luvun alussa. Se asusteli Rannvin sukulaisten luona Karjaalla ennen siirtoaan tänne.

Raitiovaunun ovet suljetaan yöksi, ettei sinne eksy karvaisia vieraita

Rannvin yritys on ollut pystyssä vuodesta 2010, eli nyt jo huimat 14 vuotta. Tätä ennen hänellä oli englannin kieleen painottunut käännösfirma yhdessä miehensä kanssa.

Inkoo valikoitui kotikunnaksi 26 vuotta sitten, jo ennen lapsia ja eläimiä. Rannvi ja hänen miehensä halusivat muuttaa maaseudun rauhaan Länsi-Uudellemaalle, ja tämä Päivölässä sijaitseva tontti oli oikea unelmien täyttymys kun he sen vihdoinkin löysivät. 

Aurinkoinen sää houkuttelee ulkoilemaan

Eettistä eläintenhoitoa alusta loppuun

Epäsäännöllisten työaikojen (ja päikkäreiden) lisäksi työn parhaisiin puoliin kuuluvat tilan eläimet. Rannvi pitää eläimistä, niiden kanssa työskentelystä ja huolenpidosta. 

Hän painottaa, että näistä asioista pitäisi myös puhua paljon enemmän. Rannvi on itse työskennellyt lihankäsittelyn ja teurastuksen parissa läheisillä tiloilla, tietäen paikallisesti tuotetun ruoan tärkeyden.

Kuvissa esiintyvät lampaat tekevät nekin tärkeää työtä – kesäisin lampaat lainataan eri luontoalueille, joissa ne paiskivat hommia maisemoinnin parissa. Osa lähtee ruohonleikkaajiksi Tammisaaren saaristoon ja toiset siirtyvät Lohjansaaren luonnonsuojelualueelle parturointipuuhiin.

Kamera ja siinä roikkuva ihminen kiinnostivat kovasti

Rannvi perheineen rakastaa tilalla asumista ja elämistä.

Eri osaamisalueet yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi

Rannvi työskentelee ostopalveluiden parissa ja hänen suurimmat tulonsa tulevat omien myytävien palveluiden kautta. Häneltä sujuukin kunnioitettavan monet asiat aina lihan pakkauksesta käsitöihin ja palveluista klinikkaeläinhoitajana tai eläinlääkärin avustajana lomituksiin hevos- tai karjatiloilla.

Ja eläimiä tilalla riittääkin! Stallwallenin asukkaisiin lukeutuu islanninhevosia, vuohia, lampaita, kanoja, kalkkunoita, koiria ja kissoja. 

Keväinen kurakuorrutus vaihtuu pian kesäkarvaan

Tilalla on ollut vuosien myötä monia unohtumattomia tuokioita. 

Myös Rannvin välillä järjestämät leppoisat kahdenkeskiset maastoratsastukset heille, jotka ovat kiinnostuneita tilan toiminnasta ja luonnon kauneudesta, ovat jääneet mieleen hienoina hetkinä. Stallwallenissa on toisinaan käynyt myös partiolaisia tutustumassa toimintaan, ja viime vuonna ryhmä ukrainalaisia lapsia saapui ihastelemaan tilan suloisia eläimiä. 

Rannvin tekemiä töitä. Upea liivi on valmistettu lohennahasta!

Rannvi kertoo, että hän on keskittynyt markkinoinnin sijaan tilan ja sen toiminnan kokonaisuuden rakentamiseen. Hänen myymänsä taljat ovat käsintehtyjä ja ekologisia, ja niitä voi ostaa tilaustuotteina. Rannvi muistuttaakin, että nämä tilaustuotteet ovat hieman tyyriimpiä kuin ne, mitä peruskaupat myyvät. Laadukas, ekologisesti tuotettu talja onkin järkevä (ja luontoystävällinen!) investointi, kun kaupasta ei löydy sellaista, joka miellyttää omaa silmää. 

Huipputaitava Rannvi loihtii upeita tekeleitä nahasta, itse kehrätystä villasta, hopeasta, luista sekä sarvista – ja mieluiten hän yhdistelee näitä kaikkia. Kaiken tämän lisäksi hänellä on myös aikaa tanssia kansantansseja, tehdä kansanpukuja sekä korjata ja ommella niitä! 

Tyytyväinen rapsutusten vastaanottaja

Stallwallenin lahjakas monitoiminainen muistuttaa vielä lopuksi, että meidän kaikkien olisi syytä miettiä omaa kulutustamme. Mistä tavarat ja ruoka tulevat? Suuria yrityksiä löytyy pilvin pimein, mutta me emme saisi unohtaa pienempiä tekijöitä, sillä heitäkin on vielä jäljellä. 

Inkoostakin löytyy useita yhden hengen yrityksiä, joille ekologisuus ja luonnonarvot ovat tuikitärkeitä.

Kaiken ei tarvitse myöskään aina olla halpaa – yrittäkäämme ostaa paikallisesti tuotettuja laadukkaita tuotteita ja kuluttakaamme harkiten! 

Huom! Juttu kirjoitettiin keväällä 2024.