Siirry sisältöön

Yrittäjyyden ytimessä: Eläinkonservaattori Teemu Salonen

Monet meistä ovat varmasti ihastelleet onnistuneesti täytettyjä eläimiä – tai vaihtoehtoisesti kauhistelleet epäonnistuneita sellaisia. Mutta miten moisia oikein kasataan niin, etteivät ne joudu nettipalstoilla naurunalaisiksi? Saimme taltutettua tiedonjanomme, kun inkoolainen Teemu Salonen raotti ovea eläinkonservaattorin arkeen.

Eläinkonservaattori itse

Punainen kotitila on täpötäynnä kalloja, sarvia ja trofeita. Kaikkea löytyy aina oravannahasta puolikkaaseen mufloniin ja pakastettuun kettuun. Keskellä koko komeutta pyörii Inkoon oma eläinkonservaattori, Teemu Salonen.

Muhkeat muflonit

Teemu on toiminut nopean päässälaskun perusteella 17 vuotta yrittäjänä. Mielenkiintoisesta harrastuksesta tuli aikoinaan ammatti ja metsästys antoi vielä viimeisen sysäyksen uralle konservoinnin parissa. 

Hän on koulutukseltaan luonnontieteellisten alojen konservaattori ja oli ennen yrittäjäksi ryhtymistä 11 vuotta virassa Helsingin luonnontieteellisessä museossa.

Melkoinen mötikkä työstettäväksi! 

Jo ihan näin ummikonkin silmään näyttävät kaikki eläimet todella hienoilta (ja eläväisiltä). Mutta Teemu ei olekaan mikä tahansa kaivosta kömpinyt konservaattori – hän on napannut itselleen muun muassa Pohjoismaiden täysmestarin tittelin sekä Euroopan kolmannen sijan. 

Näistä hienoista ruusukkeista pääsee kilpailemaan seuraavanlaisesti: kilpailuun viedään työ, joka arvostellaan pistein – täydet 100 pistettä on elävä eläin, ja siitä pisteytetään alaspäin. 

Tälle Pohjoismaiden mestarille napsahti hurjat 94/100 pistettä työstämästään teeristä. Ei siis mikään ihme, että Teemu on saanut isoja asiakkuuksia urallaan! 

Mutta miten hän päätyi Inkooseen?

Työpäivien sisällöt Teemun kotitilalla Inkoon Malmkullantiellä vaihtelevat. On nahkapäivää, kasauspäivää ja esitöitä. Jälkimmäiset vievät 85% työajasta. 

Mukavimpia eläimiä työstää ovat keskikokoiset linnut. Myös päätrofeet ovat kivaa puuhaa Teemun mielestä. 

Seinät ovat täynnä Teemun teoksia

Sitten päästäänkin itse asiaan. Miten homma toimii? 

No seuraavanlaisesti:
Eläin tuodaan paikalle ja nyljetään. Tämän jälkeen nahka suolataan ja laitetaan pikkeliliuokseen, jossa se lilluu vähintään 3 päivää. Nahkakeitosta seuraavat askeleet ovat ohennus ja parkitseminen, jonka jälkeen teos onkin enää kasausta vaille valmis. 

Silmä asetellaan kohdilleen kehoon

Peuran kokoisen kaverin kasaamiseen menee noin yhden viikon työtunnit kaikki vaiheet mukaanlaskettuna. Jos näitä laskuttaisi tuntiveloituksella, olisivat nämä Teemun mukaan aivan hurjan kalliita. 

Haastattelija on ainakin aivan haltioissaan upeista teoksista, työn vaativuudesta ja sen kaikista miljoonista eri vaiheista.

Tirppa työn alla

Teemu mainitsee vielä lopuksi, että inkoolaisia asiakkaita ei pahemmin näe, vaan useimmat tulevat hieman kauempaa. Joten vinkkinä kaikille teille paikallisille, jotka haluatte kotiin uutta koristetta – kyliltä löytyy maailmallakin tunnustusta saanut tekijä! 


Eläinkonservaattori Teemu Salonen, www.elainkonservaattori.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Malmkullantie 66, 10230 Inkoo, puh. 050 563 7820

Tämä kaveri toimisi kätevänä naulakkona