Yrittäjyyden ytimessä: Eläinkonservaattori Teemu Salonen
Monet meistä ovat varmasti ihastelleet onnistuneesti täytettyjä eläimiä – tai vaihtoehtoisesti kauhistelleet epäonnistuneita sellaisia. Mutta miten moisia oikein kasataan niin, etteivät ne joudu nettipalstoilla naurunalaisiksi? Saimme taltutettua tiedonjanomme, kun inkoolainen Teemu Salonen raotti ovea eläinkonservaattorin arkeen.

Punainen kotitila on täpötäynnä kalloja, sarvia ja trofeita. Kaikkea löytyy aina oravannahasta puolikkaaseen mufloniin ja pakastettuun kettuun. Keskellä koko komeutta pyörii Inkoon oma eläinkonservaattori, Teemu Salonen.
- Mä olen Teemu! Teen trofeita eläimistä ihmisille. Näitä tällaisia, katsoppas. Mä teen kaikkea muuta paitsi kaloja. Opiskeluaikoina kalat oli kyllä tehtävä, jotta sai kurssit läpi, Teemu kertoilee menemään kovaa vauhtia.

Teemu on toiminut nopean päässälaskun perusteella 17 vuotta yrittäjänä. Mielenkiintoisesta harrastuksesta tuli aikoinaan ammatti ja metsästys antoi vielä viimeisen sysäyksen uralle konservoinnin parissa.
Hän on koulutukseltaan luonnontieteellisten alojen konservaattori ja oli ennen yrittäjäksi ryhtymistä 11 vuotta virassa Helsingin luonnontieteellisessä museossa.

Jo ihan näin ummikonkin silmään näyttävät kaikki eläimet todella hienoilta (ja eläväisiltä). Mutta Teemu ei olekaan mikä tahansa kaivosta kömpinyt konservaattori – hän on napannut itselleen muun muassa Pohjoismaiden täysmestarin tittelin sekä Euroopan kolmannen sijan.
Näistä hienoista ruusukkeista pääsee kilpailemaan seuraavanlaisesti: kilpailuun viedään työ, joka arvostellaan pistein – täydet 100 pistettä on elävä eläin, ja siitä pisteytetään alaspäin.
Tälle Pohjoismaiden mestarille napsahti hurjat 94/100 pistettä työstämästään teeristä. Ei siis mikään ihme, että Teemu on saanut isoja asiakkuuksia urallaan!
Mutta miten hän päätyi Inkooseen?
- Jaa, miksi mä olen Inkoossa? Kohtalon oikku! Ei ole ollut mitään suunnitelmallisuutta tässä. Olen Turusta kotoisin ja tämän lähemmäksi Turkua en päässyt, Teemu vitsailee.

Työpäivien sisällöt Teemun kotitilalla Inkoon Malmkullantiellä vaihtelevat. On nahkapäivää, kasauspäivää ja esitöitä. Jälkimmäiset vievät 85% työajasta.
Mukavimpia eläimiä työstää ovat keskikokoiset linnut. Myös päätrofeet ovat kivaa puuhaa Teemun mielestä.
- Parasta tässä työssä on, kun saan rahaa! Ja myös tietenkin se, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Mä kilpailen laadulla, en hinnalla. Mulla on paljon isoja ja mielenkiintoisia firmoja asiakkaina – yksityisiä on vähemmän. Laskujen kirjoittamisesta tykkään, Teemu vitsailee.

Sitten päästäänkin itse asiaan. Miten homma toimii?
No seuraavanlaisesti:
Eläin tuodaan paikalle ja nyljetään. Tämän jälkeen nahka suolataan ja laitetaan pikkeliliuokseen, jossa se lilluu vähintään 3 päivää. Nahkakeitosta seuraavat askeleet ovat ohennus ja parkitseminen, jonka jälkeen teos onkin enää kasausta vaille valmis.

- Keho on muuten lontooksi “mannequin”. Mun työssä pitää anatomian tuntemuksen olla täydellinen. Tähän kehoon laitetaan silmät paikoilleen, jonka jälkeen aletaan liimaamaan ja pukemaan nahkaa päälle. Kaivellaan muotoja esiin, jotta nahka tulee oikealle paikalle. Nahan asettelussa kestää pisiten. Haastavinta tässä ovat kyllä kuitenkin nämä silmät, sillä niiden pitää olla elävän näköiset. Siitä pitää tulla kauris eikä mikään hirvitys. Tämän jälkeen kaikki ommellaan kiinni ja laitetaan kuivumaan. Kuivumisen jälkeen tehdään vielä viimeistely, Teemu esittelee.
Peuran kokoisen kaverin kasaamiseen menee noin yhden viikon työtunnit kaikki vaiheet mukaanlaskettuna. Jos näitä laskuttaisi tuntiveloituksella, olisivat nämä Teemun mukaan aivan hurjan kalliita.

- Siinähän se taito punnitaan – jokaikinen voi opetella tähän saakka ja jopa ommella kiinni. Mutta se miten sä teet sen on taitolaji, Teemu toteaa.
Haastattelija on ainakin aivan haltioissaan upeista teoksista, työn vaativuudesta ja sen kaikista miljoonista eri vaiheista.

Teemu mainitsee vielä lopuksi, että inkoolaisia asiakkaita ei pahemmin näe, vaan useimmat tulevat hieman kauempaa. Joten vinkkinä kaikille teille paikallisille, jotka haluatte kotiin uutta koristetta – kyliltä löytyy maailmallakin tunnustusta saanut tekijä!
Eläinkonservaattori Teemu Salonen, www.elainkonservaattori.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Malmkullantie 66, 10230 Inkoo, puh. 050 563 7820
