
Inkoon koulujen pienet opetusryhmät ja ryhmäkoot
Inkoon koulut saavat usein kehuja siitä, että niissä on onnistuttu pitämään ryhmäkoot pieninä. Inkoon kouluissa esiopetus toimii perusopetuksen yhteydessä, mikä mahdollistaa sujuvan siirtymisen koulumaailmaan. Koulupolun ensimmäiset vuodet ovat merkittäviä lapsen oppimisen ilon löytämisen, motivaation ja kouluyhteisöön kiinnittymisen kannalta.
Esimerkiksi Inkoon suurimmissa kouluissa, suomenkielisessä Merituulen koulussa on lukuvuonna 2024-25 opiskellut 14 esiopetuksen oppilasta sekä 11 ensimmäisen luokan oppilasta ja ruotsinkielisessä Kyrkfjärdenissä 16 esikoululaista ja 18 ensimmäisen luokan oppilasta. Muissa ruotsinkielisissä kouluissa oppilasmäärät ovat vielä pienemmät: Degerbyssä opiskelee 6 esikoululaista ja 10 ensimmäisen luokan oppilasta ja pienimässä Västarnkvarnissa 6 esikoululaista ja 3 ensimmäisen luokan oppilasta. Alakoulun seuraaville vuosiluokille siirryttäessä ryhmäkoot kasvavat, mutta pysyvät silti verrattaen pieninä.
Inkoossa on nähty tärkeänä se, että pienissä opetusryhmissä opettajilla on erinomainen mahdollisuus antaa tukea, huomata hyvä ja huomioida oppilas sekä yksilönä että ryhmän jäsenenä. Pienet opetusryhmät mahdollistavat myös sen, että lasten osallisuus toteutuu aikuisten ja lasten välisissä arjen oppimis- ja vuorovaikutustilanteissa. Ryhmissä oppilas oppii toimimaan yhteisön jäsenenä sekä ottamaan toiset huomioon. Myös oppimisen ja koulunkäynnin tuen uudistuksen näkökulmasta kaikissa Inkoon kouluissa on hyvät mahdollisuudet varhaisen tuen takaamiseksi jokaiselle oppilaalle.