Siirry sisältöön

Karavaani Ukrainaan – konkreettista apua Suomesta rintamalle   

Kaikki alkoi marraskuussa 2022, kun Magnus Londen vieraili Ukrainassa. Hän näki omin silmin, mitä maassa vallitsi – tuhoa, sotaa, hätää – mutta myös voimaa ja sinnikkyyttä. Kotimatkallaan hän kiitti ukrainalaista miestä juna-asemalla ja sanoi, että vierailu oli ollut antoisa. Mies vastasi: ”Kiitos, mutta nyt menet kotiin ja unohdat meidät.”   

Magnus ei kuitenkaan unohtanut. Kotiin palattuaan hän alkoi miettiä kuulemaansa ja päätti toimia. Hän otti yhteyttä ystäviinsä ja yhdessä he panivat alulle keräyksen Ukrainalle – keräyksen, josta tuli Karavaani Ukraina.  


Kerättyjen varojen avulla on voitu ostaa ajoneuvoja – ambulansseja, lava-autoja, mönkijöitä – ja generaattoreita, sairaalatarvikkeita ja muita elintärkeitä varusteita. Tähän asti Karavaani Ukraina on kerännyt lähes kaksi miljoonaa euroa ja toimittanut yli 100 ajoneuvoa Ukrainaan. Lahjoittajiin kuuluu myös Inkoon kunta, joka lahjoitti 26 kokoontaitettavaa telttasänkyä.   

Tuttujen kautta Robi Gripenberg sai kuulla Karavaanin toiminnasta ja osallistui tiedotustilaisuuteen seurakuntatalolla. Esityksen jälkeen hän meni Janne Willamon luo ja sanoi: ”Haluan auttaa.” Ruotsissa oli kuorma-auto, joka piti ajaa Inkoon kautta Ukrainaan – Robi suostui heti.   

Sunnuntaiaamuna 6. huhtikuuta 2025 matka alkoi Tallink Siljalla Tallinnaan. Karavaanilla oli edessään 1 414 kilometrin taival läpi Viron, Latvian ja Puolan aina Lvivin kaupunkiin asti Länsi-Ukrainassa, 80–90 kilometrin päässä Puolan rajasta. Ensimmäisenä päivänä Robi ja toinen kuljettaja, Nik Wahlberg, ajoivat 850 km Puolaan ja toisena päivänä vielä 564 km Ukrainaan. Puolan rajalla tullimuodollisuudet kestivät 7 tuntia 29 minuuttia.   

Matkalle osallistui myös yhdeksän nuorta Kirkkonummen ja Kauniaisten ruotsinkielisistä lukioista. Kirkkonummella oli kerätty 31 000 € ja Kauniaisissa 28 000 € kahta ambulanssia varten myyjäisillä, konserteilla ja muiden aloitteiden kautta – vaikuttava saavutus! Nuoret matkustivat bussilla Tallinnasta Lviviin, jossa he kohtasivat muun ryhmän.   

Kun saattue lopulta ylitti rajan, Nik ja Robi luovuttivat ajoneuvot – kolme ambulanssia, kaksi pakettiautoa, kolme lava-autoa, yhden peräkärryn, neljä mönkijää ja 9 metriä pitkän meripelastusveneen – kolmelle ukrainalaiselle sotilaalle tiistaina 8. huhtikuuta.   

Luovutuksen jälkeen Robi kysyi: ”Mitä nyt tapahtuu?” Sotilaat vastasivat: ”Tulemme illalla kanssanne päivälliselle, mutta heti sen jälkeen ajamme kuorma-autolla ja kahdella ambulanssilla rintamalle.” Apu saapui siis perille samana iltana ja kolme ajoneuvoista otettiin käyttöön jo seuraavana päivänä.   

Illallisen aikana Robi keskusteli ukrainalaisen upseerin kanssa, joka vastasi ohjuspuolustuksesta. Robi kysyi, kuinka pitkään sota jatkuisi. Upseeri vastasi: ”Korkeintaan kaksi vuotta. Meillä on jäljellä enää puolitoista miljoonaa miestä.”   

Voisiko se olla konkreettisempaa?   

Robin haastattelu tehtiin pääsiäisenä, ja hän kertoi siitä vahvoin tuntein:   
”Me vietämme pääsiäistä perheidemme kanssa täällä Suomessa. Joku ehkä hiihtää Levillä – tuhannen kilometrin päässä pohjoisessa. Mutta ajakaa tuhat kilometriä kaakkoon Helsingistä, niin olemme keskellä sotaa. Se on niin lähellä. Emme aina ymmärrä, miten välitöntä tämä apu on. EU lähettää rahaa ja ammuksia, mutta Ukrainassa tarvitaan myös sähkölaitoksia, sairaalasänkyjä, paareja. Siksi olen mukana tässä hankkeessa.”   

Robi kertoi myös, että Ukrainan televisio haastatteli häntä:   
”Sanoin, ettei Ukraina saa hävitä tätä sotaa. Teemme kaikkemme. Ajoin vain kuorma-autoa, mutta entä jos en olisi ajanut sitä? Kannoin pienen korteni kekoon. Kaikki, mitä Karavaani Ukraina on kerännyt, menee välittömiin tarpeisiin. Lviviläisessä kirkossa nähtiin kuvia kaatuneista sotilaista ja heidän lapsistaan. Se on sanoin kuvaamatonta, niin sydäntä särkevää. Lviviläisnainen kertoi ohjuksen iskeneen 150 metrin päähän hänestä viime keväänä. Tämä on kokemus, jonka tunsin sydämessäni asti – kuten ensimmäisen poikani syntymä. Käsittämättömän voimakas.”   

Uusilla renkailla varustettu ja huollettu auto maksaa noin 25 000 euroa. Käytetyt autot ostetaan autoliikkeiltä, jotka antavat parhaan mahdollisen alennuksen. Karavaani Ukrainalla ei ole hallinnollisia kuluja tai palkkoja – kaikki työskentelevät vapaaehtoisesti. Kerätyt varat menevät tarkoitukseen lyhentämättöminä.    

”Kirkossa voi laittaa kolikon kolehtiin, mutta tiedämmekö, mihin rahat menevät? Karavaani Ukrainan kohdalla tiedämme tarkkaan. Se on niin läpinäkyvä kuin vain voi olla – avustusjärjestö sen aidoimmassa muodossa.”   

Ajoneuvot ja tarvikkeet toimitetaan eteenpäin ukrainalaiselle avustusjärjestölle Initiative E+:lle, joka perustettiin sen jälkeen, kun Krim liitettiin Venäjään vuonna 2014. E+ on vastaanottanut yli 500 autoa ja 100 bussia – moni näistä on muutettu liikkuvaksi kenttäsairaalaksi.   

”Kuorma-autoissa meillä oli sairaalapatjoja, peittoja, kainalosauvoja, muovisia jalkatukia – jopa yli 20 puhallettavaa paaria”, Robi kertoi. ”Karavaani Ukrainaan kysyi E+:lta, mitä he tarvitsivat ja juuri sitä toimitettiin. Ei vain vaatteita tai jotain sellaista, minkä voisi olettaa olevan tarpeen. Se on konkreettista. Generaattoreita. Kannettavia varavirta-asemia. Sellaista mikä pelastaa ihmishenkiä. ”   

”Kerroimme Karavaani Ukrainalle, että juuri nyt tarvittiin 50 RIB-venettä. Keräys käynnistyi nopeasti, ja raha riitti veneisiin, jotka valmistettiin Ukrainassa – mutta me maksoimme ne.”   

Lopuksi Robi lähettää terveisiä inkoolaisille:   
”Hatunnosto Kirkonnummen ja Kauniaisten nuorisolle – he olivat paikalla intoa ja sitoutumista puhkuen. Avatkaa tekin lompakkonne. Tämä apu menee suoraan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Se on konkreettista. Se on välitöntä.”   

Haluatko auttaa? Lue lisää Karavaani Ukrainasta täällä: https://www.karavanen.org/finland/fi/alku/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)