Siirry sisältöön

Maallisia unelmia – Taiteilija Anni Peltola käynnisti Wilhelmsdalin kesän taidenäyttelyt

Wilhelmsdalissa avautui kesäkuun alussa näyttely, joka kutsuu pysähtymään luonnon äärelle ja kokemaan luovuuden voiman. Kuvataiteilija ja luovuusopettaja Anni Peltola esittelee teossarjansa Maallisia unelmia, joka ammentaa inspiraationsa rakkaudesta maalaismaisemiin, luonnon pieniin hetkiin ja keskeneräisyyden kauneuteen.

Anni Peltola on helsinkiläinen kuvataiteilija ja toimintaterapeutti, joka teki suunnanmuutoksen työelämässään viisi vuotta sitten. Pitkäaikainen haave luovasta työstä sai lopullisen sysäyksen liikkeelle uupumuksen myötä.

– “Nuorena haaveilin aina luovista ammateista, mutta päädyin lopulta järkisyistä sosiaali- ja terveysalalle. Työ oli tärkeää, mutta vuosien kuluessa uuvuin. Vanhempainvapaalla esikoiseni kanssa aloin pohtia vakavammin elämänmuutosta. Juuri ennen pandemian alkua päätin hypätä yrittäjäksi. Aloin ohjata aikuisille erilaisia luovia menetelmiä hyvinvoinnin tueksi.

Kun asiaa kiteyttää, kyseessä on aika perinteinen uramuutos – uupumisen kautta. Uupuminen pakotti pysähtymään ja näytti, mitkä asiat ovat elämässä oikeasti tärkeitä. Se herätti tarpeen elää vapaammin, luovemmin, ja toteuttaa itseään täysillä. Ilman sitä kokemusta en todennäköisesti olisi tässä nyt.

Taideprosessin vapaus ja yllätyksellisyys

– “Mä katson taiteen tekemistä sieltä toimintaterapian näkökulmasta – mitä se luovuus ja taideprosessi voi ihmiselle antaa. Se tekeminen itsessään on tosi terapeuttista. Sekä mun oma tekeminen ja opetus lähtee vahvasti siitä ajatuksesta.

Anni työskentelee mielellään sekatekniikalla – yhdistäen esimerkiksi akryylimaalausta, musteita ja erilaisia liituja. Kerroksellisuus ja sattumanvaraisuus ovat hänelle keskeisiä. Hän ei luonnostele teoksiaan valmiiksi, vaan antaa maalausten syntyä hetkessä.

– “Mä harvoin luonnostelen valmiiksi. Teokset syntyy siitä hetkestä, siinä on paljon semmosta kehollista ja aistilähtöistä. Lopputulos on aina yllätys myös mulle.

Nautin myös siitä, että voin yhdistellä eri materiaaleja, luoda eri tekstuureja. Sekatekniikka antaa täyden vapauden. Se tuntuu hyvältä niiden ahtaiden laatikoiden jälkeen, joista on tullut tähän yrittäjyyteen.

Moni Maallisia unelmia-näyttelyn maalauksista on syntynyt vanhemman teoksen päälle, jolloin alkuperäinen, abstrakti maalaus jää kerrosten alle elämään uudessa muodossa. Ajallinen kerroksellisuus tuo mukaan myös eletyn elämän tuntua.

Näyttely luonnosta, maalaismaisemista ja pysähtyneistä hetkistä

Maallisia unelmia -näyttelyn teokset ammentavat inspiraationsa luonnosta, maalaismaisemista ja  pysähtyneistä hetkistä. Ne ovat muistutus luonnosta ja maapallosta, jolla me eletään.

– “Näyttely ammentaa inspiraation rakkaudesta luontoon ja maalaismaisemiin. Kun seisoo kesäniityn äärellä ja tuntuu, että siinä hetkessä kiteytyy onni. Sellainen pieni läsnäolon hetki. Tämä maailma, missä me eletään, on tosi kaoottinen. Mutta sellaisista pienistä hetkistä voi löytää mielenrauhan ja turvan tunteen.

Yksi konkreettinen inspiraation lähde näyttelylle on Peltolan perheen uusin projekti: isän vanhan hirsimökin kunnostus Haminassa. Anni ja hänen aviomiehensä ovat käyneet siellä siivoamassa nyt monta kesää, ja pian on aika aloittaa remontointi. Kyseessä on iso projekti, joka vaatii pysähtymistä ja kykyä nähdä kauneutta keskeneräisyydessä.

Länsirannikon yhteys

Inkoo näyttelypaikkana ei ole sattumaa – länsirannikko on tuntunut Annista aina läheiseltä. Hänellä ja hänen puolisollaan on pitkä historia mökkeilystä Paraisilla, ja pari vuotta sitten Anni vietti kirjailija-residenssiä Tammisaaressa.

– “Kaksi vuotta sitten kirjoitin kirjaani Tammisaaressa, pitäen itselleni pienen kirjailijaresidenssin. Se meren läheisyys… se on tosi inspiroivaa! Mulla oli pitkään haave, että saisin asua saaristossa vaikka puoli vuotta. Pieni irtiotto kaupungista.

Nyt perheen uusi kesämökki valmistuu meren rannalle, ja vanha unelma saaristoelämästä on saamassa uuden muodon. 

Taide osana arkea ja perhettä

Taide ei ole Annille vain työtä, vaan osa koko elämää – perhettä, vapaa-aikaa ja kodin ilmapiiriä. Ennen ateljeelle siirtymistä hän työskenteli kotona, yläkerran työhuoneessa.

– “Joskus mun puoliso nukutti lasta ja mä hiivin sinne iiiihan vaan vähän heiluttelemaan sivellintä… Ja sitten menikin kaksi tuntia ennen kuin pääsin sieltä pois!

Taide näkyy myös sisustuksessa, kierrätyslöydöissä ja tavassa tarkastella ympäristöä. Myös perheen 3- ja 7-vuotiaat tytöt osallistuvat taiteelliseen tekemiseen.

– ”Meillä kuopus saattaa osoittaa vesivärityötään ja kysyä, oliko tämä mun teos. Tai sanoa, että isosiskon teos on tosi hieno. He eivät ajattele, että nämä ovat vain piirustuksia – heillä on jo oma näkökulma taiteeseen.

Tulevia projekteja ja avoimia ovia

Wilhelmsdalin kesänäyttelyn jälkeen syksy tuo mukanaan uusia projekteja. Syyskuussa Anni osallistuu ensimmäistä kertaa Habitare-messuille yhdessä savimuotoilija Mirva Keski-Vähälän kanssa. Yhteisosasto Market of Creativity esittelee molempien uudet kokoelmat – keramiikkaa ja maalauksia – sekä tarjoaa kävijöille maksuttomia työpajoja.

– “Meillä on siellä päivittäin ilmaisia työpajoja, taidepäiväkirjaa ja savimuotoilua. Ihmiset pääsee osallistumaan, tekemään itse. Odotan sitä tosi paljon.

Samoin syyskuun alussa Annin oma ateljee avautuu yleisölle Konstrundan-tapahtuman yhteydessä – valtakunnallinen avoimien ateljeiden viikonloppu, jossa yleisö pääsee kurkistamaan taiteilijan arkeen.

Näyttely aukesi kesäkuun alussa

Näyttely Maallisia unelmia on avoinna 2.–30.6.2025 Wilhelmsdalissa

– “Toivon, että ihmiset tulevat ja pysähtyvät maisemien äärelle, löytäen samanlaista rauhaa ja läsnäoloa kuin mitä mä koin niitä maalatessani. Ja sitten menevät luontoon ja kokevat niitä samoja hetkiä siellä. Suomen kesä on niin lyhyt! Ollaan ja nautitaan niistä katoavista hetkistä.” 

Tutustu lisää!

Anni Peltolan teoksiin voi tutustua hänen verkkosivuillaan www.annipeltola.com(siirryt toiseen palveluun), Taiko-verkkokaupassa(siirryt toiseen palveluun) ja Instagramissa @anni.peltola.art(siirryt toiseen palveluun). Sivuilta löytyy myös tietoa hänen opettamistaan verkkokursseista, taidepäiväkirjoista ja työpajoista.

Näyttely: Maallisia unelmia

Tervetuloa pysähtymään!


Taidenäyttelyt jatkuvat Wilhelmsdalissa koko kesän läpi. Heinäkuussa vuorossa on Ligita Purina ja elokuussa sali täyttyy Victor Khashchanskyn tekeleistä. Heistä lisää tuonnempana!