Siirry sisältöön

Maataloustuki

Tältä sivulta löydät tietoa ja työkaluja maataloustukeen liittyen. Maatalouden tukijärjestelmä on kokonaisuus, joka muodostuu useasta eri tukivälineestä. Rahoituslähteen perusteella tuet voidaan jakaa kokonaan EU:n rahoittamiin suoriin tukiin, osittain EU:n rahoittamiin maaseudun kehittämisen tukiin ja kokonaan kansallisesti rahoitettuihin tukiin. Viljelijällä on mahdollisuus hyödyntää useita erilaisia eläinperusteisia ja peltoalaan perustuvia tukimuotoja, joilla kullakin on omat tavoitteensa ja tukiehtonsa.

Syysilmoituksen muutosvaihe

Voit korjata syysilmoituksen ehdollisuuteen ja ekojärjestelmätukeen liittyviä kasvipeitteisyystietoja. Korjaa syysilmoituksesi tietoja itse Vipu-palvelussa 15.3 – 23.5.2024 asti.

Syysilmoituksen muutosvaihe ei koske ympäristösitoumuksen toimenpiteitä.

Tuet haetaan vuosittain Vipu-palvelussa.

Hakuaikataulu
  • Peltotuki – Päätukihaku, avautuu keväällä 2024
  • Peltotuki – Syysilmoitus, ilmoitusaika on 15.1.–8.2.2024. Jatkossa syysilmoitukset tehdään syksyisin
  • Eläintuet – hakuajat ovat useita. Löydät kootun listan aikoista täältä.

Vipu-palvelu on viljelijöiden verkkoasiointipalvelu, jossa voit asioida sähköisesti. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Vipu-palvelussa voit muun muuassa:

  • Täyttää ja lähettää tukihakemuksen tai valtuuttaa neuvojan täyttämään hakemuksen puolestasi
  • Tarkistaa ja muuttaa peltolohkojesi rajoja, katsella perus- ja kasvulohkotietoja sekä hyödyntää karttatoimintoja
  • Selailla maksutapahtumia ja tulostaa maksuilmoituksia
  • Selailla maatilasi sitoumustietoja
  • Muokata maatilasi käyttöoikeuksia
  • Muokata osallisten tilinumeroita, sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita
Vipu-palvelun ohjeet ja apuvälineet

Vipu-mobiili on mobiilisovellus viljelijöille. Sovellus on jokaisen tukia hakevan viljelijän tärkeä työkalu.

Sovellus täydentää Vipu-palvelua, mutta ei korvaa sitä. Tuet haetaan edelleen Vipu-palvelussa, mutta Vipu-mobiilista saat nopeasti tiedon, jos hakemuksessasi havaitaan ristiriitoja satelliittikuviin verrattuna (selvityspyyntö). Sovelluksen avulla voit ottaa kuvia lohkoista ja lähettää ne hallinnolle. 

Maatilasi Tehtävät -osiossa näkyvät avoimet ja suljetut selvityspyynnöt. Vastaamisessa käytät apuna valokuvia, joihin tallentuu tarkka kuvauspaikka. Kuvat-osiossa voit ottaa valokuvia haluamistasi kohteista esimerkiksi dokumentointia varten. Kuvat tallentuvat Vipu-mobiiliin mahdollista myöhempää tarvetta varten.

Vipu-mobiiliin voivat kirjautua tilan ensisijaiset viljelijät. Voit kirjautua sovellukseen Vipu-palvelun tapaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Sovellusta voi käyttää maatilan asiointivaltuuksilla. Voit valtuuttaa sovelluksen käyttöön esimerkiksi sukulaisen, tilasi osallisen tai neuvojan.

Vipu-mobiilin voit ladata maksutta Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta.

Vipu-mobiilin ohjeita

Satelliittiseurannassa tekoäly vertaa lohkolta otettua kuvasarjaa tukihakemuksella ilmoittamiisi tietoihin. Saat satelliittiseurannan selvityspyynnön Vipu-mobiiliin, jos hakemuksella ilmoittamasi tietojen ja satelliittikuvista tehtyjen havaintojen välillä on ristiriita. Tekoäly voi esimerkiksi päätellä kuvien perusteella, että lohkoa ei ole niitetty, vaikka olet ilmoittanut kasvulohkolle kasvin, jolla on niittovaatimus. Voit vastata selvityspyyntöön valokuvalla Vipu-mobiilissa. Sinulla on myös mahdollisuus muuttaa tukihakemuksella ilmoittamiasi tietoja.

Selvityspyyntöjä voi tulla lohkoista joissa tarkastellaan maataloustoimintaa tai tukiehtojen täyttymistä mm. talviaikaisen kasvipeitteisyyden osalta. Pyyntöjä voi siis tulla useampana ajankohtana, joten vipu-mobiili kannattaa pitää päivittynä.

Viljelijätukien tavoitteelliset maksuajankohdat esitetään maksuaikataulussa kuukausitasolla Ruokaviraston kotisivuilla.

Nykyään useimmat asiat hoidetaan sähköisesti, mutta osa hakemuksista ja muutoksista ilmoittaminen onnistuu edelleen lomakkeella.

Maatalouden tukikoulutuksia järjestetään säännöllisesti. Koulutuksia järjestetään ensisijaisesti etänä, mutta myös paikan päällä. Koulutukisia järjestävät muun muuassa ELY-keskus, Proagria ja maaseutuviranomaiset.