”Siksi valitsimme Inkoon”

Inkoo tarjoaa hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin koulutettuja.

Paikalliset yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme Inkoon”.

Tässä kuussa: Inkoon Apteekki (www.fi.inkoonapteekki.fi)  


Inkoon Apteekki – yli sata vuotta kremppaisten asiakkaiden palveluksessa

Ingå apotek

Inkoon Apteekki, yksi kunnan vanhimmista yrityksistä, perustettiin jo vuonna 1897. Alkuperäisestä rakennuksesta on jäljellä vain kivijalka, mutta pieni apteekki sykkii kirkonkylässä edelleen suurella sydämellä. Alat kukoistavat ja katoavat, mutta nykyisen apteekkarin, Monica Strandvallin sanoin: Kukaan ei selviä elämästä vaivoitta, joten apteekkia tarvitaan varmasti jatkossakin.  

Kuka olet?

– Nimeni on Monica Strandvall ja olen toiminut Inkoon apteekin apteekkarina yhdeksän vuotta. Alun perin olen kotoisin Kruunupyystä Pohjanmaalta. Vanhempani kävivät Länsi-Uudellamaalla tanssimassa sottiisia, ja he kuvailivat minulle, miten kaunista Inkoossa oli. Kävin Inkoossa ensi kerran 80-luvulla, kun diplomi-insinöörimieheni halusi esitellä Fortumin hiilivoimalaa, jossa hän teki diplomityötään. En ajatellut silloin, että päätyisin Inkooseen, mutta täällä oli mukavaa ja seutu kaunista.

Personalen vid Ingå apotek
Vahva tiimi. Inkoon Apteekin henkilökunta on osaavaa, palvelualtista ja iloista. Vasemmalta apteekkari Monica Strandvall, farmaseutti Gun-Marie, farmaseutti Lena, proviisori Anneli, farmaseutti Eja ja opiskelija Micael. Kuvasta puuttuu farmaseutti Viveka.
 

Millainen on taustasi?

– Suoritin farmaseutin sekä kemian ja biokemian kandidaatin tutkinnon Åbo Akademissa ja muutin sitten Helsinkiin, jossa suoritin proviisorin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Tiesin jo 14-vuotiaana, että haluan työskennellä apteekkialalla. Koulussa pidin kemiasta ja matematiikasta. Unelmana oli, että minulla olisi joskus oma apteekki. Halusin kuitenkin ensin saada lapset suuriksi, koska haluan hoitaa asian kerrallaan.

Glad i Ingå. I Ingå Apotek blir kunden alltid bemött med ett leende. Så här strålar farmaceuten Eija en vanlig mulen onsdag
Iloinen Inkoo. Inkoon Apteekissa asiakasta tervehditään aina hymyillen. Tässä säteilee farmaseutti Eija tavallisen pilvisenä keskiviikkona.

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Inkoon apteekin vapautuessa poikani oli juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja tytär oli jo muuttanut omilleen. Olin tehnyt tehtäväni ja saatoin keskittyä seuraavaan. Apteekkarioikeuksien vapautuessa hakijoita on aina runsaasti – Inkooseenkin 29. Inkoon Apteekki myönnettiin minulle pitkän kokemukseni ansiosta. Olin työskennellyt 21 vuotta proviisorina Martinlaakson Apteekissa ja viisi vuotta Munkkiniemessä. Monet valitsevat strategisesti maaseutuapteekin muutamaksi vuodeksi, ennen kuin jatkavat suuremmassa kaupunkiapteekissa, mutta pääkaupunkivuosien jälkeen tunsin heti oloni kotoisaksi täällä. Olen tyytyväinen, enkä aio lähteä mihinkään.     

Kuinka on sujunut?

– Olen viihtynyt todella hyvin. Kaikki sujuu, kaikki tuntevat kaikki; kotihoito, eläinlääkärit, hammaslääkärit. Työtä helpottaa myös erityisesti, että on hyvä ja kokenut henkilöstö. Melkein kaikki ovat työskennelleet täällä lähes 20 vuotta! Me autamme toisiamme ja meillä on hyvä työyhteisö. On hauskaa tulla töihin – uskon, että olemme kaikki sitä mieltä. Apteekkimme ei sijaitse uutuuttaan kiiltävässä rakennuksessa, mutta uskon, että olemme onnellisempia täällä kuin huippumoderneissa tiloissa. Asiakkaatkin tapaavat sanoa, että täällä on viihtyisää, erityisesti kesäasukkaiden mielestä täällä on kodikasta.

Gammalt fotografi
Jo vuodesta 1897. Tältä näytti vanha apteekkirakennus. Apteekkari asui siinä itse, ja asiakkaat tulivat joskus koputtelemaan tarvitessaan jotakin sulkemisajan jälkeen, kertoo nykyinen apteekkari Monica Strandvall. Nykyisin jäljellä on vain rakennuksen kivijalka apteekin lähellä.
 

Mainitse kolme parasta asiaa olla yrittäjänä Inkoossa.

– Täällä on kaunista ja mukavaa. Ja kesällä tapahtuu valtavasti: Inkoonpäivä, Meri ja musiikki – kaikenlaisia hauskoja tapahtumia. Inkoon merellisyyden ansiosta voimme tarjota palveluja, jotka eivät kuulu jokaisen apteekin standarditarjontaan. Me mm. tarkistamme laiva-apteekkeja. Proviisorimme Anneli tarkastaa, että alusten apteekit täyttävät voimassa olevat asetukset. Meillä on myös ollut pari vuotta palvelupiste Barösunds Boden -saaristokaupassa, ts. valikoima lääkkeitä akuuttiin tarpeeseen. Piste on hyvin arvostettu niin paikkakuntalaisten kuin kesävieraiden keskuudessa. 

Serviceställe i Barösunds Boden
Särkylääkkeitä ja muuta mökillä tarvittavaa. Inkoon Apteekilla on ollut muutamia vuosia palvelupiste saaristokauppa Barösunds Bodenissa.

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Tosi mukavia. Pidän kaikista inkoolaisista. Heillä ei ole koskaan kiire, toisin kuin asiakkailla Helsingissä. Täällä asiakkailla on aina aikaa vaihtaa pari sanaa. 

Kuinka yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Meillä on läheinen ja hyvä yhteistyö sosiaali- ja terveyssektorin, ts. Vaahteramäen palvelutalon, terveyskeskuksen ja kotihoidon kanssa. On mukavaa, että henkilökunta pysyy vuodesta toiseen suurin piirtein samana. Suuremmissa kaupungeissa henkilökunta vaihtuu joka toinen viikko, ja kaiken joutuu selittämään aina uudelleen.  

Mikä on paras muistosi ajalta yrittäjänä Inkoossa?

– On vaikea sanoa mitään yksittäistä muistoa, mutta täällä on myönteinen henki. Kukaan ei selviä elämästä ilman kremppoja ja yritämme auttaa parhaamme mukaan. Parasta on, kun asiakkaat tulevat jälkikäteen kiittämään – mitä tosiaan tapahtuu. Se on palkitsevaa.

IMG_4054
Eläinten hyvinvoinnin hyväksi. Inkoon Apteekki on panostanut apteekkari Monica Strandvallin johdolla hyvään eläintuotevalikoimaan.

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Apteekkiala on muutoksessa, mutta teemme parhaamme pysyäksemme mukana. Viime syksynä uusimme tietokoneet ja ohjelmat voidaksemme paremmin seurata kehitystä. Se miltä ala näyttää tulevaisuudessa riippuu poliittisista päätöksistä, mutta on varmaa, että yhteistyö terveydenhuollon kanssa tulee entistäkin tärkeämmäksi. 

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Tervetuloa, täällä on hyvä olla!

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin

www.fi.inkoonapteekki.net


”Kesäasukkaat ovat parasta Inkoossa”

Jan-Erik Holmberg
Yrityksessä on omistaja Jan-Erik Holmbergin lisäksi kolme työntekijää.

Barösundissa asuva Jan-Erik Holmberg on toiminut koko aikuisikänsä yrittäjänä – toimettomana hän ei ole ollut päivääkään. Siitä hän kiittää Inkoon kesäasukkaita. 

Kuka olet?

– Olen yrittäjä Barösundista. Siinä se melko tyhjentävästi. On vaikea tiivistää lyhyesti, mitä yritykseni tekee, koska toiminta on niin moninaista. Oikeastaan teen kaikkia mahdollisia lautta- ja konetöitä saaristossa. Viime vuosina olemme lisäksi panostaneet ruoppaukseen. 

Mikä on taustasi?

– Olen syntynyt ja kasvanut pienellä maatilalla täällä Barösundissa. Maatila on vielä jäljellä ja enemmänkin harrastus nykyisin. Kävin koulua Barsösundissa ja opiskelin Västankvarnin maatalouskoulussa. Yrittäjänä olen periaatteessa toiminut armeijasta päästyäni. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Jos haluan tehdä töitä koneiden kanssa ja sellaista, mikä kiinnostaa, ei ole kovin paljon vaihtoehtoja. Olen aina tykännyt duunata ja olla oma herrani. Saan suunnitella päiväni ja näen työni tuloksen.

J-E Holmberg Oy Ab2
Barösundissa toimiva yritys J-E Holmberg Oy Ab on tehnyt maa- ja vesirakennustöitä yli kymmenen vuotta.
Miten on sujunut?

– Suhteellisen hyvin. Olen hengissä, eikä takana ole konkursseja. Ilman työtä en ole ollut päivääkään. Viime vuosina olen investoinut paljon koneisiin ja halleihin. Suurimman investoinnin tein hankkiessani lautan, m/s Lina vuonna 2014. Tyttäreni nimi on Line, ja lautta on kastettu hänen nimeään mukaillen. Rekisteröintipaperien jättämisen kanssa tuli vähän kiire. Lautta on 15 metrin pituinen kuljetuslautta, joka kantaa noin neljänkymmenen tonnin lastin. Saman tien ostin myös ruoppauskaivinkoneen, joka sekä kelluu että kulkee maalla. Rahaa paloi, mutta investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.    

Mikä on parasta Inkoossa?

– Paikkakunta on sopivan kokoinen – byrokratiankin suhteen. Kaikilla on yhtä pitkä matka keskustaan, joka on keskellä kuntaa. Ja saaristo tietenkin. Se on kaikkein parasta.

J-E Holmberg Oy Ab1
J-E Holmberg Oy Ab on sijoittanut viime vuosina suuria summia yrityksen konekannan uusimiseen hankkimalla sekä ruoppauskaivinkoneen että kuljetuslautan. Nyt investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.
  

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Olen aina saanut vastauksen kysymyksiini. Eniten olemme olleet tekemisissä rakennus- ja ympäristöpuolen kanssa. Useimmat ympäristöluvat ja ilmoitusasiat hoituvat kuitenkin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kautta ja tulevat Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnalle vain tiedoksi.  

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Oikein mukavia ja hyviä. Meillä on myös se onnellinen tilanne, että Inkoossa on paljon kesäasukkaita. Suurin osa asiakkaistamme – noin 90 prosenttia – on juuri kesävieraita. Se on yksi parhaista asioista tällä paikkakunnalla. Emme voisi toimia, jos täällä ei olisi kesäasukkaita, jotka sijoittavat kesäpaikkoihinsa. Suhdanteet ovat vaihdelleet viime vuosina, mutta meitä ne eivät ole juuri koskettaneet. Sen jälkeen, kun aloitin yrittäjänä 2003, töitä on riittänyt joka päivä. Joskus ehkä liiankin kanssa.    

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Siitä vain. Jos on idea ja asiakaspohjaa niin mikä ettei. Mitä enemmän yrittäjiä täällä on, sen parempi. Siten myös löytää paikkakunnalta yrityksiä, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä. Yksi osaa yhtä, toinen toista. Teemme yhteistyötä useiden rakennusyritysten kanssa. Me kaivamme, he rakentavat. 

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä paikkakunnalla?

– Oman lautan hankkiminen oli stressaavaa, mutta tuntui kuitenkin hyvältä. Se oli niin sanotusti kääntöpiste. Uusi vaihe. En ole rehellisesti sanoen oikein ehtinyt sisäistää asiaa vielä. Päivät vain kuluvat, ja äkkiä on taas joulu. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Toivottavasti meitä on yhtä monta, ehkä useampiakin ja palvelemme edelleen inkoolaisia ja kesäasukkaita. Yrityksessä on nyt neljä työntekijää ja se on aika sopiva määrä. Jos kasvamme vielä lisää, joudumme hakeutumaan kauemmas töihin, ja paperityön määrä kasvaa. Oikeastaan aioin jo alkaa olla enemmän toimistossa, ja vähentää koneiden ajoa. Mutta en löytänyt sopivaa kaivinkoneenkuljettajaa ja oli helpompi löytää joku, joka kirjoittaa laskuja.   

TEKSTI: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 15.5.2018
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje