”Siksi valitsimme Inkoon”

Inkoo tarjoaa hyvät mahdollisuudet yrittämiselle.

Kunnan sijainti on erinomainen, vain reilut 50 kilometriä länteen Helsingin keskustasta, ja täällä on reilusti tonttimaata yrityksille ja teollisuudelle. Lisäksi inkoolaiset ovat sekä kielitaitoisia että hyvin koulutettuja.

Paikalliset yrittäjät kertovat menestystarinansa artikkelisarjassamme ”Siksi valitsimme Inkoon”.

Tässä kuussa: Ekoviljelijä Christian Nyholm


Ekoviljelijä: ”Harva kunta on yhtä viljelijäystävällinen kuin Inkoo”

Christian Nyholm
Viihtyy Inkoossa. Christian Nyholm otti hoitoonsa Nordanskogin tilan jo 19-vuotiaana.

– Meistä viljelijöistä huolehditaan Inkoossa erittäin hyvin. Näin sanoo ekoviljelijä Christian Nyholm Inkoon pohjoisosassa sijaitsevalta Nordanskogin tilalta. Hän kehuu kunnan tulevaisuususkoa ja paikallisten yrittäjien vahvaa yhteistyöhenkeä.   

Kuka olet?

– Olen 48-vuotias kokoaikainen maanviljelijä, mikä on melko epätavallista, niin Inkoossa kuin Suomessa ylipäänsä. Useimmilla on jokin sivuansio. Muutin lisäksi tuotantosuuntaa ryhtymällä tänä vuonna ekoviljelijäksi.   

Mikä on taustasi?

– Olin 19-vuotias tilan siirtyessä isoisältä minulle vuonna 1989. Sen jälkeen opiskelin agrologiksi Lantbruksläroverketissä. Asepalveluksen jälkeen työskentelin maanviljelyn ohessa mm. koneopettajana ja piiriagrologina. Minusta on tärkeää avartaa maailmankuvaansa ennen ryhtymistään kokoaikaiseksi viljelijäksi. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Maanviljely on kiinnostanut minua pienestä pitäen. Se oli minulle itsestäänselvyys, muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ollut.  

Kuinka on sujunut?

– Maataloudessa on tapahtunut valtavia muutoksia 30-vuotisen viljelijänurani aikana. Aloittaessani 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa kannattavuus ei olisi voinut olla parempi. Se oli kulta-aikaa, joka ei koskaan palaa. Pian sen jälkeen maamme ajautui matalasuhdanteeseen, joka iski kovasti myös maanviljelijöihin. Liityttyämme muutama vuosi myöhemmin EU:hun, hinnat laskivat yhdessä yössä, eivätkä tuet ole oikeastaan koskaan korvanneet sitä. Suuntaus on kohti suurempia tiloja ja valtavia riskejä. Kaudesta 2017 selvisin rimaa hipoen. Satoi ja satoi. Sato seisoi pellolla, eikä sitä voinut korjata. Oli hirveää herätä aamuisin sateen ropinaan peltikattoa vasten. Onnistuin korjaamaan viimeiset puoli tuntia ennen ensilumen tuloa – ja silloinkin oli kaksi kaveria apuna. Tämänvuotisesta kuivuudesta on kirjoitettu paljon, mutta ekoviljelijänä en olisi voinut saada parempaa alkua, sillä kuiva sää helpotti rikkaruohojen torjuntaa.

Ekoärter - Ekoherneitä
Ekologisesti viljeltyjä herneitä. Vähemmän bulkkia ja enemmän erityisosaamista; siten välttää perinteisen maatalouden riskit, sanoo Christian Nyholm.

Mainitse kolme parasta seikkaa yrittäjyydelle Inkoossa

– Ruotsissa on pieni paikkakunta, Trosa, joka muistuttaa Inkoota. Se on helmi. Inkoon kehitysvauhdilla olemme Suomen Trosa 20-30 vuoden kuluessa. Trosan tavoin Inkoo sijaitsee lähellä merta ja luontoa, ja matka pääkaupunkiin on suurin piirtein yhtä lyhyt. Tunnen uskomatonta ylpeyttä aina ajaessani Inkoon keskustaan ja nähdessäni venesataman alueen. Muistan vieläkin ajan, jolloin siellä oli vain vanha bensa-asema, jonka bussit kiersivät. Ja hiekkakenttä, jossa oli niin suuria vesilätäköitä, ettei niihin uskaltanut ajaa henkilöautolla. Kaikki kunnia Marcus ”Bosse” Grönholmille (kaksinkertaiselle maailmanmestarille ja inkoolaisyrittäjälle. toim. huom.). Ilman hänen panostaan ja kunnan tulevaisuususkoa nyt ei näyttäisi tältä.

Miltä asiakaskuntasi näyttää?

– Siirryttyäni ekologiseen viljelyyn kyse on vähemmän määrästä ja enemmän erikoislajeista. Kotimainen leipomoteollisuus on edelleen suuri ostaja ja laatuviljaa menee jonkin verran vientiin. Olen siksi hyvin iloinen Inkoo Shippingin hienosta satamasta täällä Inkoossa. Olemme vieneet sen kautta rehuohraa Algeriaan saakka.   

Kuinka yhteistyö kunnan kanssa on sujunut?

– Harva kunta on yhtä maatalousystävällinen kuin Inkoo. Inkoon maankäytön suunnittelu ja muut palvelut takaavat, että meistä huolehditaan mielestäni erittäin hyvin. Inkoossa on aina ollut hyvä maataloussihteeri ja nykyään meillä on se onni, että paikallinen maaseutuhallinto toimii Västankvarnissa. Rakennusvalvontaosasto on aina ymmärtänyt maanviljelijöiden roolin, kuten myös kunnan ympäristöpäällikkö. Patrik Skult on hyvin asiantunteva ja tulkitsee asioita ammattimaisesti talonpoikaisjärjellä.  

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä Inkoossa?

– Niitä on uskomattoman paljon. Kohokohta oli kuitenkin paikallisen maamiesseuran, Lantmannagilletin, täyttäessä sata vuotta. Järjestimme suuret juhlat Fagervikissä. Paikka tarjosi juhlalle uskomattomat puitteet, seuran puheenjohtajana minulla oli kunnia jakaa pöytästandardeja Inkoon maatalouden hyväksi vuosien varrella työskennelleille. Juhlallisuuksien yhteydessä julkaisimme myös historiikin – kreivin aikaan, ehdimme juuri dokumentoida kertomuksia ja muisteloita historiallisilta kausilta. Sodasta, Porkkalan vuokra-ajalta, kehityksestä... Juuri nyt sanotaan tapahtuvan paljon, mutta kuluneen vuosisadan tapahtumia tarkasteltaessa minun on vaikea uskoa, että maatalous tulee kokemaan yhtä mullistavia muutoksia tulevan sadan vuoden aikana.

Christian Nyholm_webb
Tämän kirkkaankeltaisen komeuden Christian Nyholm hankki siirtyessään ekoviljelijäksi. Se on mm. helpompi puhdistaa ympäristöystävällisesti.

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Olemme siirtyneet perinteisestä, intensiivisestä bulkkiviljelystä entistäkin monipuolisempaan ekologiseen viljelyyn. 

Mitä terveisiä lähetät muille, jotka harkitsevat Inkoota yrityksen toimipaikaksi?

– Yrittäjien välille on kasvanut vahva yhteistyöhenki. Emme yritä kampittaa toisiamme, vaan autamme. Tästä on hyvä esimerkki Byggcenter 51, jossa saman katon alla toimii useita rakennusalan yrityksiä, sekä puutarhayrittäjät, jotka ovat erikoistuneet omiin tuotteisiin. Jos sinulla on halua ja kykyä ryhtyä yrittäjäksi, Inkoo on todella hyvä kunta toimia.  

TEKSTI & KUVA: Benjamin Lundin


”Kesäasukkaat ovat parasta Inkoossa”

Jan-Erik Holmberg
Yrityksessä on omistaja Jan-Erik Holmbergin lisäksi kolme työntekijää.

Barösundissa asuva Jan-Erik Holmberg on toiminut koko aikuisikänsä yrittäjänä – toimettomana hän ei ole ollut päivääkään. Siitä hän kiittää Inkoon kesäasukkaita. 

Kuka olet?

– Olen yrittäjä Barösundista. Siinä se melko tyhjentävästi. On vaikea tiivistää lyhyesti, mitä yritykseni tekee, koska toiminta on niin moninaista. Oikeastaan teen kaikkia mahdollisia lautta- ja konetöitä saaristossa. Viime vuosina olemme lisäksi panostaneet ruoppaukseen. 

Mikä on taustasi?

– Olen syntynyt ja kasvanut pienellä maatilalla täällä Barösundissa. Maatila on vielä jäljellä ja enemmänkin harrastus nykyisin. Kävin koulua Barsösundissa ja opiskelin Västankvarnin maatalouskoulussa. Yrittäjänä olen periaatteessa toiminut armeijasta päästyäni. 

Miksi päätit ryhtyä yrittäjäksi Inkoossa?

– Jos haluan tehdä töitä koneiden kanssa ja sellaista, mikä kiinnostaa, ei ole kovin paljon vaihtoehtoja. Olen aina tykännyt duunata ja olla oma herrani. Saan suunnitella päiväni ja näen työni tuloksen.

J-E Holmberg Oy Ab2
Barösundissa toimiva yritys J-E Holmberg Oy Ab on tehnyt maa- ja vesirakennustöitä yli kymmenen vuotta.
Miten on sujunut?

– Suhteellisen hyvin. Olen hengissä, eikä takana ole konkursseja. Ilman työtä en ole ollut päivääkään. Viime vuosina olen investoinut paljon koneisiin ja halleihin. Suurimman investoinnin tein hankkiessani lautan, m/s Lina vuonna 2014. Tyttäreni nimi on Line, ja lautta on kastettu hänen nimeään mukaillen. Rekisteröintipaperien jättämisen kanssa tuli vähän kiire. Lautta on 15 metrin pituinen kuljetuslautta, joka kantaa noin neljänkymmenen tonnin lastin. Saman tien ostin myös ruoppauskaivinkoneen, joka sekä kelluu että kulkee maalla. Rahaa paloi, mutta investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.    

Mikä on parasta Inkoossa?

– Paikkakunta on sopivan kokoinen – byrokratiankin suhteen. Kaikilla on yhtä pitkä matka keskustaan, joka on keskellä kuntaa. Ja saaristo tietenkin. Se on kaikkein parasta.

J-E Holmberg Oy Ab1
J-E Holmberg Oy Ab on sijoittanut viime vuosina suuria summia yrityksen konekannan uusimiseen hankkimalla sekä ruoppauskaivinkoneen että kuljetuslautan. Nyt investoinnit ovat alkaneet maksaa itseään takaisin.
  

Miten yhteistyö kunnan kanssa on toiminut?

– Olen aina saanut vastauksen kysymyksiini. Eniten olemme olleet tekemisissä rakennus- ja ympäristöpuolen kanssa. Useimmat ympäristöluvat ja ilmoitusasiat hoituvat kuitenkin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kautta ja tulevat Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnalle vain tiedoksi.  

Minkälaisia inkoolaiset ovat asiakkaina?

– Oikein mukavia ja hyviä. Meillä on myös se onnellinen tilanne, että Inkoossa on paljon kesäasukkaita. Suurin osa asiakkaistamme – noin 90 prosenttia – on juuri kesävieraita. Se on yksi parhaista asioista tällä paikkakunnalla. Emme voisi toimia, jos täällä ei olisi kesäasukkaita, jotka sijoittavat kesäpaikkoihinsa. Suhdanteet ovat vaihdelleet viime vuosina, mutta meitä ne eivät ole juuri koskettaneet. Sen jälkeen, kun aloitin yrittäjänä 2003, töitä on riittänyt joka päivä. Joskus ehkä liiankin kanssa.    

Mitä haluaisit sanoa muille, jotka miettivät yrityksen perustamista Inkooseen?

– Siitä vain. Jos on idea ja asiakaspohjaa niin mikä ettei. Mitä enemmän yrittäjiä täällä on, sen parempi. Siten myös löytää paikkakunnalta yrityksiä, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä. Yksi osaa yhtä, toinen toista. Teemme yhteistyötä useiden rakennusyritysten kanssa. Me kaivamme, he rakentavat. 

Mikä on paras muistosi ajaltasi yrittäjänä paikkakunnalla?

– Oman lautan hankkiminen oli stressaavaa, mutta tuntui kuitenkin hyvältä. Se oli niin sanotusti kääntöpiste. Uusi vaihe. En ole rehellisesti sanoen oikein ehtinyt sisäistää asiaa vielä. Päivät vain kuluvat, ja äkkiä on taas joulu. 

Miltä yrityksesi näyttää viiden vuoden kuluttua?

– Toivottavasti meitä on yhtä monta, ehkä useampiakin ja palvelemme edelleen inkoolaisia ja kesäasukkaita. Yrityksessä on nyt neljä työntekijää ja se on aika sopiva määrä. Jos kasvamme vielä lisää, joudumme hakeutumaan kauemmas töihin, ja paperityön määrä kasvaa. Oikeastaan aioin jo alkaa olla enemmän toimistossa, ja vähentää koneiden ajoa. Mutta en löytänyt sopivaa kaivinkoneenkuljettajaa ja oli helpompi löytää joku, joka kirjoittaa laskuja.   

TEKSTI: Benjamin Lundin


Viimeksi muokattu: 11.10.2018
Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje