Siirry sisältöön

Vuoden 2023 tuet

Vuonna 2023 on alkanut uusi CAP2027 tukikausi, joka tuo paljon muutoksia tullessaan. Peltotukien hakeminen muuttuu vuodesta 2023 alkaen täysin sähköiseksi. Paperilomakkeet poistuvat käytöstä. Tutuksi tulleen Vipu-palvelun lisäksi käytössäsi on mobiilisovellus, Vipu-mobiili.

Täysin uutta on kaikkiin tukihakemuksella ilmoitettuihin peltolohkoihin tehtävä satelliittiseuranta. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, saat hallinnolta asiasta tiedon Vipu-mobiililla. Voit korjata hakemusta vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä älypuhelimellasi kuvan kyseiseltä lohkolta.

Useat peltotuet säilyvät lähes ennallaan, mutta moni ehto tai toimenpide myös uudistuu. Ehtojen noudattamisen määräaika vaihtelee aina kasvukaudella toteutettavasta toimenpiteestä niihin toimenpiteisiin, joiden maksuperusteet täyttyvät vasta kalenterivuoden (1.1.–31.12.) tai tästä poikkeavan sitoumusvuoden (1.5.–30.4.) päätteeksi. Nämä määräajat vaikuttavat myös viljelijätukien maksuaikatauluun.

Jatkossa viljelijän on täytettävä ehdollisuuden ja aktiiviviljelijän vaatimukset saadakseen tukia. Myös maatalousmaan määritelmiin tulee pieniä muutoksia.

Tukihakuoppaat ovat löydettävissä ruokaviraston sivuilta.

Lisätietoa ruokaviraston (siirryt toiseen palveluun)sivuilta(siirryt toiseen palveluun)

Tavoitteellinen maksuaikataulu

Katso tarkemmin maksuaikataulut(siirryt toiseen palveluun)