Näin järjestät saavutettavan tapahtuman
Saavutettavuudessa on kyse muustakin kuin fyysisistä tiloista.Tältä sivulta löydät työkaluja ja vinkkejä tapahtumien suunnitteluun ja viestintään inklusiivisella tavalla.

Saavutettavuus tapahtumissa
Saavutettavuus tapahtumissa tarkoittaa sitä, että tapahtuma on kaikkien osallistujien saavutettavissa esimerkiksi fyysisistä tai kognitiivisista rajoituksista riippumatta.
Muun muassa Invalidiliitto ja Kulttuuria kaikille -palvelu ovat laatineet useita tarkistuslistoja esteettömyydestä ja saavutettavuudesta erityyppisiä tapahtumia varten. Löydät listat seuraavien linkkien kautta:
Saavutettavuus markkinoinnissa
Saavutettavuus tapahtumien markkinoinnissa tarkoittaa sitä, että tapahtumat ja niiden markkinointi ovat kaikille osallistujille esteettömiä ja saavutettavissa, riippumatta esimerkiksi heidän fyysisistä tai kognitiivisista rajoitteistaan. Tällöin otetaan huomioon erilaiset tarpeet, kuten näkö-, kuulo- ja liikkumisesteet, mutta myös mahdolliset oppimisvaikeudet tai tekniset esteet.
Tässä muutamia esimerkkejä siitä, kuinka voit parantaa saavutettavuutta tapahtumien markkinoinnissa:
- Verkkosivuston saavutettavuus: Tapahtuman verkkosivun tulisi noudattaa saavutettavuusstandardeja, kuten WCAG (Web Content Accessibility Guidelines), jotta sivustoa on helppo käyttää kaikilla laitteilla ja se on esteetön näkö-, kuulo- ja liikuntarajoitteisille henkilöille. Esimerkiksi vaihtoehtoiset tekstit kuvissa, tekstitykset videoissa ja selkeä, kontrastinen värimaailma auttavat esteettömyydessä.
- Kuvien ja videoiden tekstitys: Tapahtumien markkinoinnissa käytetyt kuvat ja videot tulisi varustaa tekstityksillä ja kuvauksilla, jotta myös kuurot ja heikosti kuulevat henkilöt voivat ymmärtää viestin.
- Tapahtuman paikan saavutettavuus: Markkinoinnissa tulisi tuoda esiin, kuinka tapahtumapaikka on saavutettavissa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuville. On tärkeää kertoa, onko paikassa esteettömiä wc-tiloja, invaparkkipaikkoja ja hissit, joilla pääsee eri kerroksiin.
- Selkeä ja yksinkertainen kieli: Markkinointimateriaalien tulisi olla helposti ymmärrettäviä myös henkilöille, joilla on oppimisvaikeuksia tai jotka eivät ole äidinkielisiä. Tällöin esimerkiksi lyhyt ja ytimekäs teksti, kuvat ja selkeät otsikot auttavat viestin perille menossa.
- Tiedon tarjoaminen monella kielellä: Jos tapahtuma houkuttelee kansainvälisiä osallistujia, markkinointimateriaalit kannattaa kääntää useille kielille. Tämä voi koskea sekä verkkosivustoja että mainoksia.
- Tuki erityisryhmille: Jos tapahtumassa on erityistarpeita (esim. tulkkauspalvelu, apuvälineet), se kannattaa mainita markkinoinnissa, jotta potentiaaliset osallistujat tietävät, että he voivat saada tarvittavaa tukea.
Saavutettavuuden huomioiminen ei ainoastaan laajenna potentiaalista yleisöä, vaan myös luo positiivisen kuvan vastuullisesta ja inklusiivisesta tapahtumajärjestäjästä.