
Heitätkö rahaa roskikseen? Hävikkiviikko 12-18.9.
Tiesitkö että keskiverto Matti Meikäläinen heittää pois
20-25 kg ruokaa vuodessa? Kotitaloudet tuottavat 1/3 hävikistä.
Se ei ole ainoastaan hukattu luonnonresurssi vaan myös
selvää rahaa roskatynnyriin. Yhteensä kotitaloudet heittävät pois ruokaa noin
500 miljoonan edestä vuosittain, eli noin 100 euroa per henkilö.
Helpoiten voidaan vähentää omaa hävikkiämme mutta voimme myös
auttaa muita vähentämään omansa, kuten kaupat ja ravintolat. Hyviä vinkkejä
hävikin vähentämiseen ja miten hyödyntää ruoka-aineita jotka ovat menemässä
vanhaksi ja samalla säästää rahaa löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta – Marttajärjestö on monessa mukana | Martat
Tässä 10 vinkkiä kuluttajalle
ruokahävikin vähentämiseen:
- Mieti jo
ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla jo on kotona, ja suunnittele
ostoksesi sen mukaan. - Ota valokuva
jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä
tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta. Voit tehdä saman
leipälaatikon kanssa. - Pakkauskoon
valinnassa on oleellisinta se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee
käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän
ruuan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää
lopulta käyttämättä. - Järjestele aina kauppareissun
jälkeen uudet tuotteet jääkaapin takaosaan ja jätä ensin käytettävät tuotteet
etualalle. Kun ruuat ovat päiväysten mukaisessa järjestyksessä näet helposti
yhdellä silmäyksellä, mitkä pitää syödä ensin. Samaa
käytäntöä voi hyvin soveltaa myös kuiva-aine kaappiin. - Muista, että parasta-ennen – merkinnällä tarkoitetaan
vähimmäissäilyvyysaika, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille
tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen
käyttöpäivä – merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin
valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. - Muista
aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu
pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni
pala. Uskalla luottaa aisteihisi! - Jos ruoka jäi
pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi
satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin. - Ota ruokaa
lautallesi nälän, älä tottumuksen mukaan. - Pidä pää
kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen
niiden pilaantumista. - Ruokaostoksille
ei kannata mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin
heräteostoksiin.

Lähde: Hävikkiviikko – tietoa
ruokahävikistä Tietoa ruokahävikistä |
Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)
Lue lisää ruokahävikistä Tietoa ruokahävikistä |
Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)
Mielenkiintoista tietoa mitä me
söimme vuonna 2021 Mitä
Suomessa syötiin vuonna 2021? | Luonnonvarakeskus (luke.fi)