Siirry sisältöön

Heitätkö rahaa roskikseen? Hävikkiviikko 12-18.9.

Tiesitkö että keskiverto Matti Meikäläinen heittää pois
20-25 kg ruokaa vuodessa? Kotitaloudet tuottavat 1/3 hävikistä.

Se ei ole ainoastaan hukattu luonnonresurssi vaan myös
selvää rahaa roskatynnyriin. Yhteensä kotitaloudet heittävät pois ruokaa noin
500 miljoonan edestä vuosittain, eli noin 100 euroa per henkilö.

Helpoiten voidaan vähentää omaa hävikkiämme mutta voimme myös
auttaa muita vähentämään omansa, kuten kaupat ja ravintolat. Hyviä vinkkejä
hävikin vähentämiseen ja miten hyödyntää ruoka-aineita jotka ovat menemässä
vanhaksi ja samalla säästää rahaa löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta – Marttajärjestö on monessa mukana | Martat

Tässä 10 vinkkiä kuluttajalle
ruokahävikin vähentämiseen:

  1. Mieti jo
    ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla jo on kotona, ja suunnittele
    ostoksesi sen mukaan.
  2. Ota valokuva
    jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Näin näet kaupassa mitä
    tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta. Voit tehdä saman
    leipälaatikon kanssa.
     
  3. Pakkauskoon
    valinnassa on oleellisinta se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee
    käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän
    ruuan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää
    lopulta käyttämättä.
  4. Järjestele aina kauppareissun
    jälkeen uudet tuotteet jääkaapin takaosaan ja jätä ensin käytettävät tuotteet
    etualalle. Kun ruuat ovat päiväysten mukaisessa järjestyksessä näet helposti
    yhdellä silmäyksellä, mitkä pitää syödä ensin. 
    Samaa
    käytäntöä voi hyvin soveltaa myös kuiva-aine kaappiin.
  5. Muista, että parasta-ennen – merkinnällä tarkoitetaan
    vähimmäissäilyvyysaika, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille
    tyypilliset ominaisuudet.
    Viimeinen
    käyttöpäivä
    – merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, jolloin
    valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.
  6. Muista
    aistinvarainen arviointi. Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu
    pilaantuneelta, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, kokeile maistaa pieni
    pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
  7. Jos ruoka jäi
    pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos ruokaa jäi isompi
    satsi, pakasta se ja käytä myöhemmin.
  8. Ota ruokaa
    lautallesi nälän, älä tottumuksen mukaan.
  9. Pidä pää
    kylmänä kaupassa: Osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen
    niiden pilaantumista.
  10. Ruokaostoksille
    ei kannata mennä nälkäisenä, sillä nälkäisenä on helppo sortua tarpeettomiin
    heräteostoksiin. 

Lähde: Hävikkiviikko – tietoa
ruokahävikistä Tietoa ruokahävikistä |
Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)

Lue lisää ruokahävikistä Tietoa ruokahävikistä |
Hävikkiviikko 12.–18.9.2022 (havikkiviikko.fi)

Mielenkiintoista tietoa mitä me
söimme vuonna 2021 Mitä
Suomessa syötiin vuonna 2021? | Luonnonvarakeskus (luke.fi)