Siirry sisältöön

Norjalais-suomalaisessa kauppaseminaarissa pureuduttiin Inkoon terästehdashankkeeseen

Norjan suurlähetystö täyttyi tiistaina 9.5. iloisesta puheensorinasta, kun norjalais-suomalaisen kauppayhdistyksen Norsk-Finska Handelsföreningen rf:n järjestämä seminaari pyörähti käyntiin. Seminaariin osallistui Norjan ja Suomen kauppasuhteista kiinnostuneita eri alojen toimijoita. Tämän vuoden seminaarin aiheena oli Inkooseen suunniteltu terästehdashanke.

Runsaslukuinen yleisö koostui lähinnä yritysjohtajista ja muista toimijoista, joita ajankohtainen aihe kiinnosti. Fossiilivapaa terästuotanto ja sen rooli vihreässä siirtymässä on erittäin ajankohtainen teema ja se tempaisikin yleisön mukaansa.

Ensimmäisenä puheenvuorossa oli Blastrin toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusen, joka kuvaili hankkeen nykytilannetta, teknisiä ratkaisuja ja aikataulua. Hän puhui vihreän siirtymän merkityksestä ja siitä, miten terästuotannon uudistaminen on keskeisessä roolissa hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä maailmanlaajuisella tasolla. Terästuotannon osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä on 7-9 % – tuotannon uudistamisella ja teräksen lähestulkoon hiilidioksidipäästöttömällä tuotannolla on valtava vaikutus ilmaston parantamiseksi tehtävään työhön.

Blastrin toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusen

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman astui puhujakorokkeelle ja selitti, miksi Inkoo ja Joddböle on niin poikkeuksellinen alue.

– Sijainti, oma satama ja syväväylä sekä laaja alue, jolla on melko vähän vakituisia asukkaita, antavat Joddbölelle hyvät edellytykset. Ehkäpä suurin yksittäinen tekijä on hyvän kapasiteetin omaava sähkön kantaverkko ja sähkökeskus alueen keskellä. Fingridin sähköverkko tulee kahdesta suunnasta satamaan ja tekee siitä näin ollen mielenkiintoisen paikan yrityksille, joiden energiankulutus on suurta, ja varsinkin nykytilanteessa, kun voimme tarjota fossiilivapaata sähköä, kertoo Nyman.

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman

Yritykset, jotka ovat työskennelleet kunnan kanssa, ovat pitäneet kunnan etuina sitä, että kunta pienestä koostaan huolimatta on toiminut asiantuntevasti. Edelleen yritykset korostavat kunnan vahvuuksina joustavia toimintatapoja, mutkatonta menettelyä ja alati aktiivista yhteistyötä kaikkien toimijoiden kanssa.

Blastrin suunnitellussa vihreän teräksen tuotannossa Inkoota pidetään luonnollisestikin suurena mahdollisuutena alueella. Hanke etenee yhtiön suunnitelmien mukaisesti, ja parhaillaan kunta koordinoi kyseisen alueen asemakaavoitusta sekä tukee yrityksiä viranomaisasioissa. Asemakaavan arvioidaan valmistuvan hyväksyttäväksi vuoden 2023 aikana, ja nykyisten tietojen mukaan Blastr tulee tekemään lopullisen investointipäätöksensä vuonna 2025.

Inkoosta ja Joddbölestä tulee paikka, joka tarjoaa erinomaiset edellytykset tuleville yrityksille, ja kunta odottaa pääsevänsä tekemään yhteistyötä kaikkien toimijoiden kanssa, jotka ovat kiinnostuneita sijoittamaan toimintaa tänne. 

Seminaari päättyi kyselytuokioon, jona aikana Wittusen ja Nyman vastasivat yleisön kysymyksiin.