Siirry sisältöön

Inkoo mukana kansainvälisessä vetytapahtumassa

Kaksipäiväinen kansainvälinen ”Towards Sustainable Hydrogen Economy”-tapahtuma (vapaasti käännettynä: kohti kestävää vetytaloutta) pärähti käyntiin eilen ja jatkui tänään aamuseminaarilla Helsingissä. Myös Inkoon kunta osallistui seminaariin omalla puhevuorollaan, jossa kunnan edustajat kertoivat, mitä kunnalta vaatii sanoakseen kyllä kiitos massiiviselle investoinnille. Tässä tapauksessa viittaus on tietenkin Blastr Green Steel -yhtiön Inkoon Joddbölen hankkeeseen. Jotta suunniteltu terästehdas toimisi tarkoituksenmukaisesti, alueelle on rakennettava integroitu vedyn tuotantolaitos.

Kunnanjohtaja Robert Nyman ja kaavoituspäällikkö Eric Roselius kertoivat miksi Inkoo ei pelkästään ole hyvän sijainen ansiosta houkutteleva kohde, vaan myös mitkä tekijät ovat saaneet kunnan menestymään yhdessä useiden kumppaneiden kanssa. Esimerkkinä nostettiin esille LNG-terminaalialushankkeen valmistumisen ennätysajassa. Joustavuudella, halukkuudella, eri tahojen kuuntelemisella ja toimivalla yhteistyöllä useiden toimijoiden kanssa, kunta on onnistunut kehittymään houkuttelevaksi sijoituspaikaksi. Se työ jatkuu tästäkin eteenpäin.

Suomen tavoitteena on olla Euroopan vetytalouden johtava toimija ja tuottaa vähintään 10 % EU:n päästöttömästä vedystä vuoteen 2030 mennessä. Virallinen strategia puuttuu, mutta hallitus on jo hyväksynyt periaatepäätöksen Suomen vedylle asettamista tavoitteista ja toimenpiteistä.

Se, että Inkoolla on mahdollisuus olla mukana edesauttamassa tämän tavoitteen saavuttamisessa, on ylpeyden aihe.