Siirry sisältöön

Carbon Neutral Experience-hankkeen päätösseminaari pidettiin Helsingissä 8.6.2023

Carbon Neutral Experience-hankkeen päätösseminaari pidettiin tänään Helsingissä. Hankkeen tavoitteena on ollut vastata kestävän matkailun kysynnän kasvuun ja pyrkiä edelläkävijöiksi. Tänään esiteltiin hankkeen keskeisiä tuloksia ja juhlittiin toimivaa ja tärkeätä yhteistyötä, niin paikallisen kuin globaalin ilmastotyön puolesta. Hankkeessa on ollut mukana peräti 15 Uudenmaan kuntaa, joista Inkoo on yksi. Projektin koordinoivana ja vastaavana tahona on toiminut yrityskehitysyhtiö Novago.

Kuntien matkailupäästöjen laskenta on samalla valmistunut. Seminaarissa todettiin, että hiilidioksidipäästölaskelmia on vielä haastavaa tehdä kokonaisvaltaisella tasolla ja vaatii kehittämistä.

Pilotointitulokset kertovat, että pienimissä kunnissa suuremmat päästöt kohdistuvat ostoksiin ja ravitsemuspalveluihin. Inkoossa suurimmat päästöt liittyvät ostoksiin, jonka osuus on 51% koko matkailun päästöistä. Suurimmissa kunnissa päästöt liittyvät enimmäkseen matkustamiseen kohteeseen sekä ostoksiin. On hyvä huomioida, että suurin osa laskennan lähtötiedoista ovat vuodelta 2021, joka oli poikkeusvuosi pandemian takia. Koko loppuraportin laskentaperusteineen ja rajauksineen löydät täältä (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hanke loppuu 31.7.2023. Vielä sitä ennen kunnilla on mahdollisuus käydä läpi kuntakohtaisia tuloksia asiantuntijoiden kanssa, ja samalla keskustella miten kunta voi edesauttaa hiilineutraalia matkailua.