Siirry sisältöön

Pintapelastusta ja partiointia – opastettu kierros Bågaskärissä Inkoon Meripelastajien kanssa

Inkoon kunta ja Inkoon meripelastajat järjestävät kesällä 2023 kaksi yhteistä opastettua kierrosta Bågaskärissä, joista ensimmäinen tapahtui torstaina 6.7. ja toinen (loppuunmyyty) reissu on vuorossa 19.7.

Taksiveneellä Bågaskäriin

Inkoon Meripelastajat koostuu pienestä ryhmästä aktiivisia vapaaehtoisia jotka auttavat ja pelastavat vesillä hätään joutuneita. Inkoon Meripelastajat on Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistys, tehden yhteistyötä Suomen meripelastustoimintaa johtavan Rajavartiolaitoksen kanssa.

Nämä arjen tärkeät sankarit pelastavat ja auttavat merihätään sekä avun tarpeeseen joutuneita Inkoon ja Barösundin merialueilla. Tämä merialue ei kuitenkaan ole mikään veteen piirretty viiva – Suomen meripelastusseurat tekevät tiivistä yhteistyötä ja ketään merihätään joutunutta ei jätetä veden varaan vaikka hän olisikin “oman” alueen ulkopuolella. Partioinnin ja yhdessäolon lisäksi Inkoon Meripelastajat ylläpitävät meripelastustaitoja harjoittelemalla esimerkiksi pintapelastusta ja ensiapua.

Tässä ihaillaan Thure Gallén -alusta

Meripelastusseuralla on oma koulutusjärjestelmä ja jatko-opintoja varten löytyy seuran koulutuskeskus Bågaskäristä, jonne taksivene Diana II meidät veikin torstaina ihmettelemään ja ihastelemaan. 

Jo pelkästään meripelastusveneet tekivät suuren vaikutuksen, mutta vielä mielenkiintoisempaa oli kuunnella meripelastajien kertomuksia heidän arjesta, tehtävistä ja tästä tuiki tärkeästä yhteisestä harrastuksesta. Kaikilla on oma pääsääntöinen työ, ja he toimivat meripelastajina vapaa-ajallaan. Tämä sai ainakin allekirjoittaneen miettimään omaa vapaata aikaa, jonka voisi käyttää aavistuksen järkevämmin…

Thure Gallénin kyydissä

Bågaskärin koulutuskeskuksessa järjestetään myös esimerkiksi nuorisolle leirejä, ja sellainen olikin parhaillaan täydessä vauhdissa käydessämme jännittävällä vierailullamme. Oli ihanaa nähdä läjäpäin nuoria viettämässä aikaa yhdessä ja harjoittamassa tärkeitä meritaitoja.

Museossa riitti ihmeteltävää

Modernin, kauniin koulutuskeskuksen lisäksi saarelta löytyi piskuinen museo, joka oli tupaten täynnä tavaraa, tietoa, vekottimia ja vermeitä meripelastajien menneiltä vuosilta. Täältä löytyi kaikkea mahdollista aina hylkeennahkaisesta matkalaukusta liinakivääriin ja vanhoista pelastusliiveistä potkureihin. Museon ulkopuolella tepastelevat pienet lokinpoikaiset aiheuttivat myös suurta ihastusta kävijöissä. 

Sateesta sumuun

Sateinen iltapäivä muuttui kauniin sumuiseksi illaksi, mikä lisäsi saaren mystiikkaa entisestään. Taksiveneen viedessä meitä takaisin kohti Inkoon kirkonkylää saimme nauttia vielä kauniista auringonlaskusta, joka kruunasi onnistuneen ja ah niin mielenkiintoisen reissun Bågaskäriin.

Niin on nättiä

Tuhannet kiitokset Inkoon Meripelastajat! Te teette aivan hurjan tärkeää työtä. Mikäli haluat tutustua (ja ehkä jopa liittyä!) Inkoon Meripelastajiin, löydät heidät täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)