Siirry sisältöön

Vältä vaaran paikat jätteiden parissa

Jätehuollossa työskentelevien ammattilaisten työturvallisuus voi joskus olla siitä kiinni, onko jätteet lajiteltu oikein, toimitettu oikeaan keräyspaikkaan tai onko kodin jäteastiasta pidetty huolta. Jokainen voi osaltaan edesauttaa sitä, ettei turhia onnettomuuksia synny.

Vaaralliset jätteet on hyvä saada pois kotivarastoista, mutta ennen kuin niitä lähtee viemään keräyspisteelle, on hyvä muistaa pari ohjetta.

Vaaralliset jätteet tulisi tuoda mielellään alkuperäispakkauksissaan. Jos se ei ole mahdollista, niiden sisältö tulisi merkitä.

”Joskus vanhoja varastoja, esimerkiksi kuolinpesiä siivotessa löytyy purkkeja ja purnukoita, joiden sisällöstä ei ole tietoa. Silloin on paras luovuttaa ne suoraan jäteaseman palveluneuvojalle. Vaarallisia jätteitä ei myöskään saa sekoittaa keskenään”, neuvoo aluepäällikkö Johanna Saarinen Rosk’n Rollilta.

Kaasupullot suositellaan palauttamaan ensisijaisesti niiden myyntipisteisiin, mutta ne voi myös palauttaa jäteasemalle. Tyhjätkin kaasupullot luovutetaan aina jäteaseman henkilökunnalle, niitä ei voi viedä miehittämättömään vastaanottokonttiin eikä laittaa metallinkeräykseen.

Ei räjähteitä jäteasemalle

Satunnaisesti jäteasemilla on havaittu jätekasoista myös vanhoja kranaatteja ja muita räjähteitä. Niitä ei pidä tuoda jäteasemalle tai kierrätyspisteisiin lainkaan, ei edes tyhjiä kranaatin kuoria. Kaikki ammukset ja räjähteet, myös ilotulitteet, palautetaan ensisijaisesti myyntipaikkaan tai maahantuojalle. Jos tämä ei ole mahdollista, ne voi viedä poliisille, kunhan luovuttamisesta on sovittu etukäteen.

”Viimeksi tänä kesänä yhdellä jäteasemallamme havaittiin räjähde. Asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuuden vuoksi jäteasema oli suljettava loppupäiväksi, jotta vaaran aiheuttaja saatiin toimitettua alueelta poliisin avulla turvallisesti pois”, kertoo Saarinen.

Anna tuhkan jäähtyä

Huolimattomasti sammutetut tuhkat ja kertakäyttögrillit ovat edellisvuosina aiheuttaneet tulipaloja mm. jätteen keräyspisteillä.

Grilleistä ja tulipesistä syntyvän tuhkan tulisi antaa jäähtyä huolella, mielellään useita päiviä. Sen jälkeen se kuuluu laittaa omaan sekajäteastiaan tiiviisti muovipussiin pakattuna. Kompostoriin tuhka on liian emäksistä.

Grillit kuuluvat materiaalista ja tyypistä riippuen joko metallinkeräykseen, sähkölaitteisiin tai sekajätteeseen. Rosk’n Rollin jäteoppaasta selviävät erilaisten grillien, kuten muidenkin jätteiden lajitteluohjeet.

Ampiaiset kiusana jäteastioilla

Näin loppukesästä kotipihojen jäteastioiden luona kannattaa varoa ampiaisia. Etenkin pakkaamattomat makeat jätteet, kuten hedelmät ja marjamäski, houkuttelevat pistiäisiä astioihin. Ampiaiset ovat vaaraksi etenkin jäteautonkuljettajille.

Ampiaisia sekajäteastioilla voi välttää lajittelemalla biojätteet niille tarkoitettuihin jäteastioihin tai kompostoriin sekä pakkaamalla jätteet huolellisesti. Jäteastiat kannattaa kuitenkin tarkistaa ampiaispesien varalta ja mahdolliset pesät tulisi poistaa, tarvittaessa ammattilaisten avulla.  

FAKTA: