Siirry sisältöön

Lehdistötiedote: Valokuitua koko Inkoon kunnan manneralueelle

Inkoon kunta ja Karjaan Puhelin Oy tarttuvat tilaisuuteen ja mahdollistavat nopeat valokuituyhteydet EU-tuella koko kunnan alueelle. Projektin budjetti on noin 4,3 milj. euroa, josta kunnan osuus on korkeintaan 1,16 milj. euroa.

Karjaan Puhelin Oy on voittanut Uudenmaan maakuntaliiton järjestämän kilpailutuksen Inkoon kunnan alueelle rakennettavista kiinteistä laajakaistayhteyksistä. Maanantaina 23.10. kunnanhallitus teki myönteisen päätöksen hankkeeseen osallistumisesta. Projektin käynnistämiseksi tarvitaan enää positiivinen tukipäätös Traficomilta, joka on EU-tuen myöntävä viranomainen Suomessa.

Aloitteen projektista teki Inkoon kunta. Tavoitteena on tarjota kuituverkkoa Inkoon manneralueelle niiltä osin, joille kuituverkkoa ei vielä ole rakennettu tai joille verkko todennäköisesti ei markkinaehtoisesti toteutuisi. Alueella sijaitsee noin 1500 kiinteistöä.

Projektin ansiosta kaikki Inkoon manneralueen asukkaat ja kiinteistönomistajat saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tilata itselleen kuituliittymä kohtuullisin kustannuksin. Kunnanjohtaja Robert Nyman iloitsee projektin ottamista edistysaskelista.

– Haluamme tällä panostuksella tarjota kaikille kuntalaisille mahdollisuuden pysyä mukana kehityksessä, sillä yhteiskuntamme digitalisoituu hurjaa vauhtia. Tietotekniikkaa hyödynnetään yhä enemmän arkielämän järjestämisessä sen kaikilla osa-alueilla. Halusimme varmistaa, että kaikille kuntalaisille tarjotaan samat mahdollisuudet asuinpaikasta riippumatta. Paperitöitä on vielä jäljellä, mutta olen erittäin tyytyväinen, että olemme jo näin pitkällä projektissa, sanoo Nyman.

Projekti tullaan toteuttamaan vuosien 2024–2025 aikana. Aikataulu kuituverkon rakentamiselle on todella tiukka. Alueen kiinteistönomistajien ja urakoitsijoiden välisen yhteistyön tulee olla sujuvaa, jotta mahdollisimman moni saa liittymänsä tukiprojektin aikataulun puitteissa.

– Mitä paremmin onnistumme yhteistyössä tilaajien ja maanomistajien kanssa, sitä suuremman osan alueesta ehdimme rakentaa. Tuetut liittymät tulee tilata heti alkuvuodesta 2024, jotta pääsemme suunnittelemaan verkon toteutusta, kertoo Karjaan Puhelimen kehityspäällikkö Albin Söderström.

Karjaan Puhelimen toimitusjohtaja Patrik Gustafsson toteaa, että projekti on mittava ja runkokaapeleita on ryhdyttävä kaivamaan pääteiden varsille heti kevään koittaessa.

– Pienempien teiden varsia seuraavia kaapeleita sekä tilaajakaapeleita lähdetään suunnittelemaan välittömästi maaliskuussa päättyvän myyntiajan jälkeen. Tehtävämme on tukea toiminta-alueemme kehitystä ja tämä projekti sopii meille kuin hanska käteen, sanoo Gustafsson. 

Lisätiedot:
Robert Nyman, kunnanjohtaja, Inkoon kunta, 040 149 3762, robert.nyman@inga.fi
Patrik Gustafsson, TJ, Karjaan Puhelin Oy, 044 744 0438, patrik.gustafsson@ktab.fi