Siirry sisältöön

Kunnan kasvot: Miia Nätynki, kaavoitusarkkitehti

Tervetuloa uuden artikkelisarjan pariin! Tässä Kunnan kasvot- pläjäyksessä esittelemme kunnan kauniit, komeat ja rautaisen ammattitaidon omaavat työntekijät. Sarjan ensimmäiseksi uhriksi joutui Miia Nätynki, jonka rauhallinen hetki kahvihuoneessa keskeytyi ikävästi (tai ihanasti, miten sen nyt ottaa) hänen joutuessa haastateltavaksi.

Miia Nätynki, kahdella ii:llä, on työskennellyt nyt kaksi vuotta kunnan kaavoitusarkkitehtina. Tällä hetkellä Miian työpöydällä lepäilee pääosin asuinalueiden kaavoittamista, eli toisin sanoen asemakaavoja ja asemakaavamuutoksia.

– Asemakaavojen ja asemakaavamuutosten osalta työni yltää luonnosteluvaiheesta aina kaavan hyväksymisvaiheeseen asti. Tämä sisältää kaavakarttojen, kaavaselostusten, osallistumis- ja arviointisuunnitelmien sekä vastineiden laatimista. Teen myös rakennustapaohjeita. Niin, ja sitten teen myös tekniselle puolelle kartta-aineistoja ja pienimuotoisia suunnitelmia sekä tonttimarkkinointiin havainnekuvia. Siinä taisi olla aika hyvin joo mun työnkuva, kertoilee Miia allekirjoittaneen yrittäessä näpytellä tätä infon ilotulitusta läppärille samaan tahtiin. 

Ympäristöjohtajan ollessa poissa, Miia pitää hyvää huolta hänen viirivehkasta

Mikä sai tämän nuoren kaavoitusarkkitehdin luikertelemaan Inkoon kunnan leipiin? 

Miia kertoo, että hän oli muuttamassa pääkaupunkiseudulle ja tuli ajankohtaiseksi miettiä mihin hän haluaisi viedä uraansa. Häntä oli jo opintojen aikana kiinnostanut yhdyskuntasuunnittelu, ja vaikka olikin tykännyt työstään rakennussuunnittelun parissa, tuntui oikealta päätökseltä suunnata kohti kaavoituspuolta. 

– Sillä hetkellä kiinnosti, ja kiinnostaa yhä, miten me suunnitellaan meidän elinympäristöä siten, että se on kaikille toimiva, turvallinen ja viihtyisä, maapallon kantokykyä unohtamatta. Ja niillä ajatuksilla hakeuduin Inkooseen! Koin, että pienessä kunnassa pääsen näkemään ja tekemään monipuolisesti hommia sekä työtehtäviä maankäytön puolelta. 

Mielenkiintoisen työn ja sen yhteiskunnallisen merkittävyyden lisäksi Miia kiittelee kunnan mukavia ja helposti lähestyttäviä kollegoita. 

Kaavoitusarkkitehti esittelee tärkeää ja ajankohtaista kaavoitusta

Kun työhommista on rupateltu riittävästi, on aika siirtyä mielenkiintoisempiin aiheisiin. Spill the beans, eli läikytä ne pavut näin suomalaisittain! 

Uteliaana ihmisenä meikäläistä kiinnostaa tietenkin kuulla Miiasta jotain, mitä me kollegat emme hänestä tiedä. Ja sieltähän tuleekin vastaus kuin apteekin hyllyltä – Miia on roller derbyn Suomen mestari vuodelta 2018! Lajia hän on kuulema harrastanut jo kahdeksan vuotta.

Miia kertoo myös viihtyvänsä hyvin luonnossa, ja parhaiksi muistoikseen kunnan työntekijänä hän latelee ne päivät, kun on lähdetty ulos ja tutkittu vaikkapa kaavoitettavaa aluetta. Samalla on voinut maistella puolukoita varvikosta ja hengitellä raitista ilmaa. Hänellä on ollut monia hyviä hetkiä Inkoossa, mutta nämä ovat olleet erityisen kivoja tuokioita!

Kivoista tuokioista erilaisiin ei-ehkä-niin-kivoihin hetkiin. Mikä olisi asia, jonka kunnan kaavoitusarkkitehti on tehnyt, muttei tekisi enää uudestaan?

– Työelämä tuli mieleen. Jätin eräässä aikaisemmassa työpaikassa kahvinkeittimen päälle koko viikonlopuksi ja siitä tuli tietenkin sanomista. En edes juo kahvia enää, joten todennäköisesti tätä ei tapahdu uudelleen! Näin ei kannata tehdä, Miia nauraa.

Miia ja yksi kunnan monista toimivista tulostimista

Vaikka kaavoitusten kanssa kikkailu on kivaa, pysähtyy sitä välillä miettimään, että mitä muuta voisi pieni ihminen puuhata työpäiviensä aikana. Jos Miia saisi olla joku muu yhden päivän ajan konttorilla, haluaisi hän olla kirjastonjohtaja, sillä kirjastot ovat niin rentouttavia ja rauhoittavia paikkoja. 

Kirjastonjohtajan tittelistä keskusteltaessa Miia mainitsee yrittävänsä sisällyttää elämäänsä enemmän fyysisiä kirjoja tätä nykyään. Hän kuuntelee kyllä äänikirjoja, mutta niiden parissa saattaa juttuja mennä toisinaan ohitse. Fyysinen kirja käpälissään ihminen keskittyy ihan eri tavalla siihen hetkeen ja lukemiseen.

Viimeisimpänä tulee tietenkin kysymyksistä kaikkein tärkein. Mikä olisi Miian asevalinta zombi-apokalypsin sattuessa? 

– Hmm…Todennäköisesti juoksisin vain karkuun, joten ne olisi varmaan nämä nopeat jalat. Joo, sanotaan näin!

Viisas valinta. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin lopettelen Miia-paran käristämisen kysymyksilläni. Kaikkea sitä oppiikin, kun hetken rupattelee kollegan kanssa!

Psst! Miten uskoisit Miian ystävien kuvailevan häntä? Jos veikkaat että hän on rauhallinen, empaattinen ja maanläheinen, osuit oikeaan!