Siirry sisältöön

Länsi-Uudenmaan kansanedustajien ja kuntajohtajien tapaaminen Inkoossa

Länsi-Uudenmaan kuntajohtajat ja alueen kansanedustajat tapasivat Inkoossa maanantaina 20.11.2023. Perinteiseen tapaamiseen osallistuivat ministeri Anders Adlercreutz, kansanedustajat Johan Kvarnström ja Henrik Wickström sekä kunnan-/kaupunginjohtajat Erkki Eerola (Vihti), Juha-Pekka Isotupa (Siuntio) Robert Nyman (Inkoo), Pasi Perämäki (Lohja) ja Virpi Sailas (Kirkkonummi).

Kuntien ajankohtaisten kuulumisten vaihtamisen ohella keskusteltiin yhdessä Blastr Green Steel:in maajohtajan Antti Kaikkosen kanssa Inkooseen suunnitellusta hankkeesta ja tämän hankkeen tuomista mahdollisuuksista alueelle. Todettiin, että kyseessä oleva hanke olisi toteutuessaan laajuudeltaan niin valtava, että sen vaikutukset olisivat suuria koko alueelle. Kokouksen aikana tuli myös varsin selväksi, että kuntien olisi hyvä syventää yhteistyötään hankkeen ympärillä rakentamalla uusia yhteistyömuotoja myös valtion kanssa. Samalla koettiin myös, että koulutuslaitosten kanssa tehtävä yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia alueelle.

– Inkooseen suunniteltu puhtaan teräksen tuotantolaitos olisi mittasuhteiltaan niin merkittävä, että Inkoo sekä haluaa että tarvitsee alueellista yhteistyötä hankkeen edistämiseksi. Jätti-investointi loisi myös erinomaiset edellytykset alueen elinkeinoelämän elävöittämiseksi, toteaa kokouksen isäntänä toiminut Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman.

Kokouksen toisena päätemana oli kuntien hyvinvointialueen kanssa tehtävä yhteistyö. Alueemme kuntien osaamista ja kokemusta tulee hyödyntää paremmin, jotta voimme kehittää ja saavuttaa toimivia ja kustannustehokkaita palveluita. Meillä tulee olla kirkkaana yhteinen tavoitetila ja tehdä suunnitelmallista yhteistyötä. On tärkeää, että tavoitteet ja vastuuhenkilöt on yhdessä määritelty hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtävään. Lisäksi kaikki palvelurakenneratkaisut tulisi tehdä yhdessä kuntien kanssa, koska sote palvelut ovat osa kuntien elinvoiman tekijöitä ja kuntalaisten hyvinvointia.

Keskustelumme perusteella on nähtävissä, että kunnat toivovat vahvempaa vuoropuhelua sekä selkeitä yhteistyömuotoja asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Nyt on vielä epäselvää, kuka vastaa ja mistä. Tähän on tärkeää saada nopeasti muutos, sanoo kansanedustaja Henrik Wickström.

Lisätietoa:

Robert Nyman, kunnanjohtaja
Inkoon kunta
robert.nyman@inga.fi
puh. 040 149 3762