Siirry sisältöön

2,85 miljoonan euron ulkopuolinen rahoitus mahdollistaa modernin kulttuurikeskuksen toteutumisen Inkooseen 

Inkoon kunnantalon kunnostaminen ja kulttuurisalin toteuttaminen etenee. Kyseiselle kulttuurikeskushankkeelle on tässä vaiheessa myönnetty 2,85 miljoonaa euroa ulkopuolista rahoitusta, mikä mahdollistaa hankkeen toteuttamisen.  

Havainnekuva kulttuurisalista.

Seuraavat tahot ovat rahoittaneet hanketta: 

Svenska kulturfonden säätiö seurasi hankkeen suunnittelua noin kaksi vuotta ennen rahoituspäätöksen tekemistä. 

– Seurasimme hanketta pari vuotta ennen kuin päätimme rahoituksesta. Yksityisen ja julkisen sektorin välinen yhteistyö on tärkeää tämän tasoisissa hankkeissa, mutta vielä tärkeämpää on paikallinen osallistuminen. Inkoosta löytyy huomattavaa sitoutumista ja olemme mielellämme mukana rahoittamassa uutta kulttuurikeskusta, sanoo Svenska kulturfondenin kiinteistösäätiön puheenjohtaja Mikaela Nylander. 

Inkoon säästöpankkisäätiö näkee tulevan kulttuurikeskuksen suurena paikallisena vetovoimantekijänä. 

– Näemme, että tämä projekti on suunniteltu suurella ammattitaidolla. On tärkeää, että toimintaa harjoittava yhdistys on pätevä, yritteliäs ja tarkkakuuloinen. Kulttuurikeskus tuo uusia mahdollisuuksia tapahtumille ja aktiviteeteille, se elävöittää kuntaa ja vahvistaa entisestään Inkoon vetovoimaa. Olemme iloisia, että voimme olla mukana mahdollistamassa tätä yhdessä muiden johtavien suomenruotsalaisten säätiöiden kanssa, sanoo Johan Karlsson, Inkoon säästöpankkisäätiön puheenjohtaja. 

Petter Bruncrona, Sophie von Julin säätiön puheenjohtaja, totesi jo helmikuussa uskovansa hankkeen tuovan positiivisia vaikutuksia alueelliselle kulttuuri- ja hyvinvointityölle. – Haluamme olla mukana tukemassa alueellista kulttuurityötä sekä ihmisten hyvinvointia. Inkoo on kehittyvä kunta ja uskomme tällaisen tilan luovan edellytyksiä toiminalle, varsinkin lapsille ja nuorille, sanoi Bruncrona.
  
Konstsamfundet yhdistys yhtyy Svenska kultufondenin näkökulmaan paikallisen osallistamisen tärkeydestä.  

– Konstsamfundet osallistuu mielellään tähän hankkeeseen. Se on hyvin suunniteltu ja on jo nyt osallistanut sekä paikallisen yhteisön että kunnan, sanoo Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman. 

Brita Maria Renlundin muistosäätiö toteaa, että hanke tuo niin paikallisesti, että alueellisti tärkeän taiteen tilan lapsille ja nuorille.  – Brita Maria Renlundin muistosäätiö haluaa tukea hanketta tarjotakseen Inkoon ja sen lähialueen lapsille ja nuorille näyttämön ja tilan taiteen, kulttuurin ja vapaa-ajan toiminnalle, kertoo Brita Maria Renlundin säätiön toimitusjohtaja Birgitta Forsström.

Havainnekuva kulttuuritalosta.

Perustana vankka yhteistyö 

Inkoon kulttuurikeskushanke on Inkoon kunnan ja Inkoon kulttuuriyhdistyksen yhteinen hanke. Hankkeen ideana on toteuttaa Inkoon kunnantalon yhteyteen kulttuurisali, jossa on tilaa n. 200 hengen yleisölle. Kyseisestä salista tulee monitoimitila, jossa toimintaa järjestää pääosin kulttuuriyhdistys ja kunta. Kunta tulee omistamaan tilat ja kulttuuriyhdistys vuokraa kulttuurikeskuksen tiloja kunnalta, mikä mahdollistaa tarpeeksi korkean täyttöasteen.  

Kulttuurikeskuksessa tulee olemaan monipuolista toimintaa. Kunnan elokuvatoiminta eli IoBio sijoitetaan saliin, mikä mahdollistaa korkealaatuisen tekniikan vuoksi elokuvateatteritasoisen elämyksen. Tiloissa tullaan järjestämään kunnan puolelta kansalaisopistotoimintaa sekä erilaisia kokous- ja koulutustilaisuuksia. Yhdistys tulee järjestämään kulttuurikeskuksen salissa monipuolista kulttuuritoimintaa aina musiikkiesityksistä teatteriesityksiin. Tärkeää on myös järjestää lisää toimintaa lapsille ja nuorille. Kulttuurikeskuksen sijainti kunnantalolla mahdollistaa myös yhteistyön kirjaston kanssa. 

– Uusi kulttuurisali parantaa oleellisesti kuntalaisten kulttuuripalveluita ja keskittää eri kulttuuritoimijoiden tarpeet nykyaikaisiin tiloihin. Salin perusratkaisu mahdollistaa teatteri-, elokuva- ja musiikkiesitysten lisäksi myös monipuolisten puhetilaisuuksien järjestämisen. Verrattain kompaktin lisärakennuksen mielenkiintoinen muodonanto tekee siitä tunnistettavan ja kokoaan suuremman kulttuurirakennuksen osana Inkoon ranta-alueen kehittyvää maisemaa. Kulttuurisalin tarvitsemia aputiloja onnistutaan luontevasti toteuttamaan Kunnantalon osittain vajaakäytöllä oleviin pohjoisosan aula- ja toimistotiloihin, toteaa Joonas Kanerva Sigge Arkkitehtitoimistosta.

Kulttuurikeskuksen sijainti.

Ainutlaatuinen hanke elävöittää kuntaa  

Kulttuurikeskuksen tavoitteena on elävöittää Inkoota ennen kaikkea kesäsesongin ulkopuolisena aikana. Tavoitteena on myös mahdollistaa kulttuurisalin vuokraaminen paikallisille yhdistyksille. Kunnan kulttuurisuunnitelmassa on todettu, että kyseinen sali ei kilpaile kunnassa tällä hetkellä olevien yhdistystalojen kanssa. 

Kulttuurikeskuksen aulatilana toimii nykyisen kunnantalon vanha aula. Sinne sijoitetaan myös kahvilatila. Aula tulee myös toimimaan tapahtumatilana sekä näyttelytilana. Myös kulttuurikeskuksen ulkopuolelle suunnitellaan avointa ulkoilmakulttuurilavaa. Tavoitteena on, että kulttuurikeskus valmistuu vuoden 2026 aikana.    

– Kyseessä on ainutlaatuinen hanke, jonka mahdollistaa laaja ulkopuolinen rahoitus sekä kunnan ja kolmannen sektorin hyvä yhteistyö. Olen kiitollinen kaikille asiantuntijoille ja rahoittajille, jotka uskovat tähän hankkeeseen. Kulttuurikeskuksen avulla voimme vahvistaa kunnan elinvoimaa ja luoda elävän tilan inkoolaisille, mutta myös vierailijoille, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Wickström. 

Kunnanjohtaja Robert Nyman on iloinen hankkeen tuomista mahdollisuuksista tarjota uusia palveluja asukkaille. 

   – Uuden kulttuurikeskuksen toiminta tuo elinvoimaa Inkooseen. Rakennuksen keskeinen sijainti, huolella suunniteltu laadukas toiminta yhdistettynä kunnan omaan toimintaan niin lapsille, nuorille kuin muille kohderyhmille tarkoittaa sitä, että kunta pystyy tarjoamaan uusia palveluita. Näitä palveluita meidän asukkaamme ovat myös jo aiemmin toivoneet, sanoo kunnanjohtaja Robert Nyman.

Kulttuuriyhdistys, suojelijat ja kummit 

Inkoon kulttuuriyhdistys on vuonna 2023 perustettu inkoolainen yhdistys, jonka puheenjohtajana toimii Kim Juntunen. Juntunen on itse töissä Suomen Kansallisoopperassa ja Baletissa. Yhdistyksen toiminnassa ja hankkeen kehittämisvaiheessa mukana olleita ovat mm. näyttelijä Sophia Heikkilä, toimittaja Marit Lindqvist, ohjaaja Iris Olsson, artisti Simon Sid sekä kunnan puolelta eläköitymiseensä asti Regina Ekblom.  

– Kulttuuri tuo ihmiset yhteen, olemaan läsnä. On hienoa, että tämä hanke vihdoin etenee. Tavoitteena on luoda paikallisesti ja seudullisesti merkittävä kulttuurikeskus, sanoo Juntunen 

Kyseisen hankkeen suojelijoina toimivat ohjaaja, teatterijohtaja Maria Sid sekä inkoolainen kirjailija Leena Lehtolainen. Sid toimii tällä hetkellä Tukholman kaupunginteatterin johtajana ja Lehtolainen kuuluu Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kirjailijoihin. 

Hankkeen kummeina toimivat näyttelijä Christoffer Strandberg, oopperalaulaja Helena Juntunen, kapellimestari Jan Söderblom sekä esittävä taiteilija, inkoolainen sirkusklovni Pekka von Cräutlein.  

Inkoolaisille ja muille kiinnostuneille järjestetään hankkeesta infotilaisuus Inkoon kirjastossa 4.12.2023 klo 18–19. Tilaisuus on kaksikielinen.