Siirry sisältöön

Yrittäjyyden ytimessä: Viltgården – vapaata riistaa

Kiemurtelevan hiekkatien päässä keskellä kaunista Fagervikia sijaitsee kotoisa Viltgården -tila. Pihassa vilkuttelee iloisesti yrityksen omistaja sekä perustaja Tomas Landers ja Joakim Ignatius, palkattu toimari. 

Tomas Landers ja Joakim Ignatius

Inkoon vuoden yrittäjä 2023 -tittelin napannut Viltgården saattaakin olla osalle tuttu jo entuudestaan – esimerkiksi sosiaalisissa medioissa pyörivät herkulliset mainokset vangitsevat vikkelästi liharuokien päälle ymmärtävän ystävän katseen. Mutta mikä on yrityksen idea, ja miten se palvelee kestävästi pyydettyä riistaa arvostavia ihmisiä?

Tänä vuonna 10 vuotta toiminnassa ollut Viltgården on yksi suurimmista suomalaisista riistanlihan toimittajista, palvellen monia maanomistajia, metsästäjiä sekä meitä kuluttajia. Yrityksen tärkeimpiä arvoja ovat eettinen ja kestävä metsästys luontoa kunnioittaen sekä loistava asiakaspalvelu.

Matka metsästä lautaselle on lyhyt

Yrityksen toimintamalli on hyvinkin simppeli – Viltgården tarjoaa todella paikallisesti tuotettuja raaka-aineita ilman ylimääräisiä kuljetus- ja jalostusketjuja.

Metsästäjä pyydystää terveellisiä metsän antimia syöneen riistaeläimen ja kuljettaa sen Viltgårdenille, jonka pihassa sijaitsee viranomaisten hyväksymä leikkaamo, pakkaamo ja varasto. Lihaa vastaanotetaan tilalla vuorokauden ympäri, ja sen tarkastaa eläinlääkäri, joka myös leimaa jokaisen ruhon. Kaikki lihat ovat Suomen lainsäädännön mukaan tarkastettuja.
Tämän jälkeen ruho leikataan osiin, vakuumipakataan ja pakastetaan. Ravinteikas, vähärasvainen riistanliha säilyy pakkasessa jopa kaksi vuotta, ja se onkin loistava raaka-aine esimerkiksi pastakastikkeisiin, talven lämpöisiin pataruokiin ja kesän grillihetkiin.

Tässä ollaan lihanpakkaushommissa

Asiakkaan valittavana on vaikka ja mitä – tarjolla on esimerkiksi fileitä, pihvejä, jauhelihaa sekä puolikas, ilman luita pakattu peura. Näiden lisäksi löytyy loistokkaita gourmet-laatikoita, makkaralaatikoita ja luotettavia arkilaatikoita. Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen pöytään, ja valitut tuotteet kuljetetaan suoraan asiakkaan kotiovelle. Tilalla ei ole suoramyyntiä, vaan kaikki tapahtuu näppärästi verkkokaupan tai tuotteita myyvien liikkeiden kautta.

Kotimaisen peuran lisäksi Viltgårdenin valikoimasta löytyy esimerkiksi lammasta, poroa, hirveä ja ruotsalaista kuusipeuraa sekä villisikaa. 

Viltgårdenilla hyödynnetään aina koko eläin sarvista sorkkiin. Lihat menee meidän lautasille, mutta nahat jatkavat matkaa laadusta riippuen muotiteollisuuteen tai koirien puruluiksi, roippeet menevät bioteollisuuteen ja hännistä tehdään kalastusperhoja. Luut, korvat sekä sorkat lähetetään nekin ilahduttamaan koirakansalaisia. Kallot sarvineen ovat komeaa katseltavaa, eikä niitä hävitetä, vaan ne jäävät metsästäjälle muistoksi tai myydään koristeeksi. 

Itse liha on laadukasta, terveellistä, mureaa ja ilmastoystävällistä – hyvästä mausta puhumattakaan. Tällä hetkellä 50 % kaikesta myydystä lihasta menee ravintoloihin ja kauppoihin, ja toiset 50 % suoraan kuluttajille.

Laatua lautaselle

Onnistunut metsästys on kiinni säästä, tuurista ja taidosta

Vaikka tuntuukin, että peuroja loikkii pitkin tienpientareita päivät pitkät, ei niitä loppujen lopuksi ole niin paljoa. Mutta ne kaverukset, jotka metsissämme asustelevat, ovat hyväkuntoisia yksilöitä.
Sekä Tomas että Jocke ovat molemmat erittäin tyytyväisiä Suomen peurakannan terveydentilaan. Jocke kertoo, että hänen aikanaan on tullut todella harvoin vastaan sairaita eläimiä. Jos lihaa ei voi myydä, johtuu se yleensä huonosta laukauksesta tai epäonnistuneesta eläimen käsittelystä.

On tärkeää, että lautaselle päätyvä peura on käsitelty oikein ampumisesta lähtien. Kaikki liha käy läpi eläinlääkärin vaativan tarkastuksen, ja Viltgårdenilla tehdään itse vielä viimeinen tarkastus lihaa leikattaessa. Pinta voi näyttää hyvältä, mutta mahdolliset viat näkee parhaiten kun liha leikataan. Jos luoti on osunut väärään kohtaan tai eläin on ollut tappelussa, ei lihaa voi myydä. 

Viltgården on tehnyt yhteistyötä useiden taitavien metsästäjien ja maanomistajien kanssa jo vuosikausia. Tilan pihalta löytyy 24/7 kontti, johon metsästäjät voivat ripustaa ammutut peurat ja merkitä ne yhteystiedoillaan. Viltgårdenilla on myös muualla Lounais-Suomessa vastaavia kontteja, joihin metsästäjät voivat ripustaa eläinten ruhoja odottelemaan kuljetusta Inkooseen.

Viltgårdenin pihalla sijaitseva kontti

Mutta miksi juuri Inkoo valikoitui yrityksen kotikunnaksi?

Inkoossa sijaitseva Marieberg-tila on Tomaksen oma, ja hän perusti yrityksen luonnollisesti omalle maalleen. Teurastamo rakennettiin aika pian yrityksen perustamisen jälkeen ja tontilta löytyy myös kylmä kontti, lihaleikkaamo sekä tilat rapujen keittämiseen ja käsittelyyn. Kaikki tämä mahdollistaa Viltgårdenin toiminnan pyörittämisen. Teurastamo on kätevä myös niitä metsästäjiä ajatellen joilla ei ole mahdollisuutta lihan paloitteluun. 

Eettistä metsästystä eläinten hyvinvointi edellä

Jocke kertoo, että parasta työssä on vaihtelevat työtehtävät ja mahdollisuus olla ulkona luonnossa. On myös mukavaa tutustua Lounais-Suomeen ja rupatella metsästäjien kanssa. Monien metsästäjien ja maanomistajien kanssa on ystävystytty vuosien mittaan, ja heidän kanssaan jutellaan usein puhelimessa kaikesta maan ja taivaan välillä. Tuttujen metsästäjien lisäksi yhteistyötä tehdään myös muiden tekijöiden kanssa. 

On tärkeää tuntea riistakanta, jotta voidaan metsästää harkiten ja valikoiden. Valikoivassa metsästyksessä keskitytäänkin siihen, että kanta pidetään hyvinvoivana, eheänä ja monimuotoisena. 

Metsästys ei tuo vain ruokaa pöytään, vaan se pitää myös riistavahingot minimissä ja pienpetoeläinkannan kurissa. 

 Laadukasta, terveellistä ja ilmastoystävällistä!

Tekemistä siis riittää! Mutta miltä näyttää tavallinen päivä Viltgårdenissa?

Ammattitaitoisten ihmisten tekemistä on mielenkiintoista seurata. Jocke kertoo, että on mieleenpainuvaa katsella, kun taitavat kaverit paloittelevat lihaa. Jopa kokeneet metsästäjät tulevat suu ammollaan ihmettelemään, miten nopeasti homma hoituu. 

Tomas taas muistelee kaikkia mahtavia ihmisiä sekä metsästysreissuja, joita hän on vetänyt. 

Vielä lopuksi rapujen ystäville loistouutisia – Viltgårdenin brändin alta saa ravinteikkaan riistanlihan lisäksi fantastisia keitettyjä rapuja! Kauden aikana Viltgårdenin huippusuosittuja keitettyjä rapuja myydään jopa 50 000 kappaletta suoraan kuluttajille sekä ravintoloihin. Niitä menee eniten suoraan asiakkaille, joista osa tulee jopa veneellä niitä hakemaan. Rapuja voi myös hakea esimerkiksi Helsingin keskustasta, mikäli tiet (merta tai maata pitkin) eivät vie lähiaikoina Inkoon Mariebergiin.  

Mikäli et vielä ole käynyt kurkkaamassa Viltgårdenin tarjontaa, kannattaa se tehdä kipin kapin! 

Lihat löydät täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ja keitetyt ravut täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Terveisiä Viltgårdenilta!