Siirry sisältöön

Yrittäjyyden ytimessä: Makea Caramilla

Eteläistä Salontietä körötellessä ei voi olla huomaamatta valkeaa, kivijalkaista navettaa Inkooseen vievän risteyksen kohdalla. Jos olet ohi ajaessasi miettinyt, että mitä toimintaa rakennuksessa mahtaa olla, niin voimme kertoa sinulle makeita uutisia – siellä valmistetaan karkkia!

Camilla ja karamellitehdas

Nyt jo kuudetta vuotta Caramilla -nimistä yritystä pyörittävä Camilla Forsman on elementissään karkkitehtaan laitteiston ääressä. Ilmassa tuoksuu salmiakki ja pöydillä pötköttelee houkuttelevan näköisiä karamelleja. Työt karkkitehtaalla kuulostaa taivaallisen ihanalta… Miten tässä näin herkullisesti kävi? 

Tyhjästä navetasta unelmien karamellitehtaaksi

Ennen kuin unelmat karkkitehtaasta muuttuivat todeksi, piti tilannetta miettiä tarkkaan kaikilta kanteilta – käydä vaihtoehdot läpi, laskea kannattavuus ja kustannukset, järjestää taloudellinen osuus ja suunnitella tilat huolella.

Karamellilinjan tuleville ex-omistajille oli myös tärkeää, että linjasto tulisi oikeaan paikkaan. He eivät halunneet myydä sitä mihin tahansa, olihan kyseessä kuitenkin rakkaudella rakennettu hyväkuntoinen laitteisto. Kaikkien iloksi ja onneksi maatila oli juuri täydellinen, ja jäljelle jäi enää käytännön asiat sekä tilojen muuttaminen sopiviksi tehdastoimintaa varten. 

Kaikki tämä tapahtui vuonna 2014 syksyllä. Karkkitehtaan uudelleenkäynnistely ei kuitenkaan tapahtunut silmänräpäyksessä – vuosien varrella mentiin naimisiin, saatiin perheenlisäystä ja elettiin vauhdikasta lapsiarkea. Alkuun, ollessaan vauvan kanssa kotona, Camilla teki karkkeja pääsääntöisesti markkinoille aina silloin kun energiaa ja aikaa riitti. Ne ajat ovat takanapäin, ja karkkitehtaalla on nykyään täysi hulina päällä joka päivä. 

Kaunis vanha navetta

Inkoon valikoitumista karkkitehtaan tukikohdaksi ei tarvinnut miettiä kauaa, sillä Camilla ja hänen miehensä ovat molemmat kotoisin kyliltä. 

Parasta ikioman yrityksen pyörittämisessä on Camillan mielestä vapaus. Kaikesta saa päättää ihan itse – mitä haluaa tehdä, mihin aikaan vuorokaudesta ja kuinka paljon tai vähän työskentelee kerralla. Esimerkiksi myöhään illalla tai viikonloppuisin työskentely on ihanan rauhallista “omaa” aikaa, jolloin voi keskittyä siihen olennaiseen, eli karkkien valmistamiseen. 

Käytännön työtä kädet savessa tai siis karkkimassassa

Karkkien valmistaminen on Camillan mielestä kivaa käytännön työtä, kun saa touhuta ja tehdä töitä käsillään. Alkuvuosi käynnistyy aina hieman rauhallisemmin, kun käydään läpi edellisvuoden kirjanpitoa, mutta leppoisan aloituksen jälkeen hän laittaa innolla karkkitehtaan pyörät jälleen pyörimään.

Vastatehtyjä karkkeja © Caramilla

Itse päivät karkkitehtaalla ovat aina erilaisia. Kun edessä on karkkien valmistusta, pistää Camilla saman tien hösseliksi tullessaan tehtaalle. Jos päivän to do-listalla on kovia karkkeja, menee niiden keittämisessä muutama tunti. Niiden kupliessa kattilassa voikin sitten touhuta muuta, kuten pakkailla valmiiksi edellispäivinä tehtyä pehmeitä kolakaramelleja. Sitten pitää tietenkin siivota, lähettää paketteja asiakkaille, valmistella materiaaleja ja pakata lisää karkkeja. 
Tukussa ja jälleenmyyjien luona täytyy kyläillä säännöllisesti, ja itse tehtaan suursiivousta ei saa myöskään unohtaa.

Vaikka päivät ovatkin kiireen (ja karkin) täyteisiä, ehtii Camilla kuitenkin myös reippailemaan. Hänelle on todella tärkeää priorisoida omaa hyvinvointia, joten kun lapset ovat nakattu päiväkotiin, lähtee Camilla salille treenaamaan. Työpäivien aikana ei pahemmin ehdi pitkille tauoille tai lounaalle, varsinkaan kiireisimpien sesonkien aikaan, joten on tuiki tärkeää päästä liikkumaan työpäivän jälkeen. Kun kroppa voi hyvin, jaksaa itsekin paljon paremmin puuhata menemään!  

Markkinahumua, maistiaisia ja muistoja

Jos Camillan pitäisi valita yksi asia, joka on parasta nimenomaan karkkitehtaan pyörittämisessä, on se itse herkkujen valmistaminen.

Namskis!

Unohtumattomia hetkiä muistellessa Camillalla tulee heti mieleen ensimmäinen kerta kun hän myi karamelleja. 

Toinen muisto, joka hänellä tuli heti mieleen oli hänen Tiktok-videonsa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), joka sai yli 16 miljoonaa katselukertaa ympäri maailmaa. Siitä tuli myös suosittu Instagramissa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), jossa se sai valtavasti tykkäyksiä. 

Myös ystävien ja hänen itsensä taltioimat kuvat, videot ja muistot vuosien varrelta ovat tärkeitä osia kulunutta karkkiuraa. 

Camilla lähettää lopuksi vielä terkkuja kaikille;