Siirry sisältöön

’’Ilman kolmen miljoonan euron ulkopuolista avustusta Inkooseen ei saataisi kulttuurikeskusta’’

Inkoon kunta järjesti yhdessä Inkoon kulttuuriyhdistyksen kanssa yleisötilaisuuden liittyen Inkoon kulttuurikeskushankkeeseen viime viikon keskiviikkona. Paikalla esiteltiin luonnosta kulttuurihankkeen lisärakennuksesta sekä kerrottiin kiinnostuneille hankkeen suunnitteluvaiheista. 

Nyt alkaa hankkeessa vaikuttamisen vaihe. Työtä johtava työryhmä on päättänyt osallistaa kuntalaiset, inkoolaiset yhdistykset ja yrittäjät kulttuurikeskuksen suunnitteluun. 

Inkoon tekninen lautakunta käsitteli kulttuurikeskushanketta edellisessä kokouksessaan. Tekninen lautakunta päätti palauttaa hankesuunnitelman valmisteluun sekä pyytää myös suunnittelijoita arvioimaa kulttuurikeskuksen lisärakennuksen pintamateriaalia. Kulttuurikeskuksen ulkomuoto on herättänyt keskustelua kuntalaisten keskuudessa ja nyt tekninen lautakunta toivoo saada nähdä muita vaihtoehtoja lisärakennuksesta. Näistä nähtiin myös ensimmäisiä versioita viime viikon yleisötilaisuudessa. 

– Uskomme, että panostus kulttuurikeskukseen lisää Inkoon asukkaiden hyvinvointia. On tärkeää, että keskus suunnitellaan moniin eri toimintoihin. Tämä on myös paras takuu sille, että sali tulee olemaan kovassa käytössä. Kulttuurikeskus rakennetaan Inkoon ydinkeskustaan meren äärelle, kunnantalon yhteyteen lisärakennuksena. Tämä asettaa vaatimuksia ja raameja sille, miten rakennuksen julkisivut muotoillaan. Tiili- vai puujulkisivut, lasi- ja kupariyksityiskohdat? Suunnittelua jatketaan inkoolaisten palautteen perusteella, sanoo teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kaj Karlstedt.

Kulttuurikeskuksella on myös suora yhteys kunnan strategiaan.

– Inkoon kuntastrategian mukaan kunnan elinvoimaisuutta tulee vahvistaa. Toivomme, että kulttuurikeskus luo edellytyksiä yrittäjille kehittää toimintaansa ja saada lisää asiakkaita. Toki kulttuurikeskus luo hynvointia myös inkoolaisille, mikä on täysin keskeinen näkökulma, toteaa Inkoon kunnan viestintä- ja elinvoimapäällikkö Mikael Wacklin. 

Hanke toteutuu merkittävän ulkopuolisen rahoituksen ansiosta, joka lähentelee kolmea miljoonaa euroa. Ilman tätä kulttuurikeskusta ei saataisi Inkooseen.

– Ilman kolmen miljoonan euron ulkopuolista rahoitusta hanke tässä mittakaavassa ei olisi mahdollista. Elämme taloudellisesti haastavia aikoja ja taloustilanne julkisella puolella ei ole hyvä. Se, että Inkoon kulttuuri- ja vapaa-ajan elämään halutaan panostaa näin isolla ulkopuolisella rahalla, on merkittävä asia, sanoo kunnan hyvinvointipäällikkö Marko Vaappo. 

Inkoon kulttuurikeskus valmistunee syksyllä 2026. Kulttuurikeskuksessa tulee sijaitsemaan kunnan elokuvateatteri Iobio, lava sekä yleisötila, johon mahtuu n. 200 katsojaa. Kyseessä on Inkoon kunnan ja Inkoon kulttuuriyhdistyksen yhteishanke. Kunta rakentaa talon ja kunta on tätä varten saanut lähes kolmen miljoonan euron ulkopuolisen avustuksen. Inkoon kulttuuriyhdistys sai eduskunnan valtiovarainvaliokunnalta 45 000 euron avustuksen toiminnan kehittämistä varten. 

Hankkeen alustava aikataulu

Hankesuunnittelu 1-3/2024
Rakennussuunnittelu 2-8/2024
Rakennusluvan jättäminen 6/2024
Tarjouslaskenta, korjausrak 5-6/2024
Korjausrakentaminen 8/2024-
Tarjouslaskenta, uudis; 8-10/2024
Hankintapäätös 11/2024 (uudis)
Rakentamisen aloitus; 3/2025 (uudis)