Siirry sisältöön

Kaivovesi

Talousvesikaivon omistaja vastaa itse kaivostansa, esimerkiksi sen huollosta ja näytteenotoista. Veden laatu tulee tutkituttaa aina ennen kaivon käyttöönottoa. Lisäksi kaivoa on huollettava säännöllisesti ja seurattava vesinäyttein, että kaivovesi täyttää talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja -suositukset.

Kaivoveden näytteenotto

Kaivon vedenlaatu tulisi tutkituttaa vähintään kolmen vuoden välein. Lisäksi vesi tulisi tutkia aina, jos veden epäillään aiheuttavan terveysoireita tai jos sen väri, maku tai haju on muuttunut oleellisesti. Vesi pitäisi tutkituttaa myös silloin, kun perheeseen on syntymässä lapsi, koska kaikki terveyteen vaikuttavat aineet, kuten fluoridi, radon, nitraatti ja nitriitti eivät maistu vedessä. Veden laadun selvittäminen on tarpeellista myös kiinteistön osto- ja myyntitilanteessa sekä hankittaessa mahdollisia vedenkäsittelylaitteita.

Vesi voi näyttää kirkkaalta ja maistua hyvältä, vaikka siinä olisikin haitallisia aineita.

Vesinäytteet tulee tutkituttaa FINASin akkreditoimassa laboratoriossa, josta annetaan tarkemmat ohjeet näytteen ottamiseen. Ruokaviraston hyväksymät laboratoriot löytyvät viraston kotisivuilta www.ruokavirasto.fi(siirryt toiseen palveluun).

Vesinäyte tulisi viedä laboratorioon tai vastaanottopisteeseen näytteenottopäivänä, ja näyte tulee pitää koko ajan viileässä ja valolta suojattuna.

Inkoon kunnantalon infopisteestä on saatavilla steriloituja näytteenottopulloja. Vesinäytteet voi myös palauttaa infopisteeseen, josta ne toimitetaan analysoitavaksi LUVYLabiin (linkki näytteenotto-ohjeisiin ja hinnastoon alla). Huomioithan näytteenotossa, että pulloja toimitetaan kunnantalolta laboratorioon vain 1 kerta/kk, 1. tiistai kuukaudesta ja näytteiden tulee olla infopisteellä viimeistään klo 10:30.

Lue lisää kaivoveden huollosta ja näytteenotosta