Siirry sisältöön

Eläintenpito

Kaikkien eläintenpitäjien tulee rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja ilmoittaa eläinten pitopaikka. Eläintenpito on rekisteröitävä, vaikka pitäisit eläimiä vain lyhytaikaisesti, esimerkiksi kesällä. Sinun on rekisteröitävä pitopaikka ja eläintenpitoilmoitus ennen eläinten pidon aloittamista.

Lain vaatima velvollisuus rekisteröidä eläinten pitopaikat koskee (pois lukien lemmikkieläimiä pitävät kotitaloudet):

Ruokaviraston sähköisen eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalvelun avulla voit itse tehdä ilmoitukset eläinten pitopaikoista, eläintenpidosta sekä haaskapaikoista. Asiointipalveluun kirjaudutaan tunnistautumalla suomi.fi-palvelun avulla esimerkiksi pankkitunnuksilla. Pitopaikat ja eläintenpitotoiminta voidaan ilmoittaa henkilötunnuksella, yritystunnuksella tai maatilatunnuksella. Sähköisen asioinnin kautta voi myös tarkastella ja päivittää aiemmin ilmoitettuja tietoja. Mikäli toimijan tiedot, pitopaikan tiedot tai eläintenpidon tiedot tulee muutoksia tai pitopaikka tai toiminta lopetetaan, tulee niistä ilmoittaa viipymättä. Voit myös lähettää lomakkeella ilmoitukset kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Eläinten pitoa ja pitopaikkoja koskevat ilmoitukset voit tehdä alla olevilla lomakkeilla (HUOM! ilmoitukset voit myös hoitaa sähköisesti eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalvelussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).)

Pitopaikan toimijalla on tietojen kirjaamis- ja säilyttämisvelvoite. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta.

Seuraavat tiedot pitopaikan osalta on kirjattava ja säilytettävä:

  • eläinlajeista
  • eläinluokista
  • eläinten lukumääristä (eläinten tunnistetiedoista soveltuvissa tapauksissa)
  • saapuvista ja lähtevistä eläimistä
  • kuolleista eläimistä
  • syntyneistä eläimistä (tiettyjen eläinlajien osalta)

Laki eläinten tunnistamisesta (merkintä) koskee nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli-, hirvi- ja hevoseläimiä. Toimija vastaa omistuksessaan tai hallinnassaan olevien eläinten merkitsemisestä fyysisellä tunnistimella. Eläinten merkitsemistä koskevat ohjeet löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Kiinnostaako kesä- ja harrastuslampaat tai -kanat? Näistä linkeistä voi olla sinulle hyötyä!

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5. välisenä aikana. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla.