Siirry sisältöön

Museot

Loikkaa menneiden aikojen pyörteisiin! Inkoon kulttuuriseutu tarjoaa nähtävyyksiä eri aikakausilta.

Gammelgården on perinteinen kotiseutumuseo ja Degerby Igor -museo esittelee puolestaan tarinoita ajoilta ennen vuokrakautta, sen aikana ja sen jälkeen. Fagervikin kartanon ainutlaatuinen ja luonnonkaunis ruukkialue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde, ja Malmtorpin talonpoikaismuseo kertoo elämästä entisaikaan. 

Degerby Igor -museo tallentaa ja välittää tarinoita ajoilta ennen vuokrakautta, sen aikana ja sen jälkeen. Vuokrakauden aikana 1944–1956 Degerby oli osa neuvostoliittolaista vuokra-aluetta. Näyttelyitä löytyy kahdesta eri rakennuksesta, toinen toimi Degerbyn kunnantalona syksyyn 1944 asti, toinen toimi paloasemana.

Talvisin otetaan vastaan 50 hengen ryhmiä, kesäisin jopa 70 hengen ryhmiä. Ennakkoon varanneet ryhmät ovat aina etusijalla. Kahvitarjoilua järjestetään ryhmille tilauksesta, ja museokaupasta löytyy tuotteita, jotka jollain tavalla liittyvät Degerbyn monivivahteiseen historiaan.

Furuborgintie 6, 10160 Degerby

Fagervikin kartanon ainutlaatuinen ruukkialue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde.

Kuninkaantie on aina kulkenut ruukkialueen kautta ja Fagervikin ruukki on ollut tärkeä levähdyspaikka, jossa ovat yöpyneet sekä Ruotsin kuningas Kustaa III että Venäjän keisari Aleksanteri I. 

Luonnonkauneuden ja vehreyden ympäröiminä järven tuntumassa sijaitsevat kartano, kirkko, pajat, puisto sekä punaiset mökit luovat hätkähdyttävän 1700-luvun miljöön, jota on vaikea löytää mistään muualta maassamme. Täällä kulttuurihistoria ja nykypäiväinen maatalous kohtaavat ja yhtyvät tavalla, joka on monen sukupolven määrätietoisen, väsymättömän työn tulos.
Ruukin kirkossa sijaitsee Suomen vanhimmat soittokuntoiset urut, jotka pientä viritystä lukuun ottamatta ovat säilyneet alkuperäisessä kunnossa.

Voit kiertää ruukkia kävellen ja museossa voit tutustua Carl Billstenin vuonna 1646 perustaman ruukin sekä kartanon historiaan. Museon näyttely koostuu vanhoista kuvista ja esineistä, ja se esittelee vierailijoilleen ruukin ja kartanon melkein 300-vuotisen historian sekä puutarhan ainutlaatuisine rakennuksineen.

Alueella on kävelyreitti tiedotustauluinen ja vanhassa ruukinpappilassa on ihastuttava kesäkahvila(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Fagervikin kartanon tie, 10250 Fagervik

Gammelgårdenin museo perustettiin vuonna 1936 Inkoon kunnan 600-vuotisjuhlien yhteydessä. Kotiseutumuseossa on yli 20 rakennusta, jotka on pystytetty lähinnä talkoovoimin. Nämä menneitä aikoja huokuvat rakennukset sekä kaikki esineet ovat peräisin eri puolilta Inkoota ja niillä on kaikilla omat tarinansa. 

Päärakennus on peräisin Ill-nimisestä paikasta Illansbystä. Fagervikin kartanon omistaja Erik Hisinger-Jägerskiöld ja Rafael von Frenckell lahjoittivat sen Gammelgårdenille vuonna 1938. Alun perin päärakennus on rakennettu vuonna 1772.

Gammelgårdenista on kuvattu elokuva, joka kertoo museon rakennuksista ja esineistä. Elokuvan voi lainata Inkoon kirjastosta.

Vuodelta 1877 peräisin oleva asuinrakennus vanhoine kalusteineen ja käyttöesineineen kertoo elämästä entisaikaan. Rakennuksessa on myös pieni koulumuseo. Vaunuliiterissä voi tutustua kärryihin, rekiin, traktoreihin ja muihin maatalousvälineisiin.

Museo perustettiin vuonna 2000 ja sitä ylläpitää Bondgårdsmuseets vänner r.f.

 Ingarskilantie 37 10120 Tähtelä

Degerby Igor -museo