Siirry sisältöön

Jätteiden keräysautot ovat lähteneet liikkeelle

Vaarallisen jätteen keräysauto Otto ja metalliromua vastaanottava Romulus lähtivät kevätkierrokselle toukokuun alussa. Piipahda pysäkillä kotikulmillasi ja pääset turvallisesti eroon nurkkiin kertyneestä vaarallisesta jätteestä ja metalliromusta.

Jätteiden keräysautot lähtivät liikkeelle 6. toukokuuta ja kiertävät ympäri Itä- ja Länsi-Uuttamaata keräämässä kotitalouksien ja vapaa-ajan asukkaiden vaarallista jätettä ja metalliromua. Itä-Uudellamaalla kierros alkaa Loviisasta ja päättyy noin seitsemänkymmenen pysäkin jälkeen Porvooseen 20.5. Karkkila on Länsi-Uudenmaan kierroksen lähtöpiste, ja pysähtyessään Hankoon 29.5. autot ovat keränneet jätteitä lähes yhtä monesta eri paikasta.

Vaarallisen jätteen keräysauto Otto ottaa vastaan muun muassa loisteputkia, jäteöljyä, akkuja, maaleja, liuottimia, torjunta-aineita, jäähdytin- ja jarrunesteitä sekä siivouskemikaaleja. Vaaralliset jätteet ovat turvallisinta tuoda keräykseen alkuperäisessä pakkauksessa. Jokin muu ehjä ja tiiviisti suljettu astia käy myös, mutta silloin on tärkeää merkitä selvästi, mitä pakkaus sisältää.

Otto-keräysautoon voi tuoda enintään 50 kg vaarallisia jätteitä per asiakas.

Kotitalouksien vaarallista jätettä voi myös ympäri vuoden viedä jäteasemille sekä vaarallisen jätteen vastaanottokontteihin. Vaaralliset jätteet käsitellään vaarattomiksi ja suurin osa hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Metalliromua keräävään Romulus-autoon voi tuoda henkilöauton peräkärryllisen verran metalliromua. Kyytiin sopivat esimerkiksi polkupyörät, pellinpalat, metallipurkit ja puulämmitteiset kiukaat, joista kivet on poistettu. Keräykseen tuoduista metalleista jopa 95 prosenttia kierrätetään uusioraaka-aineeksi, muun muassa teollisuuden tarpeisiin.

Sähkölaitteet sen sijaan eivät sovi Romuluksen kyytiin, mutta kuten metalliromut, myös sähkölaitteet voi viedä maksutta kierrätykseen jäteasemille.

Otto- ja Romulus -kierrosten tarkat aikataulut ja ohjeet löytyvät verkkosivuilta www.rosknroll.fi(siirryt toiseen palveluun), huhtikuussa koteihin jaetusta Roskis-lehdestä sekä Rosk’n Rollin seinäkalenterista.

Kiertävät keräykset toteutetaan jätehuollon perusmaksulla ja ne on tarkoitettu kotitalouksien ja vapaa-ajan asukkaiden jätteille. Huomaa, että jätteitä ei saa jättää keräyspaikoille etukäteen.