Siirry sisältöön

Vietä päivä Inkoossa!

Vietä päivä Inkoossa!

Liikuit sitten bussilla, autolla, veneellä tai fillarilla, löytyy Inkoosta sinulle mitä mainiointa tekemistä. Ota alta talteen vinkit mukavan kesäpäivän viettoon!

Haaveissa reissu Barösundiin kauniin saariston läpi? Onnistuu!

Tekemistä bussintuomille

Onni on Inkoon loistavat bussiyhteydet!

Päivän täydeltä kivaa tekemistä

Inkoon kirkonkylän bussipysäkillä pois jäädessäsi oletkin jo keskellä kauniin merellisiä maisemia. Tästä kannattaa suunnata ihastelemaan laajennettua pienvenesatamaa Inkoon joen molemmin puolin. Sataman läntiseltä puolelta suosittelemme jatkamaan seikkailua Lilluddenin ulkoilualueelle. Lilludden ei ole virallinen uimapaikka, mutta uimaan pääsee
kuitenkin helposti. Myös koirat saavat pulikoida täällä.

Lilludden

Lilluddenilta palatessanne suosittelemme tekemään tuttavuutta kirkonkylän ravintoloiden ja kahviloiden kanssa. Täydellä vatsalla kelpaa jatkaa seuraavaan kohteeseen, eli kotiseutumuseo Gammelgårdenille. Kun idylliset punamullatut mökit ovat tulleet tutuksi, on aika siirtyä vielä vanhemman rakennuksen tykö.

Inkoon kivikirkon vanhimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta. Kirkosta löytyy useita upeita kalleuksia, joista tunnetuin on pohjoisseinällä komeileva 1500-luvulta peräisin oleva harvinainen seinämaalaus, Kuolemantanssi, joka kuvastaa mustan surman etenemistä. Kirkolta on helppo käyskennellä takaisin kohti pienvenesatamaa, jossa voi tutustua puisen Strand -ostoskeskuksen tarjontaan tai istua ulkona jäätelö kourassa ohilipuvia veneitä ihastellen.

Busseja takaisin kotiinpäin kulkee usein, joten kun päivä on pulkassa, on helppo hypätä linja-auton kyytiin samalta pysäkiltä kuin millä jäit pois.

Inkoon bussiliikenteestä vastaa Matkahuolto. Innokkaat reissaajat voivat hankkia Matkahuollon Inkoo-lipputuotteita kätevästi Matkahuollon Reitit ja Liput -sovelluksen kautta. Kurkkaa lippujen hinnat ja aikataulut alta:

Inkoon kivikirkko

Autolla körötellen Inkooseen

Autolla pääsee näppärästi kurvaamaan sinne, minne haluaa.

Jos reissusi Inkooseen sujuu autolla, ehdotamme muun muassa näitä nähtävyyksiä juuri Teille:

Aloittakaa päivä vetäisemällä lenkkarit jalkaan ja pyörähtämällä Kopparnäsin ainutlaatuisella virkistysalueella! Kun karuja saaristomaisemia on nähty tarpeeksi, on aika körötellä kohti Inkoon keskustaa. Reippailun jäljiltä saattaa yhdellä tai useammalla seikkailijalla olla nälkä, joten tässä vaiheessa on hyvä heittäytyä herkkupöytien ääreen yhdessä Inkoon monista ravintoloista. Ruokatuokion jälkeen suosittelemme pyörimään kauniissa pienvenesatamassa joka oikein kuhisee elämää aina kesäisin. Myös Inkoon ikivanha kivikirkko ja kotiseutumuseo Gammelgården ovat käymisen arvoisia kaikessa kauneudessaan ja kulttuuriarvossaan.

Kun kirkonkylä on tullut tutuksi, on aika hypätä auton kyytiin ja ottaa seuraavaksi kohteeksi melkeinpä ärsyttävän upea Fagervikin ruukkialue. Luonnonkauneuden ja vehreyden ympäröiminä järven tuntumassa sijaitsevat kartano, kirkko, pajat, puisto sekä suloiset punaiset mökit luovat hätkähdyttävän 1700-luvun miljöön, jota on vaikea löytää mistään muualta maassamme.

Fagervikin kartano

Fagervikistä pääset näppärästi kohti seuraavaa määränpäätä. Barösund on eläväinen saaristokylä, josta löytyy upeiden merimaisemien lisäksi muun muassa sympaattinen kyläkauppa, ravintola, kahvila ja sauna. Myös Barösundin kuuluisaa lauttaa kannattaa silmäillä joko kauempaa tai ihan kannelta käsin.

Päivän ollessa pulkassa, pääsee Barösundista helposti kääntämään nokan kohti kotiosoitetta ja seuraavia seikkailuja.

Vesiteitä pitkin vierailulle

Saaristossa veneellä suhailu… Onko olemassa mitään sen parempaa? No eipä oikein.

Veneellä liikkuessasi sinulla on aitiopaikka kauniin saariston ihailuun. Siksipä suosittelemmekin tutustumaan Inkoon saaristoon oikein huolella!

Kunnasta löytyy kolme vierassatamaa – Inkoon vierassatama, Elisaari ja Barösund. Luonnonsatamia on muun muassa Stora Fagerössä ja Gölisnäsissä.

Stora Fagerö on pehmoisista hiekkarannoista uneksivan reissaajan nappivalinta. Vain kuuden kilometrin päässä Inkoon satamasta sijaitseva Stora Fagerö on erityisesti lapsiperheiden ja melojien mieleen. Rantautuminen sujuu helposti ja alueelta löytyy hyvien palveluiden lisäksi reippaasti telttapaikkoja, mikäli yöpyminen luonnonhelmassa kiinnostaa. Kun Stora Fagerö on seikkailtu läpi, on aika suunnata kohti Barösundin väylälle, joka onkin yksi Suomen vilkkaimmin liikennöidyistä.

Barösundissa pääset tankkaamaan sekä itsesi että menopelisi. Tunnelmallisesta saaristokylästä löytyy ravintolan ja tankkauspisteen lisäksi myös kauppa, Inkoon apteekin lääkekaappi, kahvila, sauna ja Pelle P-shop. Venepaikkoja vierassatamasta löytyy 50 kappaletta.
Barösundin vieressä sijaitsee häkellyttävän komea tammiparatiisi Elisaari, joka on Helsingin kaupungin omistuksessa. Jo venereissu Barösundista Elisaareen on elämys itsessään!

Elisaari

Elisaaren luontopolku kulkee halki yhden maamme suurimmista tammimetsistä. Saarella on myös kahvila legendaarisine munkkeineen, yöpymismahdollisuudet ja uutuutena kartanoravintola ruokalistallaan pizzaa, kalaa ja riistaa.

Inkoon kirkonkylän vierassatamaan ei tietenkään saa unohtaa listasta! Inkooseen tullessasi pääset heti septityhjennyspisteen, polttoainejakeluaseman ja juomavesipisteen tykö. Sataman välittömässä läheisyydessä on viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, taksiasema, venehuoltoa ja -korjaamoita, venetarvikemyymälöitä, pankki, apteekki, terveyskeskus, elintarvikeliikkeitä, taideputiikkeja ynnä muita palveluita. 

Rallimaailmanmestari Marcus Grönholmin pyörittämästä puisesta kauppakeskus Strandista löytyy mm. vaate- ja sisustusmyymälöitä, venetarvikekauppa, kampaaja, kuntosali, Alkon myymälä, kahvila sekä ravintola.

Inkoon kirjasto tarjoaa langattoman verkon ja hyvän valikoiman lehtiä lukusalissa sekä asiakastietokoneita. Inkoon koirapuisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä, ja historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Gammelgårdenin kotiseutumuseoon tai mahtavaan keskiaikaiseen kivikirkkoon kylän keskustassa.
Matkailuinfoa löytyy Inkoon kirjastosta osoitteessa Rantatie 2, 10210 Inkoo.

Jos vielä löytyy jaksamista ja puhtia (tai tulet Helsingistä päin), suosittelemme suuntaamaan kohti rouheaa Kopparnäsiä ja sen suurinta saarta nimeltään Stora Halsö. Sen pohjoispäädystä löytyy laituri, poijuja sekä kiinnitysrenkaita ja itse saarella on tulipaikka, käymälä sekä itsepalveluperiaatteella toimiva sauna. Uniikista Kopparnäsin ulkoilualueesta voit lukea lisää alta.

Kaunis Kopparnäs

Konkelin kuljettamat

Maailma on sun osteri, kuten sanonta kuuluu. Pyöräillen pääset nimittäin juuri sinne, mihin nokkasi suuntaat.

Polje menemään pitkin Inkoota!

South by Cycle -pyöräilyreitti halkoo Uuttamaata ja Kymenlaaksoa, kätkien varrelleen ainutlaatuisia luontohelmiä, kulttuurihistoriaa ja maalaisromantiikkaa. Siihen pääset tutustumaan tarkemmin täällä(avautuu uuteen ikkunaan).

Inkoossa tämä pyöräilyreitti alkaa idässä Kopparnäsin ulkoilualueelta, josta se jatkaa kohti pohjoista metsän ja kulttuurimaiseman läpi Degerbyhyn, josta se kääntyy etelään kohti rannikkoa Torbackan ja Malmin kautta. Sieltä reitti vie sinut jälleen kohti pohjoista Ingarskilaan ja Tähtelään, josta reitti jatkuu Inkoon kirkonkylälle. Kylältä reitti kulkee Inkoon asemalle ja Västankvarnin kauniisiin maisemiin. Ehdottomasti polkemisen arvoinen kokonaisuus!

Jos ajattelit fillaroida muuten vain ympäri Inkoota, suosittelemme tutustumaan samoihin paikkoihin, kuin mitä bussintuomille reissaajille ehdotimme. Näiden nähtävyyksien lisäksi ehdit kepeästi käväisemään myös Fagervikissä ja Barösundissa, jos intoa riittää!


Visit Inkoo

Tutustu etelärannikon salattuun helmeen! Vain puolen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta sinua ympäröi kimalteleva meri, vihreät lehdot sekä käsittämättömän rikas kulttuurihistoria.

Lue lisää